ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Ανοιχτό το Αστεροσκοπείο Λάρισας σήμερα για τη διάβαση του πλανήτη Ερμή

Ανοιχτό το Αστεροσκοπείο Λάρισας σήμερα για τη διάβαση του πλανήτη Ερμή


Ένα σχετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα συμβεί τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 και πρόκειται για τη διάβαση του πλανήτη Ερμή, ο οποίος, όπως μας ενημερώνει το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων, θα φαίνεται να διέρχεται μπροστά από τον ηλιακό δίσκο. Το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας θα είναι ανοικτό για το κοινό για να παρατηρήσει το φαινόμενο με τα τηλεσκόπιά του την ημέρα αυτή. 

Το φαινόμενο θα είναι ορατό από τα περισσότερα μέρη της Γης, όπως η Ευρώπη, η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Αμερική. Η διάβαση του Ερμή θα έχει διάρκεια 5,5 ώρες. Για την Ελλάδα η πρώτη επαφή του Ερμή με τον ηλιακό δίσκο θα φανεί να συμβαίνει στις 14:35 ώρα Ελλάδος και η διάβαση του Ερμή θα ολοκληρωθεί στις 20:04 ω.Ε. Ο Ερμής θα φαίνεται ως μια πολύ μικρή μαύρη κηλίδα να διασχίζει κατά μήκος μιας διαμέτρου τον ηλιακό δίσκο, ξεκινώντας από το ανατολικό χείλος του και να καταλήγει στο δυτικό. Το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό μετά τις 17:17 ω.Ε., όταν ο Ερμή θα έχει φθάσει κοντά στο κέντρο του ηλιακού δίσκου, επειδή ο Ήλιος θα έχει δύσει τότε και θα είναι κάτω από τον ορίζοντα. 

Η φαινόμενη διάμετρος του Ερμή θα είναι περίπου 9 δευτερόλεπτα της μοίρας, δηλαδή 200 φορές μικρότερη από τον φαινόμενο ηλιακό δίσκο, έτσι δεν θα είναι ορατή η διάβαση με γυμνό οφθαλμό. Για να φανεί η μαύρη σιλουέτα του Ερμή πάνω στον ηλιακό δίσκο, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, απαιτείται ένα καλό τηλεσκόπιο, με ειδικό προστατευτικό φίλτρο μπροστά από τον αντικειμενικό φακό του και με αντίστοιχο προσοφθάλμιο φακό ώστε να πετυχαίνει 50 με 100 μεγεθύνσεις. Και προσοχή, μην κοιτάτε τον ήλιο απευθείας χωρίς ειδικά προστατευτικά φίλτρα, θα προκληθεί βλάβη στα μάτια σας. 

[ads-post]

Κατά τον 21ο αιώνα θα συμβούν συνολικά 14 τέτοιες διαβάσεις του Ερμή. Η πρώτη συνέβη στις 7 Μαΐου 2003 και ήταν ορατή από τη Ελλάδα, όπως και στις 9 Μαΐου 2016. Η επόμενη θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032. 

Ο Ερμής είναι ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε ελλειπτική τροχιά, με μέση απόσταση 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά σε 88 γήινες ημέρες. Η διάμετρός του Ερμή είναι μικρότερη από το μισό της Γης και έχει την μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας. Την ημέρα η επιφάνεια του ψήνεται στους 400 βαθμούς Κελσίου, ενώ την νύχτα η θερμοκρασία πέφτει μέχρι και 200 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μια πολύ λεπτή ατμόσφαιρα, σχεδόν ανύπαρκτη. Τέλος η επιφάνεια του είναι γεμάτη από κρατήρες και μοιάζει με αυτή της Σελήνης.


















« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια