ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης

Οι προτάσεις που κατέθεσε για να μπει η οικονομία σε τροχιά επανεκκίνησης


Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης, έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Η συνεδρίαση που συνέπεσε με τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, είχε θέμα τη συμβολή των Περιφερειών και των Πόλεων στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, μετά τον Covid-19. Στη τοποθέτησή του, παρουσία της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. κ. Ελίζα Φερέιρα , ο κ. Αγοραστός ανέφερε:
«Για να ξεκλειδώσουμε την οικονομία χρειάζεται ταχύτητα, αυτοματισμός και ευελιξία. Η υγειονομική κρίση μπορεί να ελεγχθεί, αλλά πώς μπορούμε να ελέγξουμε την κοινωνική και οικονομική κρίση; Είναι πιθανό να έχουμε γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ιδεολογικές και πολιτικές μετατοπίσεις. Όλο και περισσότερα χρεωμένα κράτη, κατεστραμμένες επιχειρήσεις, στρατιές ανέργων, χαμηλότερα εισοδήματα, μικρότερη κατανάλωση, υφεσιακές συνθήκες. Σε κοινωνικό επίπεδο αναμένουμε μεγάλες αλλαγές. Αν η Ευρώπη δεν ξεπεράσει σύντομα τις αναστολές και τις αγκυλώσεις της, η ανάκαμψη θα είναι πολύ αργή» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

[ads-post] 

Ο κ. Αγοραστός προτείνει:

-οριζόντια παράταση της διάρκειας της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ τουλάχιστον κατά 2 έτη, μέχρι το τέλος του 2025, λόγω της έκτακτης ανάγκης που οδηγεί σε καθυστερήσεις υλοποίησης στο σύνολο των επιμέρους δράσεων της: δημόσια έργα, επενδυτικά σχέδια, δράσεις Κοινωνικού Ταμείου κ.α. χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μεταγενέστερης απορρόφησης
- διευκόλυνση των κρατών- μελών για χρήση σημαντικού ποσοστού Προγραμματικής Υπερδέσμευσης 600% στα τρέχοντα Προγράμματα με μεταφορά έργων και δράσεων στα Προγράμματα της νέας Περιόδου 2021-2027, ώστε να αντιμετωπίζονται οι άμεσες και επείγουσες ανάγκες που καταγράφονται. Η τακτοποίηση αυτής, να μπορεί να γίνει με μεταφορά έργων και δράσεων στα Προγράμματα της νέας Περιόδου 2021-2027, μόλις εγκριθούν και ξεκινήσουν να υλοποιούνται.

Οι προτάσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας έχουν κατατεθεί τόσο στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα όσο και σε όλα τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών.

Η ανακοίνωση της προέδρου της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για 100% χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων 2014-2020, λόγω της κρίσης του κορωνοιού, ήταν και πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. «Ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, είναι χρήσιμο να επανεξεταστεί η επιμήκυνση της 100% χρηματοδότησης των έργων, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι να μπορέσει να μπει η οικονομία σε τροχιά επανεκκίνησης», επισημαίνει ο Κώστας Αγοραστός.





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια