ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Άνοιξε η συζήτηση για μειώσεις μισθών στο δημόσιο


Η επιστροφή στη νέα πραγματικότητα δεν είναι όπως όλα δείχνουν ρόδινη με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας να ακουμπούν και εργαζόμενους που δεν είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα στο προσκήνιο. Οι αποκαλύψεις για το κυβερνητικό σχέδιο επέκτασης της επιδότησης μερικής απασχόλησης με το πρόγραμμα SURE και στους συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα προκαλεί αντιδράσεις με το υπουργείο Οικονομικών να σπεύδει να «σβήσει» τις φωτιές αρνούμενο πως σχεδιάζει μειώσεις μισθών στο δημόσιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τις «μισθολογικές μεταβολές στο Δημόσιο» επικαλούμενη σημερινά δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» και των «Νέων» ενώ την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής εκτιμά πως «η Ν.Δ. χρησιμοποιεί την κρίση, για να επιβάλλει παντού το δόγμα της: Μισός μισθός για μισή δουλειά και πελατειακό κράτος».

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», η πρόταση που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και αφορά κυρίως συμβασιουχους που απασχολούνται με συμβάσεις έργου σε υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, δημόσιους οργανισμούς, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και ΔΕΚΟ και γενικά φορείς της γενικής κυβέρνησης στους οποίους υπάρχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, προβλέπει επιδότηση του μισθολογικού κόστους στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα με την εκ περιτροπής εργασία, που σημαίνει ότι τα μισά λεφτά της σύμβασης θα δίνει το κράτος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και τα άλλα μισά θα καλύπτονται από τα κονδύλια του SURE. Εξετάζεται παράλληλα και οι ασφαλιστικές εισφορές να καλύπτονται από τους πόρους της ΕΕ για το διάστημα που θα ισχύσει η κρατική επιδότηση θέσεων εργασίας.


Διάψευση του ΥΠ.ΟΙΚ.

«Ουδέποτε το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση σχεδίασε μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Ούτε σχεδιάζει. Αυτά είναι ”ευσεβείς πόθοι” της αντιπολίτευσης» ήταν το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΥΠ.ΟΙΚ. που θέλησε με τον λακωνικό τρόπο αυτό να σβήσει τη φωτιά που έχει ανάψει μια ενδεχόμενη μείωση μισθών και σίγουρα άνοιξε μια συζήτηση που θα απασχολήσει και στο μέλλον.

[ads-post] 

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. επικρίνουν την κυβέρνηση 

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Χαρίτσης, έσπευσε να σχολιάσει πως τα δημοσιεύματα «δείχνουν πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξακολουθεί να είναι προσκολλημένη στις αποτυχημένες συνταγές του πρόσφατου παρελθόντος» κάνοντας λόγο για «σχέδιο βγαλμένο απευθείας από τα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια του ΔΝΤ περί εσωτερικής υποτίμησης» που «θα οδηγήσει στη μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης όλων των μισθωτών και, κατά συνέπεια, στην κατάρρευση της ιδιωτικής κατανάλωσης (…).

Το Κίνημα Αλλαγής με τη σειρά του, καλεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μην χρησιμοποιήσει πόρους από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για να προσλάβει συμβασιούχους στο Δημόσιο, αλλά και να ξεχάσει τις μεθοδεύσεις.

Το γραφείο Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τονίζει πως «η Ν.Δ. χρησιμοποιεί την κρίση, για να επιβάλλει παντού το δόγμα της: Μισός μισθός για μισή δουλειά και πελατειακό κράτος» και κατηγορεί την κυβέρνηση πως «χρησιμοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους, για να κάνει τα ρουσφέτια της, αλλά και να εφαρμόσει παντού τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.


Πηγη: efsyn.gr




« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια