ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Νέα έργα 58 εκατ. ευρώ και ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική για τα νησιά των Βορείων Σποράδων

Νέα έργα 58 εκατ. ευρώ και ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική για τα νησιά των Βορείων Σποράδων
Περιφέρεια –υπόδειγμα στη νησιωτική πολιτική η Θεσσαλία σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας
Ευρεία σύσκεψη παρουσία της Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Καλογήρου στο Βόλο
Κ. Αγοραστός :«Χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο για τα νησιά μας, σήμερα»


Τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη των νησιών των Βορείων Σποράδων συμφώνησαν στο Βόλο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε το Υπουργείο Ναυτιλίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, με την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών, κοινωνικών και επιχειρηματικών φορέων.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε:
  • η διεκδίκηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη
  • η εξεύρεση λύσης για δραστική μείωση του κόστους μεταφοράς, για επισκέπτες και κατοίκους στις Σποράδες, κατά το πρότυπο της επιδότησης που εφαρμόζεται στα νησιά της άγονης γραμμής
  • η ενοποίηση των Λιμενικών Ταμείων σε ένα, σε επίπεδο Θεσσαλίας, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και η ορθή αξιοποίηση των πόρων τους
  • η υποστήριξη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με ειδική Δομή, της ωρίμανσης των μελετών για σημαντικά έργα στα νησιά, ώστε να καλυφθούν οι τεχνικές και διαχειριστικές αδυναμίες των νησιωτικών Δήμων
  • η διεκδίκηση Προγράμματος Νησιωτικής Πολιτικής με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, στα πρότυπα του Φιλόδημου, που θα οδηγήσει σε χρήσιμα έργα ουσίας, που να πληρούν τις προδιαγραφές ωριμότητας
  • η άμεση ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με πλωτό περιπολικό-ασθενοφόρο μαζί με τον εξοπλισμό του

[ads-post]

«Η παρουσία της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Καλογήρου και του μεγάλου αριθμού υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Ναυτιλίας, στη Θεσσαλία, αποτελεί ένδειξη σεβασμού και ενδιαφέροντος για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων και την χάραξη μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής νησιωτικής πολιτικής στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Περιφέρειας» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός. Η Θεσσαλία αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας ως υποδειγματική περιφέρεια στην άσκηση νησιωτικής πολιτικής και είναι η πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που εφαρμόζει καινοτόμα αναπτυξιακά εργαλεία για την ενίσχυση των νησιών της, όπως η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Βορείων Σποράδων.

Η ΟΧΕ, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, αποτελεί το αναπτυξιακό εργαλείο της νέας περιόδου για τα νησιά, με έργα και δράσεις προϋπολογισμού άνω των 58 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Και καλύπτει πολλά και διαφορετικά πεδία όπως τις υποδομές διασύνδεσης (λιμάνια και οδοποιία), έργα αντίστασης στην κλιματική αλλαγή (αντιπλημμυρικά, δάση κλπ.), υδρεύσεις-αποχετεύσεις, έργα για τον πολιτισμό και τη φύση, αστικές αναπλάσεις, ιδιωτικές επενδύσεις, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, υποδομές υγείας – πρόνοιας και υποδομές εκπαίδευσης, έργα διαχείρισης απορριμμάτων, «πράσινα σημεία», Σταθμούς Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών, μονάδες ανάκτησης βιοαποβλήτων, και τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας. Η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί, οι προτάσεις βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας και οι προσκλήσεις για τα πρώτα έργα θα εκδοθούν στις αρχές του 2020.

Επιπλέον, μέσω του καινοτόμου και βραβευμένου έργου των Υποβρυχίων Μουσείων και των Καταδυτικών πάρκων που ξεκινούν τη λειτουργία του φέτος το καλοκαίρι, η Θεσσαλία μπαίνει στο παγκόσμιο χάρτη των προορισμών καταδυτικού τουρισμού, που θα φέρει επιμήκυνση της τουριστική περιόδου και προφανή οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία των νησιών.

«Σχεδιάζουμε το μέλλον των νησιών μας με ολοκληρωμένη στρατηγική, επιστημονική προσέγγιση και σε συνεργασία με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Παρά το μικρό πληθυσμιακό και φυσικό τους μέγεθος τα νησιά των Σποράδων έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για την Περιφέρεια. Χρηματοδοτούμε έργα που αναβαθμίζουν υποδομές, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενισχύουν την τουριστική ανάπτυξη και άλλους τομείς της οικονομίας και προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον. Έργα που δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία και εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας, ώστε τα νησιά μας να αποτελέσουν κινητήρες ανάπτυξης της Περιφέρειας» ανέφερε ο κ. Αγοραστός και τόνισε: «Απαιτείται όλοι μας να ανεβάσουμε ταχύτητα στην συνεργασία και να είμαστε αποτελεσματικοί. Συνεργαζόμαστε με όλες τις σοβαρές, παραγωγικές, καθαρές φωνές και αποφεύγουμε τους αντιπαραγωγικούς τσαρλατάνους. Απαιτείται ριζική αλλαγή νοοτροπίας για να προχωρήσουμε μπροστά. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Υπουργείο Ναυτιλίας, για να κερδίσουμε το μέλλον με πράξεις. Χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο για τα νησιά μας, σήμερα».

Να σημειωθεί ότι οι «Διευρυμένοι Περιφερειακοί Διάλογοι» που ξεκίνησαν από το Βόλο είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας που αφορά 8 περιφέρειες στη χώρα που είναι αμιγώς νησιωτικές είτε διαθέτουν νησιωτικό σύμπλεγμα όπως η Θεσσαλία και σκοπό έχουν τη χάραξη στρατηγικής ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής και νησιωτικού χώρου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2017.









« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια