ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔ.ΥΓΕΙΑΣ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ: Ανακοίνωση με αφορμή τα κρούσματα σε ιδ.κλινικές της Αθήνας


ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ


Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις εκδήλωσης πάμπολλων κρουσμάτων κορωνοιου σε ασθενείς και εργαζόμενους, ακόμα και θανάτων, σε ιδιωτικές δομές  στην Αθηνά, το Σωματείο μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου . Στην περιοχή μας είναι συγκεντρωμένες πάρα πολλές ιδιωτικές δομές υγείας χρονίων πασχόντων άλλα και γηροκομείου όπου είναι συνωστισμένοι εκατοντάδες ασθενείς, αποτελώντας αυτοί οι χώροι  εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες μετάδοσης του ιού.  


Είναι επίσης γνωστό πως τα μέτρα προστασίας για την εργοδοσία είναι κόστος που αποφεύγει να καταβάλει ακόμα και αν οι χώροι εργασίας κινδυνεύουν να γίνουν εστίες διασποράς. Αποτελεί πρόκληση να επαφίεται στην καλή θέληση των ιδιωτών η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας,  που το ίδιο το υπουργείο επιβάλει, όταν αυτά περνάνε από την λογική του κόστους και του κέρδους. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μπουκώνει του κλινικάρχες με χρήμα πληρώνοντας αδρά για ένα κρεβάτι ΜΕΘ.


Από την άλλη οι κλινικάρχες κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που δίνει η κυβέρνηση να θέτουν τους εργαζόμενους σε αναστολή συμβάσεων ή και εκ περιτροπής εργασία αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την κερδοφορία τους αλλά και της εντατικοποίηση της εργασίας των συναδέλφων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία των ίδιων των δομών. 

[ads-post] 

Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε εδώ και τώρα :


  1. Να γίνουν άμεσα ενδελεχείς έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς  όπως η επιθεώρηση υγιεινής και ασφάλειας , την υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου της περιφέρειας όπως προβλέπεται σχετικά και στις ΠΝΠ για την τήρηση των συνθηκών εργασίας και ασφάλειας στις συνθήκες τις πανδημίας.

  2. Να γίνουν άμεσα μαζικά τεστ, δωρεάν, με έλεγχο του κράτους σε όλους στους εργαζόμενους αλλά και στους ασθενείς στις ιδιωτικές μονάδες υγείας σαν μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Τα τεστ αυτά να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

  3. Να ελεγχθεί και να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε αναγκαία Ατομικά Μέτρα Προστασίας, εάν είναι διαθέσιμα σε κάθε εργαζόμενο και εάν αντικαθιστώνται τακτικά. Τα ατομικά μέσα, να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Δεν μπορεί να βγαίνει η βάρδια με μια απλή χειρουργική μάσκα και με ανεπάρκεια σε αντισηπτικά.

  4. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην απολύμανση των χώρων. Η απολύμανση δεν είναι γενικά ο συνηθισμένος καθαρισμός αλλά έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται. Οι εργαζόμενοι στα συνεργεία καθαρισμού να είναι ιδιαίτερα προστατευμένοι, εκπαιδευμένοι, να εργάζονται με όλα τα μέτρα προστασίας και όλα τα δικαιώματα. 

  5. Απαραίτητο μέσο προστασίας που δεν τηρείται σχεδόν πουθενά, είναι η ολόπλευρη ενημέρωση των εργαζομένων. Οι λογικές που επικρατούν στους χώρους εργασίας, ότι ο εργαζόμενος δεν πρέπει να γνωρίζει, απλά να εκτελεί εντολές, είναι επικίνδυνες

  6. Να δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού, σε όσους εργαζόμενους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Να μην αξιοποιηθεί από την Εργοδοσία η κατάσταση, για να απαλλαγεί από τις κανονικές άδειες των εργαζομένων. Το ίδιο να συμβεί και με απουσίες για προληπτικούς λόγους.

  7.  Ο έλεγχος (διαλογή) των επισκεπτών να γίνεται έξω από τις μονάδες, από ειδικευμένο προσωπικό που θα έχει στη διάθεση του τον εξοπλισμό ελέγχου και όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας, τα οποία να αντικαθιστώνται τακτικά.


Για το Σωματείο μας προέχει η Υγεία και η Ασφάλεια των εργαζομένων, των ασθενών και κατ επέκταση η Δημόσια Υγεία. . Παρά την πίεση που ασκείται ΔΕΝ θα επιτρέψουμε οι συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας και τα εργασιακά μας δικαιώματα να περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους του Κλάδου, να επικοινωνήσουν με το Σωματείο, να ενημερώνουν για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, για να επικαιροποιούμε διαρκώς τα αιτήματα, για να γίνονται παρεμβάσεις τόσο στους Εργοδότες, όσο και στο Υπουργείο.





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια