ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Κραυγή αγωνίας κατοικων Νέας Σμύρνης Λαρισας: "Γίναμε μάρτυρες μιας υποτιθέμενης καραντίνας - Να εφαρμοστεί ο Νόμος"


Υπόμνημα απέστειλαν κάτοικοι της Νέας Σμύρνης Λάρισας προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστό, τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Καλογιάννη, και τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με θέμα: «η εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοιού στην περιοχή». 


Στο υπόμνημα επισημαίνονται τα εξής:

«Οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης που γειτνιάζουμε με την περιοχή των ρομά βιώσαμε μια καραντίνα από τις 9 ως τις 23 Απριλίου και κάποιοι ως 30 Απριλίου. Σε αυτό το διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας υποτιθέμενης καραντίνας με την αστυνομία να βρίσκεται επιλεκτικά σε κάποια σημεία στα όρια της, ενώ εντός της περιοχής να μην υφίσταται κανένας έλεγχος των μετακινήσεων και των συγκεντρώσεων που έκαναν οι ρομά. Υπάρχει πλήθος δημοσιευμάτων σε τοπικές σελίδες που αναφέρονται στη μη επαρκή τήρηση των μέτρων, στις συγκεντρώσεις και στις μετακινήσεις των ρομά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετακινήσεις των ρομά δεν περιορίζονταν εντός της καραντίνας, αλλά για κάποιους από αυτούς δεν υπήρχε καραντίνα, δεδομένο ότι ο Δήμαρχος Κιλελέρ επιβεβαίωσε κρούσμα σε ρομά που μένουν στο Ομορφοχώρι, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με συγγενείς τους ρομά της Νέας Σμύρνης, τις μέρες του Πάσχα, δηλαδή εν μέσω καραντίνας. Όλα αυτά καταδεικνύουν το πιο ουσιαστικό πρόβλημα που είναι η μη επαρκής αστυνόμευση των ληφθέντων μέτρων από πλευράς Πολιτείας, Περιφερειακής, Δημοτικής και Αστυνομικής Αρχής.

Δυστυχώς τα κρούσματα του ιού στην περιοχή συνεχίστηκαν.

Στις 10/5/2020 ο Δήμαρχος Λαρισαίων σε δημόσια ανάρτηση έκανε «αυστηρή προειδοποίηση για τα κρούσματα στην περιοχή οικισμού ρομά». Μεταξύ άλλων σημείωνε ότι «απαιτείται όμως και η συνεργασία ΟΛΩΝ των κατοίκων της κοινότητας των Ρομά στην περιοχή» καταλήγοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση και το λέω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ, η επιβολή νέων περιορισμών στον οικισμό των Ρομά θα αποτελέσει μονόδρομο».

Το ίδιο απόγευμα έγινε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια με εκπροσώπους των ρομά η οποία (μετά από 8 εβδομάδες «Μένουμε Σπίτι») αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τα εξής αυτονόητα:

–          Να σταματήσουν εκδηλώσεις στη Νέα Σμύρνη και συγκεντρώσεις στα σπίτια,

–          Να σταματήσουν τη λειτουργία τους μαγαζιά που άνοιξαν παρά τις απαγορεύσεις και να συνεχίσουν μόνο ως take – away,

–          Να σταματήσουν άμεσα από αύριο το πρωί όλες οι συγκεντρώσεις που «βοηθούν» στην εξάπλωση του ιού.

[ads-post] 

Επίσης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα δειγματοληψία στην περιοχή. Τα αποτελέσματα αυτών, σήμερα 12/5/2020 επιβεβαίωσαν 10 νέα κρούσματα, τα οποία προκαλούν έντονο προβληματισμό. Επ’ αυτού σημειώνεται ότι είναι ένα σημαντικό ποσοστό επί των ληφθέντων δειγμάτων για τα δεδομένα της χώρας που έχει κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα η εξάπλωση του ιού. Κατά πόσο όμως αποτελεί συγκρίσιμο μέγεθος δεδομένο ότι δεν έχει γίνει ανάλογη δειγματοληψία σε άλλες περιοχές της Λάρισας;

Οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης, οι οποίοι μένουμε κοντά ή εντός του οικισμού ρομά, έχοντας υποστεί ήδη μια καραντίνα 14 ημερών ή και 21 ημερών, ζητάμε από την Πολιτεία τα αυτονόητα: να ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ο ΝΟΜΟΣ σε αυτήν την περιοχή της χώρας. Ζητάμε να εφαρμοστεί η απόφαση του Περιφερειάρχη με την συνεργασία όλων των ρομά στην κατεύθυνση του περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Αν και εφόσον κριθεί απαραίτητη η λήψη περιοριστικών μέτρων αυτή να περιοριστεί στις οικογένειες και στους δρόμους που έχουν βρεθεί τα κρούσματα. Να μην επιβληθεί καραντίνα σε ευρύτερη περιοχή όπως έγινε τον Απρίλιο που αποδείχτηκε μη αποτελεσματική.

Ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία και κυρίως οι τοπικές Αρχές, Δημοτική και Περιφερειακή, οι Υγειονομικές Αρχές καθώς και η Αστυνομική Διεύθυνση να σκύψουν με τη σοβαρότητα που αρμόζει και απαιτείται στο εν λόγω ζήτημα αλλά αυτό να αποτελέσει το έναυσμα και την ευκαιρία, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, στο να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος προς την κατεύθυνση λύσεων των χρόνιων προβλημάτων της περιοχής του οικισμού των ρομά».





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια