ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ν.Λάρισας για τη συμμετοχή στην Ημέρα Δράσης

Το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ν.Λάρισας για τη συμμετοχή στην Ημέρα Δράσης


Σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών ν. Λάρισας για τη συμμετοχή στην Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων στους χώρους δουλειάς που έχει οριστεί την 28η Απριλίου με στόχο την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊου επισημαίνονται τα εξής:

«Όσο εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι τέτοιες «κρίσεις» που προκύπτουν στα πλαίσια αυτού του σάπιου συστήματος αξιοποιούνται από τους μεγαλοκαρχαρίες τη μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις τους, για να θωρακίσουν την εξουσία τους και να διασφαλίσουν την κερδοφορία και την επιχειρηματική δράση, επιδεινώνοντας τους όρους εργασίας και αμοιβής, την ίδια τη ζωή, των εργαζομένων και των ανθρώπων της βιοπάλης. Κυβέρνηση και εργοδοσία αξιοποιούν την πανδημία για να επιταχυνθούν μέτρα και αναδιαρθρώσεις επιδιώκοντας να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει.

Οι έκτακτες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνουν μέτρα που επιδεινώνουν τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας στους κλάδους μας, όπως η άρση κάθε περιορισμού για τη δουλεία την Κυριακή! Δίνουν το πράσινο φως στους εργοδότες για αναστολή ή και διάλυση συμβάσεων, για την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας με το μισό μισθό μέχρι και για έξι μήνες (όπως συμβαίνει σε μεγάλες βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος)! Αίρουν κάθε περιορισμό για την πολιτική επιστράτευση και επίταξη απεργών, επιδιώκοντας να «νομιμοποιηθεί» στη συνείδηση των εργαζομένων η διευρυμένη καταστολή, να μπουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο «γύψο»!

Οι εργαζόμενοι των τροφίμων δεν οφείλουν καμία «ευγνωμοσύνη» και κανένα «ευχαριστώ» σε κανέναν επιχειρηματικό όμιλο (βλέπε Ελληνικά Γαλακτοκομεία – Farm House), όπως κυνικά τη ζητάει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος με αφορμή τις χορηγίες των μελών του στο ΕΣΥ και στα Κοινωνικά Παντοπωλεία.

Τις χορηγίες αυτές, στην πραγματικότητα, τις κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την απλήρωτη δουλειά τους, από την υπερεκμετάλλευση, από την υπέρογκη φορολογία τους και όχι οι βιομήχανοι και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, που τόσα χρόνια -ακόμα και σήμερα- λαμβάνουν προνόμια εκατομμυρίων ευρώ μέσω ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών, στήριξη από το κράτος.

Αποτελεί ειρωνεία και υποκρισία το γεγονός πως όλοι αυτοί που διαχρονικά υπερασπίζονται την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που ύψωναν τις σημαίες στήριξης του νέου αντι-ασφαλιστικού νόμου Βρούτση – Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε μόλις πριν λίγες εβδομάδες, σήμερα θυμούνται με τις «χορηγίες» τους την υγεία του λαού.

Μπορεί να υπολογίσει ο κάθε εργαζόμενος πόσα γλίτωσαν οι επιχειρηματίες από τη μείωση του 5% στις ασφαλιστικές εισφορές και πόσα «ξοδεύουν» σήμερα για αυτές τις δωρεές.

Η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, που ακολουθήθηκε σταθερά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αποτελούν τις βασικές αιτίες που το δημόσιο σύστημα Υγείας έμεινε «γυμνό», παρά την προσπάθεια και το φιλότιμο των υγειονομικών.

Εάν οι μεγαλο-επιχειρηματίες της περιοχής μας ενδιαφέρονταν τόσο πολύ για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, θα φρόντιζαν να λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, ώστε να μη δημιουργούνται εργατικά ατυχήματα (όπως είχαμε πρόσφατα με συνάδελφο που χτύπησε στο κεφάλι) και να μη μετατρέπονται οι εργασιακοί χώροι σε εστίες διασποράς του ιού. Να χορηγούνται όλα τα υλικά και μέσα προστασίας στους εργαζόμενους.

[ads-post]

Απαιτούμε:

• Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς: Να παρέχονται όλα τα μέσα υγιεινής και ασφάλειας στους εργαζόμενους (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, απολυμάνσεις, εξαερισμός χώρων, τήρηση των αποστάσεων) και ότι άλλο χρειάζεται και απαιτείται για την διασφάλιση των εργαζομένων.

• Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κυρηχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.

• Κατάργηση όλων των απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση, του περιορισμού των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

• Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού με μαζικές προσλήψεις. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία.

• Προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικούς ελέγχους από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.

• Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

• Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, Τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων».





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια