ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για τις εξαγγελίες Κικίλια για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για τις εξαγγελίες Κικίλια για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ


Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν.Λάρισας καταγγέλει την κυβέρνηση της ΝΔ για την προωθούμενη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου αλλά και την Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στα πλαίσια λειτουργίας του νοσοκομείου.

Τα όσα εξήγγειλε σχετικά ο υπουργός υγείας είναι φυσική συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται διαχρονικά στην υγεία από όλες τις κυβερνήσεις. Μια πολιτική που προωθεί την λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» και εφαρμόζοντας τη στρατηγική της ΕΕ για την υγεία, που έχει ως βάση ότι η υγεία είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι «εμπόρευμα» και οι παροχές υγείας πρέπει να μειωθούν γιατί εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Στον ίδιο δρόμο κινήθηκε και  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τα εγκαίνια του πρώτου νοσοκομείου ιδιωτικού δικαίου στην Σαντορίνη και με την ανάθεση στο κέντρο τεκμηρίωσης και κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών Α.Ε. της ανάπτυξης  του ελληνικού συστήματος  DRG (κοστολόγηση ομοιογενών διαγνωστικών κατηγοριών). Κάτι το οποίο αποτελεί βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Το έδαφος στρώνεται χρόνια τώρα . Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία, που υλοποιήθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, έχοντας ως συνέπεια συγχωνεύσεις κλινικών, ελλιπή ως και ανύπαρκτη συντήρηση τεχνολογικού εξοπλισμού, μείωση μονάδων όπως οι ΜΕΘ, ελλείψεις προσωπικού κτλ, οδήγησαν στην απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων και τεράστιες λίστες αναμονής.

Αυτή η κατάσταση ωφέλησε τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ιδ. Υγεία που εξασφάλισαν πελατεία εκτοξεύοντας στα ύψη τον κύκλο εργασιών τους, με επενδύσεις δισεκατομμυρίων στον κλάδο όλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης, μπροστά και στο έδαφος που ετοιμάζεται για την παράδοση των δημοσίων δομών υγείας στους ιδιώτες.  Η περιοχή μας είναι τέτοιο παράδειγμα. Η πόλη μας είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένη από μεγάλες ιδιωτικές δομές υγείας την ίδια στιγμή που τα δύο νοσοκομεία μαραζώνουν.

Επομένως δεν μπορεί σήμερα να μας παρουσιάζονται ως σωτήρες του συστήματος όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες, κρύβοντας στην πραγματικότητα ότι αυτό που επιδιώκουν και έχουν βάλει στόχο είναι η λεηλασία του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και πώς να αυξήσουν τα κέρδη τους.

[ads-post]

Η πηγή των προβλημάτων είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Όταν το κριτήριο παροχής υγείας στα δημόσια νοσοκομεία έχει γίνει η σχέση κόστους – κέρδους, αυτό θα είναι καταστροφικό για το σύνολο του λαού. Θα ξεπουληθούν ιατρικές δραστηριότητες ακόμη και κλινικές σε επενδυτές με στόχο αποκλειστικά το κέρδος.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ασθενείς που θα αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα για τις υπηρεσίες που δικαιούνται και θα μπορούσαν να τις έχουν δωρεάν και σε υψηλότατο επίπεδο, στις κερδοσκοπικές αλλά και στις μη κερδοσκοπικές (Δημόσια Νοσοκομεία ΣΔΙΤ)επιχειρήσεις υγείας και αν δεν έχουν χρήματα θα πεθαίνουν.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι συνολικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το ομολογεί η ηγεσία του ΠΙΣ όπου οι προτάσεις της σηματοδοτούν το χτύπημα των μισθολογικών εργασιακών και επιστημονικών δικαιωμάτων. Το ομολογεί όταν «διεκδικεί» δήθεν να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων, άρα αμφισβητούντα!!! Όταν ήδη εργάζονται σε τραγικές συνθήκες λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό, υλικά, υποδομές !

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία της πόλης μας να σταθούν απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις . Η υγεία του λαού δεν κοστολογείται. Να παλέψουμε για : Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε Υγεία. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών. Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών.

Να στείλουμε μήνυμα αποφασιστικής καταδίκης μέσα από την Πανελλαδική Απεργία στις 18 Φλεβάρη ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση. Η υγεία και η ασφάλιση είναι ενιαία στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και δεν θα τα παραδώσουμε στους κεφαλαιοκράτες !






















« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια