ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Ανακοίνωση Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας Λάρισας για μέτρα για τον κορωνοϊό

Ανακοίνωση Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας Λάρισας για μέτρα για τον κορωνοϊό


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΧΩΡΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ


Η εξάπλωση του κορωνοιού αναδεικνύει πολλά και σοβαρά θέματα που το σωματείο μας έχειθέσειπάμπολλεςφορές. Ο κλάδος της ιδιωτικήςυγείας είναι από τους πλέονκερδοφόρους και σε πλήρηανάπτυξη εδώ και πολλάχρόνια. Στην περιοχή μας συγκεντρώνονται πολλές μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, δομές χρόνιων πασχόντων. Συγκεντρώνεται ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων αλλά και ασθενών. Αντικειμενικά είναι χώροι υψηλού κινδύνου διασποράς μολυσματικών ασθενειών όπως τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού. 

Οι εργοδότες του κλάδου βρίσκουν χρυσή ευκαιρία να κερδίσουν από την κρίση που έχει επέλθει λόγο του κορωνοιού κάνοντας δυσανάλογο των επιμερισμό των συνεπειών της,μόνο στους εργαζόμενους. 

Η κυβέρνηση αντί της επίταξης, της ένταξης δηλαδή των ιδιωτικών μονάδων υγείας και του έμπειρου προσωπικού στον κρατικό έλεγχο στην υπηρεσία της προάσπισης της υγείας του λαού, μοιράζει ζεστό χρήμα περί τα 30 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις για την χρήση μονάδων ΜΕΘ ή κλινών. Για τους εργαζόμενους ενός κλάδου χωρίς ΣΣΕ,των προγραμμάτων ΟΑΕΔ, μαθητείας, συμβάσεων ορισμένου χρόνου, επιστημονικού προσωπικού αμειβομένου με μπλοκάκι, της έντονης εντατικοποίησης και απασχόλησης σε αλλότρια καθήκοντα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. 

Αντ΄ αυτού βάζουν τον εαυτό τους σε εξτρά δυσκολία να επιτελούν τα καθήκοντα τους σε έντονο επαγγελματικό κίνδυνο αφού όλα μπαίνουν στο ζύγι κόστος – οφέλους. Πολύ εύκολα η κυβέρνηση σκέπτεται να κάνει άλλο ένα δώρο στους εργοδότες με την δυνατότητα που τους δίνει να βάζουν τους εργαζόμενους σε εκ περιτροπής εργασία αμειβόμενη με το μισό μισθό. Δηλαδή σε ένα κλάδο που κάτω από δύσκολες συνθήκες εργασίας ο εργαζόμενος αμείβεται με 650 μεικτά, να μάθει να ζει με τα μισά για έξι μήνες και βλέπουμε. 

Ακούμε συνέχεια έντονα για την ατομική ευθύνη. Η ατομική ευθύνη όσο απαραίτητη κι αν είναι δεν πρέπει να κρύψει την ευθύνη του Κράτους και της Εργοδοσίας σε ότι αφορά την διαφύλαξη της ασφάλειας των εργαζομένων και κατ’ επέκταση της Δημόσιας Υγείας. Διατυπώνουμε τα αιτήματα μας με πλήρη επίγνωση της κατάστασης όπως έχει σήμερα, αλλά και όπως εξελίσσεται . Οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό τομέα θα δώσουν τις δυνάμεις τους για την Υγεία του κοινωνικού συνόλου, όπως τη δίνουν τόσα χρόνια, παρά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι τα δικαιώματα και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την Δημόσια Υγεία και δεν μπορούν να υποταχτούν στις λογικές της κερδοφορίας ή του περιορισμού 

[ads-post]

Αιτήματα του Κλαδικού Σωματείου: 

Γενικά μέτρα προστασίας – Εργατικά δικαιώματα. 

1. Να βρίσκονται σε επάρκεια όλα τα Ατομικά Μέτρα Προστασίας, διαθέσιμα σεκάθε εργαζόμενο και να αντικαθιστώνται τακτικά. Τα ατομικά μέσα, να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Δεν μπορεί να βγαίνει η βάρδια με μια απλή χειρουργική μάσκα και με ανεπάρκεια σε αντισηπτικά. 

2. Να τοποθετηθούν προστατευτικά τζάμια σε όλες τις γραμματείες υποδοχής, σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. 

3. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην απολύμανση των χώρων. Η απολύμανση δεν είναι γενικά ο συνηθισμένος καθαρισμός αλλά έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται. Οι εργαζόμενοι στα συνεργεία καθαρισμού να είναι ιδιαίτερα προστατευμένοι, εκπαιδευμένοι, να εργάζονται με όλα τα μέτρα προστασίας και όλα τα δικαιώματα. 

4. Απαραίτητο μέσο προστασίας που δεν τηρείται σχεδόν πουθενά, είναι η ολόπλευρη ενημέρωσητων εργαζομένων. Οι λογικές που επικρατούν στους χώρους εργασίας, ότι ο εργαζόμενος δεν πρέπει να γνωρίζει, απλά να εκτελεί εντολές, είναι επικίνδυνες. 

5. Να γίνονται δωρεάν έλεγχοι για τον κορονοϊό σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πιθανά κρούσματα ή παρουσιάζουν συμπτώματα. 

6. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις. Σχεδόν όλες σε όλες τις μονάδες υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού εδώ και χρόνια. 

7. Να δοθεί το ανθυγιεινό επίδομα στους εργαζόμενους των ειδικοτήτων που το δικαιούνται βάση της Κλαδικής Σύμβασης (νοσηλευτές, παρασκευαστές κ.α.) και δεν το παίρνουν σήμερα.(πρόληψη μετά το 2014). 

8. Να δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού, σε όσους τη δικαιούνται. Να μην αξιοποιηθεί από την Εργοδοσία η κατάσταση, για να απαλλαγεί από τις κανονικές άδειες των εργαζομένων. Το ίδιο να συμβεί και με απουσίες για προληπτικούς λόγους. 

9. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να έχουν την δυνατότητα να λείψουν από την εργασίας τους, όσο καιρό κρίνεται απαραίτητο, χωρίς χρέωση κανονικής άδειας ή με μείωση αποδοχών. 


Για Διαγνωστικά Κέντρα, Κλινικές και Γηροκομεία. 

Απαιτούνται ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους στις μονάδες Ιδιωτικής Υγείας. 

1. Να τοποθετηθούν άμεσα προστατευτικά τζάμια σε όλες τις γραμματείες υποδοχής. 

2. Σε όλους τους εργαζόμενους να παρέχονται ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες,γάντια) που θα αντικαθιστώνται τακτικά, όπως και αντισηπτικά. 

3. Ο έλεγχος (διαλογή) των επισκεπτών να γίνεται έξω από τις μονάδες, από ειδικευμένο προσωπικό που θα έχει στη διάθεση του τον εξοπλισμό ελέγχου και όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας, τα οποία να αντικαθιστώνται τακτικά. 

4. Εάν εισέλθει πιθανό κρούσμα, να γίνει δωρεάν η εξέταση στο προσωπικό πουήρθε σε επαφή. Να γίνεται άμεση εκκένωση καιαπολύμανση του χώρου. 

5. Να οριστεί για κάθε υποκατάστημα διαγνωστικού κέντρου, ο μέγιστος αριθμόςεπισκεπτών που θα αναμένουν την εξυπηρέτηση τους, ώστε να αποφεύγεται οσυνωστισμός. 

6. Να προμηθευτούν όλοι οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων μεόλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως και με αντισηπτικά. 


Για τις μονάδες που θα διεξάγουν το τεστ του κορονοϊού: 

Ήδη έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται εξετάσεις για τον ιό, σε ιδιωτικές μονάδες με διαδικασίες express. Ενώ ο ΕΟΔΥ (Υπουργείο Υγείας) συστήνει την παραμονή στο σπίτι σε όσους έχουν συμπτώματα, αφήνει ελεύθερο το πεδίο, για εξετάσεις σε Ιδιωτικές μονάδες, με τιμή που φτάνει μέχρι και τα 300 ευρώ ανά εξέταση. Μεγάλο ζήτημα είναι οι όροι που γίνονται αυτές οι εξετάσεις, όσον αφορά την Δημόσια Υγεία, την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων. 


Το Σωματείο μας απαιτεί: 

1. Nα οριστεί συγκεκριμένος χώρος- απομονωμένος, που θα πληροί αυστηρά όλες τις προϋποθέσεις. 

2. Ο ρυθμός εξετάσεων να είναι τέτοιος (ιδιαίτερα χαμηλός) που δεν θα προκαλέσει συνωστισμό, ούτε θα εκθέσει σε κίνδυνο εργαζόμενους λόγω φόρτου εργασίας. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να γίνεται η μία εξέταση πίσω από την άλλη, όπως συμβαίνει σήμερα στις καθιερωμένες εξετάσεις. 

3. Οι εργαζόμενοι που θα διεξάγουν την εξέταση να φορούν ειδικές στολές. 

4. Να ελέγχονται τακτικά και δωρεάν. 


Συνάδελφοι, 

Για το Σωματείο προέχει η Υγεία και η Ασφάλεια των εργαζομένων και κατ επέκταση η Δημόσια Υγεία. Έχουμε επίγνωση ότι η εξέλιξη με τον κορονοϊό δημιουργεί νέο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες της Υγείας, που ετοιμάζονται να αυξήσουν τα έσοδα από τις ακριβοπληρωμένες εξετάσεις, αλλά και από την αύξηση χειρουργείων που δεν θα πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία και θα καταλήγουν στα ιδιωτικά. Παρά την πίεση που ασκείται ΔΕΝ θα επιτρέψουμε οι συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας και τα εργασιακά μας δικαιώματα να περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους του Κλάδου, να επικοινωνήσουν με το Σωματείο, να ενημερώνουν για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, για να επικαιροποιούμε διαρκώς τα αιτήματα, για να γίνονται παρεμβάσεις τόσο στους Εργοδότες, όσο και στο Υπουργείο.






« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια