ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Κοινή Ανακοίνωση Σωματείων της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης για κορωνοϊό


Και η τελευταία ΚΥΑ αφήνει τους εργαζόμενους ξεκρέμαστους


Όλο αυτό το διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας χωρίς προηγούμενο αδιαφορίας και πολιτικής απραξίας απέναντι στις κραυγές αγωνίας  εκατοντάδων συναδέλφων της ιδιωτικής εκπαίδευσης! 


Πρώτον, στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας, Εργασίας και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, οι συνάδελφοι που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα σε πολλαπλούς εργοδότες, σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ιδιωτικά σχολεία, σε Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, ΙΙΕΚ, σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, έχουν μείνει επί της ουσίας αβοήθητοι ως προς τη διαβίωση τους. Και αυτό γιατί στην περίπτωση που έστω και ένας από τους εργοδότες εμφανίζεται ενεργός, οι συνάδελφοί μας δεν είχαν τη δυνατότητα υπαγωγής στο μηχανισμό στήριξης των εργαζόμενων για να λάβουν το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, αν και η συντριπτική πλειονότητα αυτών έχει στον ενεργό αυτό εργοδότη λιγότερες από 5 ώρες την εβδομάδα. Είναι αδύνατο για τον οποιοδήποτε να μπορέσει να ζήσει με 30, 50 ή 70 και 100 ευρώ το μήνα!!! Κατόπιν πιέσεων των ταξικών δυνάμεων και φοβούμενοι την κατακραυγή όλου αυτού του εγκλωβισμένου κόσμου, συμπεριλήφθηκαν μόλις την 21η του Απρίλη οι παραπάνω συνάδελφοι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για να τους χορηγηθεί το ειδικό βοήθημα των 800 ευρώ. 


Άραγε πότε θα τα πάρουν όταν ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις και ατασθαλίες στις τρέχουσες καταβολές των επιδομάτων; Είναι στα όρια του αστείου αυτή η ρύθμιση να χαρακτηρίζεται “ανακούφιση” από την ΟΙΕΛΕ. Ούτε το παράδειγμα που παραθέτουν δεν κατάλαβαν;


“Ιδιωτικός εκπαιδευτικός που έχει 4 εργοδότες και το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών του είναι 21 και στους 4, μπορεί να λάβει το επίδομα, αν οι ώρες της ενεργής (ή των ενεργών) συμβάσεών του δεν ξεπερνούν τις 6, δηλ. το 30% του συνόλου των ωρών των συμβάσεων.”


Ο μεγάλος αριθμός ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που δουλεύει στα φροντιστήρια, αμείβεται με μέσο ωρομίσθιο τα 5 ευρώ. Με 7 ώρες ενεργές δεν δικαιούται καμία έκτακτη στήριξη και θα πρέπει να ζήσει με 7x5=35 ευρώ τη βδομάδα… Αυτό λέγεται εξαθλίωση!


Δεύτερον, μια άλλη ιδιαίτερη κατηγορία συναδέλφων είναι όσοι εργάζονται σε χώρους που χρηματοδοτούνται από προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως εργαζόμενοι σε ΚΔΑΠ, Ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και αλλού. Στην περίπτωση αυτών, το κράτος μερίμνησε για άλλη μια φορά υπέρ των εργοδοτών. Έτσι με την 37445/9-4-2020 Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρόβλεψε την αναίρεση των αναστολών εργασίας προκειμένου να εξακολουθήσουν οι εν λόγω εργοδότες να λαμβάνουν τα χρήματα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μείνουν εγκλωβισμένοι σε συμβάσεις οι οποίες σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται με πρόσχημα την έκτακτη συνθήκη! Δηλαδή και απλήρωτοι και χωρίς την δυνατότητα στήριξης από το κράτος.


Τρίτον, σε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα, προστίθεται το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς για τους εκπαιδευτικούς στις δομές μαθητείας (ΔΙΕΚ, ΣΔΕ, σχολές ΟΑΕΔ) ανά την Ελλάδα, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι! Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ως εποπτεύων φορέας των Δημοσίων ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), δεν έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα και τις ασφαλιστικές εισφορές στους εκπαιδευτικούς των εν λόγω δομών, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2019. Ταυτόχρονα διακυβεύεται η ένταξη τους στο Ταμείο Ανεργίας κατά τους θερινούς μήνες, κάτι που εξαρτάται από την έγκαιρη καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. 


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σιβιτανιδείου Σχολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνάδελφοι αυτοί εργάζονται με το καθεστώς της ωρομισθίας, έχοντας ελάχιστες ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως! Τα πενιχρά λοιπόν ωρομίσθια  και οι λιγοστές ώρες αναγκάζουν την συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτών να εργάζονται παράλληλα σε κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ ή στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα για να συμπληρώνουν με κάποιον τρόπο το εισόδημά τους. 


Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για όποιον εργάζεται σε ΔΙΕΚ, ΣΔΕ ή σχολές ΟΑΕΔ, αφού οι δομές αυτές συνεχίζουν να παρέχουν μαθήματα μέσω διαδικτύου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να μην δικαιούνται το επίδομα αφού φαίνεται ότι εργάζονται εξ αποστάσεως. Τα χρήματα βέβαια γι' αυτήν τους τη δουλειά είναι συχνά μερικές δεκάδες ευρώ το μήνα που συχνά τους καταβάλλονται μία με δύο φορές το χρόνο. Στην ίδια θέση βρίσκονται και συνάδελφοι που απασχολούνται σε άλλες δημόσιες σχολές, όπως οι σχολές αστυφυλάκων. Η παραπάνω κατάσταση έχει οδηγήσει πολλούς συναδέλφους πραγματικά σε απόγνωση, αφού έχουν μείνει στην κυριολεξία χωρίς κανένα εισόδημα! 


Τόσο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ όσο και τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας κωφεύουν στις απανωτές εκκλήσεις των εκπαιδευτικών μέσω των σωματείων τους για την άμεση απάντηση στα παραπάνω ζητήματα. 

[ads-post] 

Απαιτούμε:

  • Άμεση υπαγωγή όλων των συναδέλφων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εκτός αυτών που έχουν διοριστήριο,  στο επίδομα ειδικού σκοπού, ώστε να λάβουν άμεσα τα 800 ευρώ για να μπορέσουν να ζήσουν και να μην φτάσουν στην εξαθλίωση.

  • Να καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ σε όλους τους συναδέλφους που απασχολούνται σε δομές δημόσιας τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης όπως είναι τα ΔΙΕΚ, ΣΔΕ, σχολές αστυφυλάκων κτλ 

  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών στους συναδέλφους που είναι απλήρωτοι από το προηγούμενο εξάμηνο στα ΔΙΕΚ και τα ΣΔΕ, να σταματήσει η ομηρία αναμονής!

  • Άμεση μέριμνα για τους εργαζομένους σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς – νηπιαγωγεία. Είναι απαράδεκτο ο μηχανισμός στήριξης της επιχείρησης να αποκλείει την στήριξη των εργαζομένων!

  • Ένταξη όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Ταμείο Ανεργίας κατά τους θερινούς μήνες.


Διεκδικούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Διεκδικούμε μια ζωή με αξιοπρέπεια!


Τα σωματεία που συνυπογράφουμε,

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων» vyrwnasedu@gmail.com

ΣΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης
sefiesalonica@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Χανίων
idekp.chania@gmail.com

Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Κεφαλονιάς – Ιθάκης
siekef.ith@gmail.com

ΣΙΕΛ Θεσσαλίας
swmatio.id.ekpaid@gmail.com

ΣΙΕΛ Αιτωλοακαρνανίας 
sieagriniou@gmail.com

Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Γαλάτεια Καζαντζάκη» swmateio.ekpaid@gmail.com

ΣΙΕΛ Θράκης
sielthrakis@yahoo.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Ιωαννίνων «Ρόζα Ιμβριώτη» id.ekpaidefsi.ioannina@gmail.com



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια