ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

«Artemisia» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας


«Artemisia» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
Αντί Πέμπτης 30/1 η ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 23/1/2019
 «Artemisia» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας: η μπαρόκ ζωγράφος που έσπασε τα πατριαρχικά ταμπού της Τέχνης

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Το Σινεμά των Εικαστικών” προβάλλεται την Πέμπτη 23 Γενάρη 2020, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα το βιογραφικό φιλμ της Ανιές Μερλέ «Artemisia» (Ώρα Προβολής: 20:00).

Η Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι (1593-1653) ήταν μία από τις πρώτες γνωστές γυναίκες ζωγράφους. Η ταινία περιγράφει την ιστορία της νεότητάς της, όταν την καθοδηγούσε και την προστάτευε ο πατέρας της, ο ζωγράφος Οράσιο Τζεντιλέσκι. Η επαγγελματική της περιέργεια για την ανδρική ανατομία ήταν απαγορευμένη, και προκειμένου να την γνωρίσει, οδηγήθηκε στην γνώση των σεξουαλικών απολαύσεων. Καθηγητής της ήταν ο Αγκοστίνο Τάσι, ο οποίος θεωρήθηκε ύποπτος για τον βιασμό της.



Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ματιά στη ζωή της Ιταλίδας μπαρόκ ζωγράφου. Το φιλμ της Ανιές Μερλέ είναι μια δραματική βιογραφία της πρώτης γυναίκας στην ιστορία της δυτικής τέχνης που αναγνωρίστηκε επισήμως ως μέγιστη ζωγράφος.  Η ταινία εστιάζει σε θέματα που άπτονται της φεμινιστικής διάστασης της ιστορίας της Αρτεμίζια καθώς η νεαρή γυναίκα μάχεται να σπάσει τα πατριαρχικά ταμπού της Τέχνης, ενώ ταυτόχρονα δίνει βαρύτητα και στην διαβόητη δίκη του βιασμού της από τον δάσκαλό της Αγκοστίνο Τάσι. Η ταινία εκτός από την ενδιαφέρουσα (αισθησιακή, σε πολλές περιπτώσεις) βιογραφία της Αρτεμίζια αποπνέει ένα έντονο εικαστικό άρωμα. Η επιρροή του Καραβάτζιο είναι παραπάνω από προφανής. Το ρουστίκ καλλιτεχνικό σκηνικό και τα πλούσια κοστούμια συνδυάζονται εντυπωσιακά με την κιαροσκούρο  mise en scene και οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα με έντονα εικαστικά στοιχεία.

[ads-post]

Οι λήψεις του δέρματος, της θάλασσας, της άμμου, του καμβά και του χρώματος κυριαρχούν σε αυτή την ταινία καθώς η σκηνοθέτης προσπαθεί να δημιουργήσει έναν ζωντανό καμβά στην οθόνη, κάτι που, ως επί το πλείστον, το καταφέρνει.

Artemisia (1997)
Σκηνοθεσία: Ανιές Μερλέ
Ηθοποιοί: Βαλεντίνα Τζέρβι, Μισέλ Σερό, Μίκι Μανοΐλοβιτς
Διάρκεια: 97 λεπτά
Ημέρα προβολής: Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020
Ώρα έναρξης: 20:00
Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες:
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Γ. Παπανδρέου 2, Νεάπολη Λάρισας
τηλ. 2410616266








« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια