Προς ανάκληση η Άδεια της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ - ΓΣ Μελών της ΕΥΕΔ: "12 μήνες λειτουργίας με στοιχεία και αριθμούς"

Προς ανάκληση η Άδεια της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ - ΓΣ Μελών της ΕΥΕΔ: "12 μήνες λειτουργίας με στοιχεία και αριθμούς"


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΕΥΕΔ
«12 ΜΗΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥΣ»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, στο  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων - ΕΥΕΔ. Στη συνέλευση συμμετείχαν κορυφαία ονόματα των Ελλήνων δημιουργών και δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων οι οποίοι, επί τέσσερις σχεδόν ώρες, ενημερώθηκαν, συζήτησαν, έκαναν εισηγήσεις και έλαβαν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των δικαιωμάτων τους.Ειδικότερα, έγινε εκτενής αναφορά και ενημέρωση από τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου, για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν στη δραστηριότητα της ΕΥΕΔ για τα έτη 2018 και 2019. Ανακοινώθηκε η παραίτηση της Προσωρινής Διαχειρίστριας της ΕΥΕΔ κας Μαρίας Βλάχου, η οποία έγινε για προσωπικούς λόγους, καθώς και οι επείγουσες ενέργειες που γίνονται από το Εποπτικό Συμβούλιο προς το ΥΠΠΟΑ και τον ΟΠΙ για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ΕΥΕΔ. Επιπλέον, τα μέλη ενημερώθηκαν εκτενώς για τα οικονομικά στοιχεία, τη λειτουργική δομή και τη διαχειριστική δραστηριότητα της ΕΥΕΔ μέσα στο διάστημα  της περιόδου του πρώτου έτους λειτουργίας της. 

Εντυπωσιακός ήταν ο πίνακας οικονομικών στοιχείων, οποίος διανεμήθηκε στα μέλη. Ο πίνακας παρουσιάζει το σύνολο των μεικτών εισπράξεων μέσα σ’ ένα έτος, που ανέρχονται στο ποσό των 11.100.000 ευρώ εκ των οποίων τα 2.270.000 έχουν αποδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο ως ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορέςΤο σύνολο των καθαρών δικαιωμάτων, που έχουν εκκαθαριστεί για τους δικαιούχους ανέρχονται στο ποσόν των 6.360.000 ευρώ  μετά την αφαίρεση της νόμιμης προμήθειας 20% . 

Δείτε αναλυτικά τον απολογισμό...


Το Σώμα επίσης ενημερώθηκε για την επερχόμενη διανομή δικαιωμάτων Β΄ εξαμήνου 2019.
Στη συνέχεια έγινε εκτενής και αναλυτική συζήτηση για το θέμα της αδειοδότησης από το ΥΠΠΟΑ, του νεοϊδρυθέντος συνεταιριστικού μη κερδοσκοπικού διαχειριστικού φορέα των δημιουργών «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ» και η ομαλή και άμεση μετάβαση της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ σ΄αυτόν.

Αναλύθηκε η διαδικασία μετάβασης και όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει προς το ΥΠΠΟΑ για την πραγματοποίησή της και συμφωνήθηκε να δραστηριοποιηθούν όλοι οι δημιουργοί και δικαιούχοι για την επίτευξη του κοινού σκοπού.Τα μέλη της ΓΣ αποφάσισαν  ότι μείζον, επείγον  θέμα και  πρωταρχικός στόχος  για το μέλλον των πνευματικών δικαιωμάτων τους από μουσικά έργα, είναι η άμεση διεκδίκηση άμεσα της άδειας λειτουργίας του διάδοχου φορέα «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ», από το ΥΠΠΟΑ καθώς και η ομαλή και άμεση μετάβαση της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ».

Με ομόφωνη απόφαση ψηφίστηκαν από την Γενική Συνέλευση

  • Η  έκθεση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ για το έτος 2018 και η απαλλαγή του από τη ΓΣ για τη χρήση 2018.
  • Η επιλογή του μη κερδοσκοπικού αστικού συνεταιρισμού περιορισμένης ευθύνης, με την επωνυμία «Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής -  Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης - Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» και το διακριτικό τίτλο «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ», ως διαδόχου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης,  της δραστηριότητας της μεταβατικής ΕΥΕΔ, σύμφωνα με την πρόβλεψη της παραγράφου 8 του άρθρου 51Α του ν.4481/2017.
  • Η εντολή από τα μέλη της ΓΣ προς το Εποπτικό Συμβούλιο να πραγματοποιήσει όλες τις νόμιμες ενέργειες προς την Πολιτεία  ώστε να γίνει άμεσα και με επείγουσες διαδικασίες ευθύνης του για  την  αδειοδότηση από το ΥΠΠΟΑ της «ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ» και τη μεταβίβαση της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ».

Η επιστροφή στην ομαλότητα έχει ξεκινήσει μέσω της μεταβατικής ΕΥΕΔ και μέσα σε διάστημα ενός χρόνου εξελίσσεται με ταχείς και εντυπωσιακούς ρυθμούς, παρά το περιβάλλον ανταγωνισμού και τις δυσκολίες ως προς την αδειοδότηση και την είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι πνευματικοί δημιουργοί και οι δικαιούχοι εκφράζουν την αγωνία τους και προσβλέπουν στην ολοκλήρωση όλων των νόμιμων διαδικασιών, για να αποκτήσει την μόνιμη πλέον στέγη της, την «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ», η συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων τους και να επανέλθει στην κανονικότητα η απρόσκοπτη εργασία τους για την παραγωγή πολιτιστικού αγαθού στον τόπο μας, όπως συμβαίνει και σε όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου.

[ads-post]


Προς ανάκληση η άδεια της «Αυτοδιαχείρισης» (Autodia)

Σημαντικότατη εξέλιξη για τα Πνευματικά Δικαιώματα αποτελεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της larisacitynews.GR, η επερχόμενη Ανάκληση Άδειας Λειτουργίας του έτερου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων,  της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, καθώς η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη έχει ήδη υπογράψει τη σχετική απόφαση.

Η ανακοίνωση αναμένεται σύντομα, ίσως και αύριο το πρωί, καθώς το σχετικό ΦΕΚ έχει ήδη σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβενήσεως με την, τουλάχιστον, προσωρινή ανάκληση άδειας του οργανισμού, στα πρότυπα της ανάκλησης Άδειας της "αμαρτωλής" ΑΕΠΙ.Να υπενθυμίσουμε εδώ πως, τον Νοέμβριο του 2018, η τότε υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, μετά από καταγγελίες που δέχτηκε, διέταξε την διεξαγωγή οικονομικού ελέγχου στην «Αυτοδιαχείριση – Autodia», τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης που δραστηριοποιείται από το 2003 και λειτουργούσε παράλληλα με την αμαρτωλή Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ).

Το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε η Ernst & Young, το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιούλιο, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους άνω των 300.000 ευρώ, δέσμευση χρημάτων των δημιουργών χωρίς την συγκατάθεσή τους, αναξιόπιστο σύστημα διανομών, αυθαίρετες χρεώσεις σε μέσα αναπαραγωγής πνευματικών έργων κ.α.

Αφού μελέτησε το εν λόγω πόρισμα ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο λειτουργίας των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, εισηγήθηκε στην υπουργό Πολιτισμού την ανάκληση της άδειας της «Αυτοδιαχείρισης».

Να σημειωθεί εδώ πως η «Αυτοδιαχείριση», μετά το λουκέτο της ΑΕΠΙ, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να πρωταγωνιστήσει στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων βάζοντας εμπόδια στη λειτουργία της ΕΥΕΔ, της προσωρινής υπηρεσίας που συστάθηκε με υπουργική απόφαση και στόχο την προετοιμασία της μετάβασης στον νέο αυτοδιαχειριζόμενο φορέα των δημιουργών, την «ΕΔΕΜ». Πριν λίγους μήνες μάλιστα μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών αποχώρησε από την «Αυτοδιαχείριση» με κατεύθυνση προς την «ΕΔΕΜ», μια κίνηση που σηματοδότησε την απαρχή της ένωσης των Ελλήνων δημιουργών κάτω από την ίδια ομπρέλα.


Newsroom larisacitynews.GRΠρος ανάκληση η Άδεια της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ - ΓΣ Μελών της ΕΥΕΔ: "12 μήνες λειτουργίας με στοιχεία και αριθμούς"