ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Επιμελητήριο Λάρισας: Ενημέρωση επιχειρήσεων για τις συμβάσεις εργαζομένων

Επιμελητήριο Λάρισας: Ενημέρωση επιχειρήσεων για τις συμβάσεις εργαζομένων


Από το επιμελητήριο Λάρισας ανακοινώνονται τα κάτωθι :

Τη δυνατότητα να «διακοπεί» η αναστολή σύμβασης εργασίας διάρκειας 45 ημερών για να καλυφθούν έκτακτες και κατεπείγουσες ανάγκες των επιχειρήσεων δίνει η εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας , επισημαίνοντας ότι η αμοιβή του εργαζόμενου για το επίμαχο διάστημα θα καλυφθεί από τον εργοδότη. Παράλληλα ορίζονται οι προθεσμίες για τη διόρθωση τυχόν λαθών στα στοιχεία που έχουν υποβληθεί τόσο από τους εργοδότες στην Εργάνη όσο και από τους εργαζόμενους στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr .

Ετσι, μετά την εκπνοή της προθεσμίας στις 10 Απριλίου για την υποβολή των δηλώσεων στην Εργάνη από τους εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισα Ειδικότερα, επιτρέπεται η ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες στις εξής περιπτώσεις:

α. Σε περίπτωση επίταξης επιχειρήσεων από δημόσια αρχή για κάλυψη εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος που οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν προς κάλυψη αυτής της ανάγκης είναι χρόνος εργασίας και αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις - εργοδότες. Ο χρόνος αυτός παρατείνει για ισόχρονο την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέχρι συμπληρώσεως των 45 ημερών που διαρκεί η αναστολή αυτών.

β. Στις λοιπές περιπτώσεις που ισχύουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ήτοι των εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών, επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να ανακαλούν εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις είναι σε αναστολή και αντίστοιχα ο χρόνος που οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν προς κάλυψη αυτής της ανάγκης είναι χρόνος εργασίας και αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις - εργοδότες. Ο χρόνος αυτός παρατείνει για ισόχρονο την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέχρι συμπληρώσεως των 45 ημερών που διαρκεί η αναστολή αυτων.

[ads-post]

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που θα κάνουν χρήση των ανωτέρω υποχρεούνται να δηλώσουν και να αιτιολογήσουν την ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων αυτών, καθώς και το χρονικό διάστημα της ανάκλησης, σε ειδικό έντυπο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους έως και 10/4/2020. Ως ημερομηνία έναρξης αναστολής των συμβάσεων εργασίας, λογίζεται η ημερομηνία της αναστολής της επιχειρηματικής δραστηριότητας με εντολή δημόσιας αρχής, όπως προβλέπεται στις εκάστοτε οικείες υπουργικές αποφάσεις. Η ημερομηνία συμπληρώνεται αυτόματα στη σχετική υπεύθυνη δήλωση. Υποχρεούνται δε, να γνωστοποιήσουν στους εργαζόμενους την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.

Επίσης οι ανωτέρω ενδιαφερόμενοι μπορούν να προβούν σε διορθώσεις/ συμπληρώσεις / ανακλήσεις υποβολής εντύπων με ορθή επανάληψη των υπεύθυνων δηλώσεών τους.







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια