Άδωνις Γεωργιάδης: Ερωτηθείς για το «μαξιλαράκι» των 37 δισ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και είπε ότι η κυβέρνηση δεν το έχει χρησιμοποιήσει, διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί μαξιλάρι και τα 37 δισ αλλά μόνον τα 16 δισ ευρώ


Άδωνις Γεωργιαδης: Σε στροφή 180 μοιρών η ΝΔ τα τελευταία 24 ωρα για το θέμα του ονομαζόμενου “μαξιλαριού” που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και είναι ύψους 37 δισ ευρω. Από την αρχική θέση του 2019 ότι αυτά τα χρήματα δεν “υπάρχουν” διότι είναι δανεικά, όπως έλεγαν προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, φτάσαμε εν μέσω πανδημίας να αναγνωριστεί, έστω κι αργά και η ύπαρξη αυτού του “κουμπαρά” ρευστότητας που δίνει στην Ελλάδα προβάδισμα σε σχέση με άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που ακολουθεί τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Αφού το Μαξίμου πέρασε στο στάδιο της αναγνώρισης ύπαρξης των 37 δισ , μετά την ανακοίνωσης του σχεδίου του “Μένουμε όρθιοι¨ του ΣΥΡΙΖΑ, ο δημόσιος διάλογος συνεχίστηκε με την μεν  αξιωματική αντιπολίτευση να καλεί την κυβέρνηση να “σπάσει τον κουμπαρά” και να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα, ώστε να θωρακιστεί η ελληνική κοινωνία και οικονομία προκαταβολικά απέναντι στην επελαύνουσα κρίση και την δε κυβέρνηση να αρνείται να πειράξει τον κουμπαρά με το επιχείρημα ότι κρατάει “δυνάμεις” διότι είναι άγνωστο πόσο διαρκέσει χρονικά στο μέλλον η πανδημία.

[ads-post] 

Οπως είπε συγκεκριμένα, κατά την κυβέρνηση, δεν θεωρείται ως “μαξιλάρι” το σύνολο των 37 δίσ, αλλά μόνο τα 16 δισ που είναι δεσμευμένα από τον ESM για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 20 περίπου δισ ο υπουργός τα αναβάπτισε ως “Ταμειακά διαθέσιμα της Χώρας”  και τα οποία πράγματι, όπως αποκάλυψε τα χρησιμοποιούν ήδη.


Η απάντηση του υπουργού στον δημοσιογράφου Ακη Παυλόπουλου αν πήραν λεφτά από το μαξιλάρι ήταν “Δεν έχουμε ακουμπήσει το μαξιλάρι” αλλά παρακάτω σε διευκρίνηση του είπε ότι “Αυτό είναι το μαξιλάρι. Τα 16 δισεκατομμύρια (του ESM). Τα Ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Κράτους τα χρησιμοποιεί το Κράτος καθημερινά. Δεν υπάρχει μέρα που χρησιμοποιεί τα Ταμειακά διαθέσιμα.” και συνέχισε λέγοντας “μαξιλάρι είναι αυτό που μας άφησαν κλειδωμένο για το χρέος, αυτό είναι το μαξιλάρι. Ολα τα άλλα είναι χρήματα που μπαίνουν και βγαίνουν.” Κι έτσι απλά, βαφτίζοντας το κρέας-μαξιλάρι σε ψάρι-ταμειακά αποθέματα, επιβεβαίωσε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί χρήματα από τα 37 δισ.

Πηγη: www.flash.gr