ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020

Reuters: Οι εφαρμογές γνωριμιών μοιράζονται τα στοιχεία και τις προτιμήσεις σας

Reuters: Οι εφαρμογές γνωριμιών μοιράζονται τα στοιχεία και τις προτιμήσεις σας


Οι πληροφορίες αφορούν σεξουαλικές προτιμήσεις και την τοποθεσία του χρήστη - Οι όροι και οι προϋποθέσεις που αναγράφονται στις εφαρμογές λειτουργούν παραπλανητικά λόγω της έκτασης ή της γραφής τους

Δημοφιλείς εφαρμογές γνωριμιών όπως το Grindr και το OkCupid μοιράζονται τα ευαίσθητα στοιχεία των χρηστών τους, συμπεριλαμβανομένων της τοποθεσίας στην οποία βρίσκονται αλλά και της σεξουαλικής τους προτίμησης.

Η ανταλλαγή στοιχείων αφορά περίπου 100 επιχειρήσεις, οι οποίες δέχονται τέτοιου είδους ευαίσθητα στοιχεία από τις εφαρμογές, σύμφωνα με Νορβηγική καταναλωτική οργάνωση.

Επιπλέον, οι πληροφορίες φαίνεται ότι αφορούν δεδομένα όπως η ηλικία του χρήστη καθώς και το φύλο του. Η οργάνωση έχει προχωρήσει σε καταγγελία σχετικά με τα παραπάνω στοιχεία, όπως αναφέρει το Reuters.

Tο Νορβηγικό συμβούλιο καταναλωτή διαπίστωσε ότι 10 γνωστές εφαρμογές για Android είχαν μαζέψει πληροφορίες σχετικά με την υγεία, τη χρήση ναρκωτικών, και τις σεξουαλικές προτιμήσεις χρηστών, τι οποίες έδωσαν σε διαφημιστικές εταιρείες χωρίς να ειδοποιήσουν ξεκάθαρα τους χρήστες.

«Αυτές οι πρακτικές είναι εκτός ελέγχου και παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία» δήλωσε η Φιν Μισταντ, διευθύντρια του Συμβουλίου καταναλωτή. «Είναι αδύνατο για τους χρήστες να έχουν έλεγχο πάνω σε τέτοια περιστατικά καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι τεράστιοι και δύσκολοι στην κατανόηση» πρόσθεσε.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πίεση σε εταιρείες τύπου social media έπειτα από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica το 2018 όπου δεκάδες εκατομμύρια προφίλ του Facebook χρησιμοποιήθηκαν για εμπορικούς σκοπούς.«Κάθε φορά που ανοίγετε μια εφαρμογή όπως την Grindr, τα διαφημιστικά δίκτυα λαμβάνουν τη θέση GPS σας, αναγνωριστικά συσκευών και ακόμη και το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή που διευθετεί συναντήσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων», δήλωσε ο Αυστριακός ακτιβιστής Μαξ Σρεμς.»Αυτή είναι μια παράτυπη παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών».

Ο νόμος περί προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, GDPR, τέθηκε σε ισχύ το 2018, ορίζοντας κανόνες για το τι μπορούν να κάνουν οι ιστότοποι με τα δεδομένα των χρηστών.

[ads-post]

Επιβάλλει ότι οι εταιρείες πρέπει να έχουν σαφή συγκατάθεση για τη συλλογή πληροφοριών από τους επισκέπτες- χρήστες. Οι πιο σοβαρές παραβιάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πρόστιμα ύψους έως και 4% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων μιας εταιρείας.

To Συμβούλιο κατήγγειλε στις 14 Ιανουαρίου την αμερικανική εταιρεία Grindr και άλλες εταιρείες που έλαβαν στοιχεία από αυτή.

Εκπρόσωποι από τις εταιρείες Grindr, Match Group και Braze δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Οι δημοφιλείς εφαρμογές γνωριμιών της Match Group Inc. δηλαδή οι OkCupid και Tinder LLC μοιράζονται δεδομένα μεταξύ τους και με άλλα εμπορικά σήματα που ανήκουν στην εταιρεία, σύμφωνα μετ α στοιχεία που συνέλεξε η έρευνα. Η OkCupid έδωσε πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλικότητα των χρηστών, τη χρήση ή όχι ναρκωτικών και τις πολιτικές τους απόψεις, στην εταιρεία αναλύσεων Braze Inc., όπως ανέφερε η οργάνωση.


Πηγή: www.newmoney.gr

« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Viral by #MyWonderWall