Ανοιχτούς λογαριασμούς για το 2020 άφησε το βαμβάκι«Δύσκολη». Αυτή είναι η πρώτη λέξη που βγαίνει από το στόμα σχεδόν κάθε Έλληνα εκκοκκιστή, όταν του ζητηθεί να δώσει με δυο λόγια το στίγμα της χρονιάς που μόλις έφυγε για το βαμβάκι.


Όταν ο λόγος απευθύνεται σε έναν βαμβακοπαραγωγό, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. «Απογοήτευση». Είναι το συναίσθημα που εκφράζουν οι περισσότεροι, βάζοντας τα νούμερα κάτω και αρχίζοντας σιγά-σιγά να κάνουν τον προγραμματισμό της επόμενης σεζόν.


Ο προβληματισμός είναι εύλογος: Αν δεν υπήρχαν και οι καλές, με λίγες εξαιρέσεις, αποδόσεις για να περιορίσουν κάπως τη χασούρα, οι τιμές της τάξης των 40-42 λεπτών/κιλών που εισέπραξαν φέτος οι περισσότεροι σαφώς και δεν συνιστούν ιδιαίτερα πειστικό επιχείρημα υπέρ της συνέχισης μιας ούτως ή άλλως κοστοβόρας καλλιέργειας.


Το κατά πόσο βέβαια η πικρή γεύση που αφήνει η χρονιά θα μετουσιωθεί και σε σημαντική μείωση των στρεμμάτων μένει να αποδειχθεί. Κάτι τέτοιο, πάντως, ήδη διαφαίνεται για χώρες όπως οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών τις οποίες μετέφερε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ». Εφόσον αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί και με την προϋπόθεση ότι στο μέτωπο της κατανάλωσης δεν θα έχουμε σοβαρές ανατροπές, το σενάριο ανάκαμψης των τιμών μέσα στο 2020 κερδίζει αρκετούς πόντους.


Και θα κερδίσει ακόμα περισσότερους, αν HΠΑ και Κίνα καταλήξουν σε μια οριστική ή, έστω, πιο περιεκτική συμφωνία, δίνοντας ένα τέλος στην εμπορική διαμάχη, η οποία έριξε τη σκιά της πάνω από την αγορά βάμβακος το 2019.


Αγγίζει τα 70 σεντς το Χρηματιστήριο

Αυτήν τη στιγμή, πάντως, το δεδομένο είναι ότι οδεύουμε προς μια συμφωνία «πρώτης φάσης» μεταξύ των δύο χωρών και οι υπογραφές, σύμφωνα με ένα από τα πιο πρόσφατα tweets του Peter Navarro (εμπορικού συμβούλου του Ντ. Τραμπ και ενός από τα «γεράκια» του εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο), δεν αποκλείεται να πέσουν και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το Χρηματιστήριο, πάντως, εσχάτως κινείται σε… εορταστικούς ρυθμούς, με τις τιμές για τα συμβόλαια Μαρτίου να αγγίζουν τη Δευτέρα τα 70 σεντς/λίμπρα, έχοντας νωρίτερα φτάσει πολύ κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών.


[ads-post] 


Μεταξύ αυτών που πρέπει να «κρατήσουμε» από την περυσινή σεζόν είναι και η εφαρμογή, για πρώτη φορά, ενός οδηγού θετικής ή αρνητικής πριμοδότησης της τιμής παραγωγού, ανάλογα με την υγρασία του παραδιδόμενου σύσπορου, με την τελευταία να αναγράφεται μάλιστα στα δελτία παραλαβής. Από τη ΔΟΒ εμφανίζονται ικανοποιημένοι, σε γενικές γραμμές, από τη λειτουργία του μηχανισμού αυτή την πρώτη τροχιοδεικτική χρονιά, θεωρώντας ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα μοντέλο διαφοροποίησης της τιμής σε συνάρτηση με τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.


Κατά τα άλλα, η αλλαγή του χρόνου βρήκε σχεδόν το σύνολο των περίπου 300.000 τόνων εκκοκκισμένου βάμβακος της εκτιμώμενης φετινής ελληνικής παραγωγής πουλημένο, με κύριο αγοραστή την Τουρκία.


Την ίδια στιγμή, ο βαμβακόσπορος εξακολουθεί να αποτελεί πονοκέφαλο για τα εκκοκκιστήρια, καθώς η τιμή του έχει διολισθήσει στα επίπεδα των 16 λεπτών το κιλό, ενώ οι κατώτερες ποιότητές του ουκ ολίγες φορές πωλούνται μέχρι και με μονοψήφια νούμερα.Πηγη: www.ypaithros.gr