ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Νέοι ΚΑΔ στη λίστα για κρατική ενίσχυση – Ποιες υποχρεώσεις αναστέλλονται ως 31/8

Τα κενά και τις ελλείψεις της πρώτης λίστας με τους ΚΑΔ επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό και εντάσσονται στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, συμπληρώνει καθημερινά το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζοντας την πρώτη επικαιροποίηση εντός ημερών.


Ο πρώτος κατάλογος με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) καλύπτει 440.000 επιχειρήσεις και εμπλουτίζεται με περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους στη βάση των στοιχείων που συγκεντρώνει ο μηχανισμός παρακολούθησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και τα αιτήματα που φθάνουν στο οικονομικό επιτελείο από φορείς και παραγωγικές τάξεις.


Μάλιστα, δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν ακόμα και συγκεκριμένοι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου επιχειρήσεων, καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δεν έχουν δηλώσει τον ακριβή ΚΑΔ ή έχουν δευτερεύοντες κωδικούς. Μεταξύ των νέων ΚΑΔ που θα προστεθούν περιλαμβάνονται:

– Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές.

– Υπαίθριοι πάγκοι και αγορές.

– Υπηρεσίες φωτορεπόρτερ.

– Λιανικό εμπόριο φακών επαφής και γυαλιών.

– Πλυντήρια αυτοκινήτων.

– Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.


Οι επαγγελματικοί κλάδοι που εντάσσονται στη λίστα με τους ΚΑΔ «κερδίζουν» αναστολή πληρωμών φόρων και δόσεις ρυθμίσεων έως τις 31 Αυγούστου 2020, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου για Μάρτιο και Απρίλιο, αναστολή των πληρωμών χρεολυσίων για τραπεζικά δάνεια για τις συνεπείς επιχειρήσεις έως τέλος Σεπτεμβρίου καθώς και επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων για 3 μήνες.


Τα μέτρα ενεργοποιούνται σε καθημερινή βάση και ήδη το Σάββατο δημοσιεύθηκαν δύο αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου.


Η απόφαση Α.1053/2020 προβλέπει:


1. Παρατείνονται μέχρι και την 31/08/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020 τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα, που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και την 30/4/2020. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.


2. Αναστέλλεται μέχρι και την 31/08/2020 η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά τις 11/03/2020 οφειλών των ανωτέρω προσώπων.


3. Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής.


4. Στην περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεων (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι επιχειρήσεις δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση ή η αναστολή παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές βαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, βάσει της αρχικής ημερομηνίας βεβαίωσης.


5. Από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης εξαιρούνται:


α) οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, β) τα εκτός αυτής νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.),


γ) τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. – κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους- ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους,


δ) οι εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί του Κεφαλαίου Α’ του ν. 3429/2005 (Α’ 314), ανεξαρτήτως εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του και ε) οι επιχειρήσεις που υπάγονται στο Κεφάλαιο Β’ του αμέσως παραπάνω νόμου.

[ads-post] 

Η απόφαση Α.1054/2020 προβλέπει:


1. Παρατείνονται μέχρι και την 31/08/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές), που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 μέχρι και την 30/04/2020, των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ως ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020 τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.


2. Αναστέλλεται μέχρι και την 31/08/2020 η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά τις 11/03/2020 οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) των ανωτέρω προσώπων.


3. Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής.


4. Στην περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεων (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και στην περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι επιχειρήσεις δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση ή η αναστολή παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές βαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, βάσει της αρχικής ημερομηνίας βεβαίωσης.


5. Από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης εξαιρούνται: α) οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, β) τα εκτός αυτής νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), γ) τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους – ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, δ) οι εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί του Κεφαλαίου Α΄ του ν. 3429/2005 (Α΄ 314), ανεξαρτήτως εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του και ε) οι επιχειρήσεις που υπάγονται στο Κεφάλαιο Β΄ του αμέσως παραπάνω νόμου.





Πηγή: euro2day.gr








« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια