ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Η νέα Φιλανδή Πρωθυπουργός είναι μόλις 34 χρόνων με γονείς δύο γυναίκες!

Η νέα Φιλανδή Πρωθυπουργός είναι μόλις 34 χρόνων από γυναίκες γονείς!

Γιατί το ΑΠΕ αποσιωπά το παρελθόν της νέας φινλανδής πρωθυπουργού;

Το ΑΠΕ «ξέχασε» εντέχνως μια... πολύχρωμη λεπτομέρεια στην εντυπωσιακή ιστορία της νεαρής πολιτικού


Μόλις στα 34 χρόνια της, η Σάνα Μαρίν, είναι η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Η Μαρίν, εκλέχθηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της χώρας, στο οποίο ανήκει, να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Άντι Ρίλκε, με την ίδια να αναδεικνύεται στη νεότερη πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας και στην τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη πολιτειακή θέση. Μέχρι σήμερα η Σάνα Μαρίν κατείχε τη θέση της υπουργού Μεταφορών.

«Ποτέ δεν σκέφτηκα την ηλικία ή το φύλο μου, σκέφτομαι τους λόγους που εισήλθα στην πολιτική και τα πράγματα εκείνα για τα οποία κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος», δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία της.

Η είδηση αναπαράχθηκε από δεκάδες διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς εκτός από τον καθαρά επίκαιρο χαρακτήρα της είδησης, η Μαρίν έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τα ΜΜΕ, καθώς η προσωπική της πορεία και η πολιτική της ανάδειξη σε τόσο μικρή ηλικία, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην Ελλάδα μεταδόθηκε ευρέως μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αφιέρωσε στην εκλογή της Μαρίν ένα εκτενές άρθρο με πηγές το BBC, τον Guardian και τη Sun.

Στις σχεδόν 600 λέξεις του, το ΑΠΕ κάνει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για την εκλογή της Σάνα Μάριν από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εξηγεί τους λόγους και τις συνθήκες της παραίτησης του απερχόμενου πρωθυπουργού Άντι Ρίλκε, ενημερώνει ακόμη και για τους υπόλοιπους νεαρούς ηγέτες κρατών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Το πρόβλημα -ή μάλλον η δυσκολία- με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων όμως, εμφανίζεται όταν καλείται να διαχειριστεί θέματα που στην Ελλάδα ακόμη «καίνε». Έτσι λοιπόν, με μια βιαστική αναφορά στα βιογραφικά στοιχεία της νέας πρωθυπουργού, κάνει ένα βιαστικό πέρασμα, ώστε να μη χρειαστεί να γράψει ότι η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας έχει μεγαλώσει με γονείς δύο γυναίκες.

[ads-post]

«Σύμφωνα με το φινλανδικό δίκτυο YLE, η Σάνα Μαρίν είναι παιδί μονογονεϊκής οικογένειας και είναι το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που φοίτησε στο πανεπιστήμιο. Μιλάει αγγλικά και σουηδικά και είναι βουλευτής από το 2015 και υπουργός Μεταφορών από τις 6 Ιουνίου 2019», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΠΕ.

Μόνο που... οι πηγές που επικαλείται o αρθρογράφος, τόσο το φινλανδικό YLE, όσο και τα δύο από τα τρία βρετανικά μέσα που αναφέρονται στο τέλος του άρθρου, κάνουν σαφή αναφορά στο γεγονός ότι η νέα πρωθυπουργός έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια... διαφορετική από τις άλλες, ενώ τονίζεται και το ότι έχει μιλήσει ανοιχτά για το «στίγμα» που έφερε όταν μεγάλωνε λόγω των ιδιαιτεροτήτων της οικογένειάς της.


Γιατί η παράλειψη του ΑΠΕ είναι σημαντική 

Η έκφραση που χρησιμοποιεί το ΑΠΕ, αλλά και η βιασύνη να ξεπεράσει το θέμα της οικογενειακής κατάστασης της νέας φινλανδής πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνει την εμφανή διάθεση να παραμεριστεί ένα θέμα που για την ελληνική κοινωνία θεωρείται «ευαίσθητο», ή ακόμη και προκλητικό για μερίδα του πληθυσμού. Επιλέγει έτσι να μην αναπαράγει την πληροφορία με αποτέλεσμα να αποσιωπάται η προσωπική ιστορία ενός ανθρώπου που μεγάλωσε ως παιδί ομόφυλου ζευγαριού και σε πολύ σύντομο χρόνο κατάφερε να διαπρέψει σε τέτοιο βαθμό που ήδη στα 34 της να αναδεικνύεται σε ηγέτιδα της χώρας της.

Σε ό,τι αφορά την αποσιώπηση του συγκεκριμένου ζητήματος πάντως και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει αυτή η «σιωπή», την απάντηση τη δίνει η ίδια. Μόλις το 2015, η τότε βουλευτής Σάνα Μαρίν είχε δώσει συνέντευξη σε φινλανδικό γυναικείο περιοδικό, μεγάλο μέρος της οποίας αφορούσε ακριβώς το θέμα της μορφής της οικογένειάς της, υποστηρίζοντας ότι το οικογενειακό της υπόβαθρο επηρέασε τόσο τις αξίες της, όσο και την επιθυμία της να επηρεάσει τους άλλους.

«Το πιο δύσκολο ήταν η σιωπή. Η μη ορατότητα δημιουργούσε την αίσθηση της ανικανότητας. Δεν μας αναγνώριζαν σαν μια αληθινή οικογένεια ή ισότιμη με τις υπόλοιπες», είχε πει τότε.

«Για μένα, οι άνθρωποι ήταν πάντα ίσοι. Δεν είναι θέμα γνώμης. Αυτό είναι η βάση για τα πάντα», είχε δηλώσει, συμπληρώνοντας ότι «αυτό ήταν κάτι που δε μπορούσε να συζητηθεί. Μόνο τώρα, στον 21ο αιώνα, η συζήτηση για τις "οικογένειες του ουράνιου τόξου", έχει ανοίξει αρκετά».





Πηγή: www.koutipandoras.gr








« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια