ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Νέα πάγια ρύθμιση: Ναι στη μετάβαση από τις 12 στις 24 δόσεις, αλλά μόνο για τα χρέη από 1η Νοεμβρίου

Νέα πάγια ρύθμιση: Ναι στη μετάβαση από τις 12 στις 24 δόσεις, αλλά μόνο για τα χρέη από 1η Νοεμβρίου

Η νέα πάγια ρύθμιση αναμένεται πολύ σύντομα να είναι γεγονός αφού εγκρίθηκε και από τους δανειστές.

Δεκτή και από τους θεσμούς γίνεται η μετάβαση από τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεις στην νέα με 24 έως 48 δόσεις αλλά για τις οφειλές που βεβαιώθηκαν από την 1η Νοεμβρίου του 2019 και μετά.

Σε αυτό τα σχήμα φαίνεται να καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου οικονομικών με τους θεσμούς πριν την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης, νωρίτερα, ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Προς στιγμήν προκλήθηκε αμηχανία από τη δήλωση κορυφαίου στελέχους του οικονομικού επιτελείου ότι δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο στην μετάβαση από την μια πάγια ρύθμιση στην άλλη.

Ωστόσο, ο φραγμός που τέθηκε από τους δανειστές φαίνεται πως είναι να μην κάνουν την μετάβαση όλοι όσοι εξυπηρετούν οφειλές με την σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 έως και 24 δόσεων. Με μια τέτοια κίνηση θα δίνονταν η εντύπωση ότι όλοι βρίσκονται ήδη στην πάγια ρύθμιση θα μπορούσαν να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους μέχρι και σε 48 δόσεις.

Ωστόσο το προνόμιο αυτό φαίνεται ότι θα ισχύσει μόνο για όσους θέλουν να ρυθμίσουν σχετικά πρόσφατες οφειλές που "γεννήθηκαν" μετά την 1η Νοεμβρίου του 2019 και μετά . Η δε μετάβαση έχει την έννοια ότι η νέα ρύθμιση δεν προστατεύει το φορολογούμενο από τυχόν αναγκαστικά μέτρα τα οποία έχουν κινηθεί σε βάρος τους.

Συνεπώς όσοι έχουν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές (από 1/11/2019 ) δεν θα έχουν χρόνο να περιμένουν την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης. Θα πρέπει να ρυθμίσουν αρχικά τις οφειλές τους σε 24 έως και 48 δόσεις διασφαλίζοντας την προστασία που παρέχεται σήμερα από ενδεχόμενες κατασχέσεις και στην συνέχεια έχοντας ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους να κάνουν την ζωή τους πιο εύκολη ξαναρυθμίζοντας την οφειλή σε περισσότερες δόσεις.

[ads-post]

Κατά τα λοιπά, εκτός από τις διαδικασίες για αναγκαστικά μέτρα η νέα ρύθμιση έχει και θετικά σημεία. Συγκεκριμένα στους συνεπείς φορολογούμενους που εξυπηρετούν κανονικά τη ρύθμιση, θα επιστρέφεται το 25% των τόκων που κατέβαλαν φτάνει να μην υπερβαίνει το ύψος της τελευταίας δόσεων.

Θα δίνεται η δυνατότητα επανένταξης των ίδιων οφειλών από τον ίδιο οφειλέτη σε ρύθμιση για δεύτερη και τελευταία φορά σε περίπτωση που χάσει την ρύθμιση εφόσον προκαταβληθεί ποσό διπλάσιο της μηνιαίας δόσης, και με προσαυξημένο επιτόκιο για τον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων. Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση θα χάνεται αν:

  • Ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα δύο από τις δόσεις της ρύθμισης
  • Καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης παραπάνω από 1 μήνα
  • Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους
  • Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά
  • Έχει υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος αλλά με ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.





Πηγή: www.news247.gr







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια