Σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους κατοίκους και από πότε;

Σε ποιες χώρες υπάρχει πρόστιμο για τους παραβάτες;


Γερμανία

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας (από τις 27 Απρίλη) σε συγκεκριμένους χώρους (μέσα μεταφοράς, σε καταστήματα σε ορισμένες περιοχές και στα σχολεία την ώρα του διαλείμματος). Μια περιοχή στην Thuringia (Jena) ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που εφάρμοσε το μέτρο ήδη από τα τέλη Μάρτη.

Πρόστιμο: από 15€ έως 150€ – αναλόγως το κρατίδιο – στην Bavaria ισχύει η αυστηρότερη πολιτική (150 ευρώ για τον γενικό πληθυσμό που κυκλοφορεί έξω και έως 5,000 ευρώ για τα καταστήματα στα οποία οι υπάλληλοι δεν φορούν μάσκα) ενώ στο Βερολίνο οι αρχές διαβεβαιώνουν πως δεν θα κινδυνεύει με πρόστιμο όποιος δεν φορά μάσκα ενώ μοιράζονται δωρεάν μάσκες στους κατοίκους.


Λουξεμβούργο

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις 20 Απρίλη. Μάλιστα διατέθηκαν δωρεάν μάσκες στους κατοίκους.


Τουρκία

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις 7 Απρίλη σε συγκεκριμένους χώρους. Η κυβέρνηση μήνυσε τις εταιρείες που κατασκεύασαν μάσκες επειδή αύξησαν το κόστος παραγωγής χωρίς λόγο ενώ μοίρασε δωρεάν μάσκες στους κατοίκους.


Τσεχία

Ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εφάρμοσε το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για τους κατοίκους της από τις 18 Μάρτη.


Επίσης η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε Σλοβακία (από τις 25 Μάρτη), στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη (από τις 29 Μάρτη) και στην Αυστρία από τις 6 Απρίλη (όπου και μοιράστηκαν δωρεάν μάσκες στους κατοίκους).


Μαρόκο

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις 7 Απρίλη με την κυβέρνηση να προειδοποιεί πως όποιος δεν συμμορφώνεται κινδυνεύει με φυλάκιση έως 3 μήνες και 130 δολάρια πρόστιμο.


Πολωνία

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις 16 Απρίλη σε όλους τους δημόσιους χωρους (πάρκα, παραλίες, δρόμο, πλατείες, εκκλησίες, καταστήματα).


Αργεντινή

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις 14 Απρίλη. 


[ads-post] 

Μπαχρέιν

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και τα καταστήματα για όλους (εργαζομένους & πελάτες) από τις 9 Απρίλη.


Ιταλία

Στην Λομβαρδίας και την Τοσκάνη, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις αρχές Απρίλη.


Ιαπωνία

Ενώ δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, εν τούτοις προτείνεται η χρήση της και επίσης η κυβέρνηση μοίρασε δωρεάν μάσκες στους κατοίκους. 


ΗΠΑ

Το CDC προτείνει την χρήση μάσκας για τους κατοίκους αλλά χωρίς να είναι υποχρεωτικό.


Ουζμπεκιστάν

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από τις 22 Μάρτη. Πρόστιμα για τους παραβάτες από 22 δολάρια (απλή παράβαση) έως 67 δολάρια (σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης).


Ταϊβάν

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από την 1η Απρίλη με τους παραβάτες να κινδυνεύουν με την επιβολη προστίμου. 


Στις περισσότερες ασιατικές χώρες, άλλωστε η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους είναι μια συνήθεια που “έμεινε” ως κατάλοιπο των προηγούμενων επιδημιών (ΚίναHong KongΝότια ΚορέαΤαϊλάνδη). Μάλιστα σε πολλές από αυτές υπάρχει σύστημα δωρεάν διαμοιρασμού μασκών στους κατοίκους.Πηγη: jodi.graphics