«Όπου και να ταξιδέψω» του Ν. Βατόπουλου στο Χατζηγιάννειο

«Όπου και να ταξιδέψω» του Ν. Βατόπουλου στο Χατζηγιάννειο


Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος ταξιδεύει στη Θεσσαλία αποκαλύπτοντας μικρά μυστικά και εικόνες των τεσσάρων πρωτεύουσών της με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου «Όπου και να ταξιδέψω».

Στη Λάρισα, θα βρεθεί την Παρασκευή 13 στις 7 μ.μ., στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο (Ρούσβελτ 59), σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΚΑΛΤΣΑΣ με την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού.

Με όχημα το νέο του βιβλίο, που γεννήθηκε ως ανάγκη και ως επιθυμία, ο καταξιωμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος ακολουθεί τα χνάρια των φράσεων και των εικόνων του και μας προσκαλεί σε μια αλλιώτικη βόλτα σε 24 πόλεις.

Το «Όπου και να ταξιδέψω» είναι μια παραίνεση για ένα άλλο βλέμμα στην Ελλάδα.

Ένας στοχασμός πάνω στον αστικό χώρο του χτες και του αύριο.

Το βιβλίο, πλούσια εικονογραφημένο με τις φωτογραφίες του ίδιου, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Σε αυτό ο συγγραφέας του επιχειρεί μια αποτύπωση του αστικού χώρου στην Ελλάδα μέσα από το ασκημένο, υποκειμενικό του βλέμμα εστιάζοντας στην ατμόσφαιρα των πόλεων αυτών, σε κτίρια και σε διαδρομές.

Επιλέγοντας να επιστρέψει στις πόλεις αυτές ο Νίκος Βατόπουλος επισκέπτεται τον Βόλο (10/12), την Καρδίτσα (11/12), τα Τρίκαλα (12/12) και τη Λάρισα (13/12), όπου θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις με αφορμή το βιβλίο.

Στην παρουσίαση της Λάρισας θα μιλήσουν ο ιστορικός-συγγραφέας Νίκος Παπαθεοδώρου και ο Θωμάς Κυριάκος, μέλος της Φωτοθήκης Λάρισας.
Επίσης, θα προβληθεί ψηφιακό υλικό.

Ο Νίκος Βατόπουλος θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

[ads-post]

Γράφει για τη Λάρισα

Η Λάρισα είναι μια πόλη-θρίαμβος του νέου, με έναν τρόπο όμως παραπλανητικό, καθώς βρήκα πολλά και ενδιαφέροντα θραύσματα του ιστορικού παρελθόντος.

Υπάρχουν σημεία, ακόμα και στο κέντρο, όπου καταλαβαίνει κανείς την ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης. Δύσκολο να βρεις τα παλιά αρχοντικά της Λάρισας, με λιγοστές μόνο εξαιρέσεις, αλλά στα στενά που οδηγούν από το Θέατρο προς το Φρούριο και το Μπεζεστένι, είδα πολλές ποιητικές εικόνες.

Επιγραφές και παλιά διώροφα, χορταριασμένα ερείπια και εκεί ανάμεσα ταβέρνες και εστιατόρια που μαζεύουν κόσμο. Είναι ένα αμάλγαμα η Λάρισα.

Για να την καταλάβεις θα πρέπει να μπεις στο πετσί της. Χρειάζεται χρόνος αλλά και κάποιες αφορμές.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε το 1960. Από το 1988 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Η Καθημερινή, στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Έχει ειδικευθεί σε θέματα αθηναϊκά και αστικού πολιτισμού.

Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Το πρόσωπο της Αθήνας. Το 2011 ίδρυσε τη διαδικτυακή ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» που αριθμεί πάνω από 23.000 μέλη.

Το 2014 έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση φωτογραφιών με θέμα «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου» (αίθουσα τέχνης «ena») και παρουσίασε ως προσωπικό πρότζεκτ την έκθεση «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το βιβλίο του Περπατώντας στην Αθήνα (κυκλοφορεί και αγγλική έκδοση με τον τίτλο Walking in Athens) και το 2019 το βιβλίο του Μικροί δρόμοι της Αθήνας.


«Όπου και να ταξιδέψω» του Ν. Βατόπουλου στο Χατζηγιάννειο