ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

«Μεθόδους CSI» επιστρατεύει η ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής

Τι περιλαμβάνει το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2020 - Ελεγχοι με βάση το ψυχογράφημα των φοροφυγάδων

Προφίλ συμπεριφοράς με σκοπό την ανάλυση κινδύνου και τον εντοπισμό «υπόπτων», μαζί με νέα εργαλεία και τεχνικές ελέγχου, επιστρατεύει το 2020 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να επιτύχει τους φιλόδοξους και αυστηρά καθορισμένους στόχους που θέτει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην ΑΑΔΕ.


Καθώς μάλιστα ο Ιανουάριος ξεκίνησε με ελαφρά υστέρηση εισπράξεων φόρων κατά 44 εκατομμύρια ευρώ, το νέο Στρατηγικό Σχέδιο που κατάρτισε η ΑΑΔΕ  θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τις διασταυρώσεις και τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.


Στα εισπρακτικά μέσα που περιλαμβάνει το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2020 περιλαμβάνονται ακόμα και … συμπεριφορική ανάλυση των φοροφυγάδων! Από το «ψυχογράφημα» και τις συνήθειες που καταγράφουν τα μοντέλα ανάλυσης της ΑΑΔΕ, θα προκύπτουν ενδείξεις και στοιχεία που θα καθοδηγούν τους ελέγχους της ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.


Όπως τονίζεται στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για το 2020, υιοθετούνται «σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης κινδύνων και μοντέλα συμπεριφορικής ανάλυσης».


[ads-post] 


Και όπως ειδικότερα  αναφέρεται, θα υπάρχει «Διαστρωμάτωση φορολογούμενων και ανάπτυξη μοντέλων ανάλυσης συμπεριφορών».


Εκτός από την (συμπεριφορική) ανάλυση κινδύνου στα φυσικά πρόσωπα, ενισχύονται οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και «εργαλεία» όπως οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Η επιτυχία των μέτρων, θα κριθεί όχι μόνο από την επίτευξη του απόλυτου στόχους είσπραξης (51,3 δις. ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2020) , αλλά από μετρήσιμες αλλαγές στην φορολογική συμμόρφωση των υποχρέων, με βασικά ζητούμενα:

·         τη συνεχή αύξηση των εμπρόθεσμων υποβολών δηλώσεων

·         τη συνεχή αύξηση των εμπρόθεσμων πληρωμών φόρων

·         τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού εισπράξεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές

·         τη αύξηση των καταλογιστικών πράξεων για περιπτώσεις λαθρεμπορίας


Υπενθυμίζεται ότι μόνο από τα μέτρα αύξησης της χρήσης του πλαστικού χρήματος  (ηλεκτρονικές δαπάνες 30% επί του εισοδήματος) το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει σαν στόχο στον προϋπολογισμό, ότι το δημόσιο θα εισπράξει 557 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από μείωση της φοροδιαφυγής.


Αντίστοιχα προβλέπει και επιπλέον έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ από δράσεις καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, από την αποκάλυψη πολυτελών ακινήτων που δεν πληρώνουν κανονικό ΕΝΦΙΑ, από ελέγχους για αδήλωτες μισθώσεις AirBNB κλπ.


Με τις προβλέψεις για έξτρα έσοδα από αυτά τα μέτρα πολιτικής  τα οποία θέτει σαν προς επίτευξη στόχους στην ΑΑΔΕ –ή και άλλα τα οποία σχεδιάζει για το μέλλον-  ο υπουργός Οικονομικών θέλει να διαπραγματευθεί τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ το καλοκαίρι, τη μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης ή και άλλων φοροελαφρύνσεων που δεν έχουν ακόμη εξαγγελθεί επισήμως –πχ σταδιακή κατάργηση Τέλος Επιτηδεύματος κλπ.







Πηγη: www.newmoney.gr






« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια