Κάλεσμα του ΕΚΛ για το αυριανό συλλαλητήριο και την απεργία στις 18 Φεβρουαρίου


Κάλεσμα για το συλλαλητήριο που διοργανώνεται αύριο Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ. μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και για την απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου απευθύνει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.


[ads-post] 


Στο κάλεσμα επισημαίνονται τα εξής:


«Tο Συλλαλητήριο να αποτελέσει μήνυμα απεργιακής κλιμάκωσης ενάντια στον νόμο Βρούτση για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου.


Η επίθεση στο ασφαλιστικό δεν είναι νέα όπως και οι αγώνες των εργαζομένων. Ξεκίνησε από το νόμο Σιούφα το 1993 στη συνέχεια ο νόμος Ρέπα – Πετραλιά – Κουτρουμάνη – Λοβέρδου. Οι κατακτήσεις της κοινωνικής ασφάλισης επομένως έχουν μπεί στο στόχαστρο από κυβερνήσεις και εργοδοσία οι οποίες ξηλώνουν διαχρονικά το δίχτυ προστασίας των εργαζομένων. Η ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη, είναι οι παροχές υγείας, η πρόνοια, το φάρμακο κ.α.


Η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις περικοπές που ψήφισε στον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 220 εκ. ευρώ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, 190εκ. για την υγεία, 140εκ. για τα αναπηρικά επιδόματα για το 2020, όχι μόνο δεν κατάργησε το νόμο Κατρούγκαλου, όπως κάλπικα υπόσχονταν προεκλογικά, αλλά με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο που φέρνει στη Βουλή τον εφαρμόζει πλήρως και τον θωρακίζει νομικά παραπέρα για να ενταφιάσει και τις δικαστικές διεκδικήσεις.


Με το νέο Νόμο:

1.    Διατηρούνται τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 62 χρόνια με 40!!! χρόνια υπηρεσίας για άντρες και γυναίκες.

2.    Η Επικουρική Ασφάλιση και το Εφάπαξ ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή τους, όπως προβλέπεται από το Νόμο Κατρούγκαλου με τους “τρεις πυλώνες”, δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση.

3.    Παγιώνονται στο διηνεκές οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που έφτασαν στο 50%, όπως και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι μειώσεις έφτασαν στο 42%.

4.    Με το νέο νόμο καταργούνται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη.

5.    Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια εργασίας.

6.    Διατηρείται η λεηλασία των 80 δις ευρώ που έγινε διαχρονικά στα Ασφαλιστικά Ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για να επιστραφούν τα κλεμμένα.

7.    Καταργούνται τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα για μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων.


Διεκδικούμε:

·          Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου  – Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

·          Δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.

·          Καμία νέα περικοπή συντάξεων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

·          Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.

·          Επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58, με κατάργηση του διαχωρισμού σε νέους και παλιούς ασφαλισμένους, αφού οι ασφαλισμένοι από το 1993 και μετά βγαίνουν στα 62, έχοντας ως στόχο να κατοχυρωθεί στα 55 έτη για τους άντρες και στα 50 έτη για τις γυναίκες που είναι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

·          Επέκταση των ΒΑΕ, ούτε σκέψη για κατάργηση. Να επιστραφούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία όλα τα κλεμμένα.

·          Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την ιδιωτικοποίησή της.

·          Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για μετανάστες και πρόσφυγες και δυνατότητα μεταφοράς αυτών των δικαιωμάτων στις χώρες καταγωγής τους, με υπογραφή διακρατικών συμβάσεων».