ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Αλέξης Τσίπρας: "Το πολιτιστικό προϊόν δεν είναι είδος πολυτελείας αλλά κοινωνικής ανάγκης"


Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για απουσία σχεδίου για τη στήριξη των εργαζομένων στον Πολιτισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πανδημίας, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», με αφορμή την Ημέρα Δράσης #save_art από τον «105,5 Στο Κόκκινο» και την «Αυγή» για την στήριξη των εργαζομένων στον Πολιτισμό, υπογράμμισε ότι «η τέχνη δεν είναι μια υπόθεση πολυτελείας, είναι βασικό στοιχείο της ζωής μας, της ύπαρξής μας, της δυνατότητας να σταθούμε ψυχολογικά υγιείς και όρθιοι, να εμπνευστούμε».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κρίσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αναδεικνύεται πια ένα αίτημα το οποίο δεν μπορεί να το παραβλέψει η κυβέρνηση και είναι ίσως η αρχή για να αρχίσουν σιγά-σιγά να αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα αυτής της κρίσης, στον βαθμό που δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να αντιμετωπιστούν». Όπως είπε, το ένα ζήτημα είναι η «αποσπασματική αντιμετώπιση, δεν υπάρχει σχέδιο, υπάρχει το βλέποντας και κάνοντας και μια προσπάθεια όλη αυτή η ερασιτεχνική αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης να καλυφθεί από ένα πέπλο επικοινωνιακής ομίχλης».

Το σημείο στο οποίο έδωσε έμφαση ο κ. Τσίπρας είναι ότι οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού είναι χιλιάδες και πάρα πολλοί εξ αυτών δεν μπορούν να ενταχθούν στο επίδομα γιατί δεν είχαν ενεργή σύμβαση. Επέκρινε το υπουργείο Πολιτισμού ότι έχει ανακοινώσει «πενιχρό» για τις ανάγκες ποσό ως πρόσθετη χρηματοδότηση. Ποσό που όπως είπε «δεν επαρκεί ούτε καν για να αναπληρώσει το ποσό που η σημερινή κυβέρνηση περιέκοψε από τον προϋπολογισμό για το 2020 σε σχέση με τα χρήματα που δίνονταν από το 2019».

Υπενθύμισε σε αυτό το σημείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε έγκαιρα το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που προέβλεπε τη δυνατότητα όλος αυτός ο κόσμος και οι «αόρατοι» να μπορέσουν να στηριχθούν και να μείνουν όρθιοι είτε μέσω της επιδότησης της εργασίας είτε μέσω διαδοχικής κατανομής κοινωνικών μερισμάτων ύψους 1,5 δισ. για να καλυφθεί αυτός ο κόσμος μέχρις ότου μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό πως «όχι μόνο δεν έκατσε να συζητήσει αυτές τις προτάσεις, αλλά τις υποτίμησε και τις σνόμπαρε, ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε περιπαικτικά και στο τέλος μας είπε ότι δεν έχουμε λεφτόδεντρα».

Αναφερόμενος στο «μαξιλάρι» που «προνοητικά αφήσαμε στην ελληνική οικονομία για να μπορέσει να κρατηθεί όρθια σε μια ώρα ανάγκης», σχολίασε ότι «δεν είναι "λεφτόδεντρα" αλλά πραγματικά χρήματα και πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης τι θα τα κάνει, γιατί δεν υιοθετεί στρατηγική εμπροσθοβαρούς και οριζόντιας στήριξης της κοινωνίας, ώστε να περάσουμε τη μπόρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες». «Όταν έχεις χρήματα, όταν η ΕΕ έχει αναστείλει το Σύμφωνο Σταθερότητας, όταν δεν σου έχει στόχους για το 2020, τι εξυπηρετεί αυτή η στρατηγική του βλέποντας και κάνοντας», ρώτησε ο κ. Τσίπρας. Έκανε λόγο παράλληλα, για στρατηγική «της σιωπής των αμνών, δια του ελέγχου των ΜΜΕ, έχοντας ξοδέψει -χωρίς στοιχειώδη διαφάνεια και λογοδοσία- πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που συζητά να δώσει στους καλλιτέχνες».

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των καλλιτεχνών για θέσπιση ταμείου ανεργίας με οριζόντια καθολικά κριτήρια για ένα εξάμηνο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι μια σκέψη που μπορεί να περπατήσει. Υπογράμμισε πως το κρίσιμο είναι να υπάρξει πολιτική απόφαση ότι ένα μεγάλο μέρος του αποθεματικού που υπάρχει στα δημόσια ταμεία, θα δοθεί για να στηρίξει κοινωνικές ανάγκες και αν αποφασιστεί ότι αυτό θα συμβεί, τότε θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι που θα είναι πιο αποτελεσματικοί. Σημείωσε ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η επιδότηση της ανεργίας, αλλά της εργασίας, γι' αυτό και διαφώνησε με την εκ περιτροπής εργασία, της μισής δουλειάς και μισού μισθού. Επισήμανε την ιδιαιτερότητα του χώρου του Πολιτισμού, με μεγάλο μέρος των ανθρώπων του να είναι εποχικοί εργαζόμενοι και πολλοί απ' αυτούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που συνεπώς, μη έχοντας ενεργές συμβάσεις όταν ανεστάλησαν λόγω πανδημίας, δεν μπορούσαν να επιδοτηθούν.

Εξήγησε στη συνέχεια πως «εμείς προτείναμε να υπάρξει γενναία επιδοματική πολιτική γι' αυτούς» και συμπλήρωσε ότι επιπλέον αυτών θα έβλεπε την ανάγκη να υπάρξουν και ενεργητικές πρωτοβουλίες, χωρίς τον κίνδυνο συνωστισμού του κοινού. Αναφέρθηκε σε ορισμένες τέτοιες προτάσεις, τονίζοντας πως αν τέτοιες υλοποιηθούν μπορεί να υπάρξει αναζωογόνηση της πολιτιστικής παραγωγής και του εισοδήματος των εργαζομένων του Πολιτισμού, όμως «αυτά απαιτούν την πολιτική βούληση και την κατανόηση από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ότι το πολιτιστικό προϊόν δεν είναι είδος πολυτελείας που θα στερηθούμε για λίγο όπως θα στερηθούμε τα "beaute" μας, αλλά είδος κοινωνικής ανάγκης».

Σχολιάζοντας τέλος τη συζήτηση στη Βουλή, όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν στο βήμα ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «περιβαλλοντοκτόνο» νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να γίνει ευκαιρία αυτή η κρίση για να γυρίσουμε, στο όνομα της ανάπτυξης που χάνεται, σε πολιτικές που καταστρέφουν ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, το περιβάλλον μας».



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια