Αποζημίωση στην Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου για διόδια στον παλιό δρόμο Τεμπών

Μπορεί τα διόδια στα Τέμπη να μην λειτούργησαν, γιατί θεωρείται άδικο οι διερχόμενοι να καταβάλουν αντίτιμο για τον παλιό δρόμο στην κοιλάδα, ο οποίος είναι εναλλακτική διαδρομή και δεν παρέχει καμιά ασφάλεια, αλλά η εταιρεία τα λεφτά τα εισπράττει ως αποζημίωση απ΄ευθείας από το δημόσιο.


Πιο συγκεκριμένα, σε περισσότερα από 13 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που έχει καταβάλει τα τελευταία τρία χρόνια το Δημόσιο στην εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιανουαρίου του 2017 για την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων.


Οι τελευταίες πληρωμές, ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκαν στις 21 Απριλίου με δύο αποφάσεις του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή. Οι αποζημιώσεις αφορούν σε απώλεια εσόδων από το μετωπικό σταθμό διοδίων στα Τέμπη, ο οποίος ουδέποτε λειτούργησε με ευθύνη του Δημοσίου παρά το γεγονός ότι αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί από τον Μάρτιο του 2017.

[ads-post] 

Η αποζημίωση που εγκρίθηκε από τον υπουργό Υποδομών, αφορά στην κάλυψη της απώλειας εσόδων που είχε η εταιρεία για τη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τις 20 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.


Από το 2017 έως σήμερα, το Δημόσιο έχει καταβάλει 13,4 εκατομμύρια ευρώ στην Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, η οποία έχει υπό την ευθύνη της το τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης από τον Μαλιακό Κόλπο έως το Κλειδί Ημαθίας, δυτικά της Θεσσαλονίκης.


Πρόκειται για αποζημιώσεις που αφορούν κυρίως σε απώλεια εσόδων από διόδια, η οποία προέκυψε λόγω καθυστερήσεων από την πλευρά του Δημοσίου σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση απαλλοτριώσεων και αρχαιολογικών εργασιών.  Πηγη: thessaliaeconomy.gr (Λ.Ε.)