ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

ΣΥΕΤΕ Λάρισας: Ενημέρωση για την εργασία από απόσταση στην Εθνική Τράπεζα

ΣΥΕΤΕ Λάρισας: Ενημέρωση για την εργασία από απόσταση στην Εθνική Τράπεζα


ΣΥΕΤΕ ΛΑΡΙΣΑΣ : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ


Το Νομαρχιακό Παράρτημα του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, { ΣΥΕΤΕ }, του νομού Λάρισας σε συνεργασία με το Γραφείο Βορείου Ελλάδος του ΣΥΕΤΕ, με δελτίο τύπου προς την εφημερίδα LARISACITYNEWS, ενημερώνει τους τραπεζοϋπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας του νομού Λάρισας αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα για τον νέο τρόπο εργασίας " ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ - ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ " που εφαρμόζει η Εθνική Τράπεζα αλλά και οι υπόλοιπες τράπεζες. 

Η πανδημία που έχει ξεσπάσει δημιουργεί νέα δεδομένα για την κοινωνία και την οικονομία. Οι εργασιακές σχέσεις θα αποτελέσουν πεδίο ραγδαίων αλλαγών και για αυτό το λόγο τα συνδικάτα θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να ετοιμάζονται για το άμεσο μέλλον.

Χωρίς να χάνουν χρόνο, οι εργοδότες προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, η οποία τους ανοίγει μεγάλα παράθυρα ευκαιρίας. Ένα από αυτά είναι η τηλεργασία που εφαρμόζεται ήδη και όλοι και όλες οι εργαζόμενοι –ες αναζήτησαν ως καταφύγιο απέναντι στον κίνδυνο μόλυνσης από τον θανατηφόρο ιό. 

Έχουν ήδη εμφανιστεί αγγελίες για δουλειά από το σπίτι στις οποίες τονίζονται τα πλεονεκτήματα όπως περισσότερος χρόνος με την οικογένεια, λιγότερη μετακίνηση, λιγότερα έξοδα. Φυσικά πουθενά δεν γίνεται λόγος για τη δυσκολία ελέγχου της τήρησης του νόμου, ελέγχου του ωραρίου αλλά και για τη δυσκολία συλλογικής οργάνωσης και εκπροσώπησης. 


Υπάρχει η ανάγκη για ενημέρωση των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους όταν βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας.

Αυτά για παράδειγμα περιλαμβάνουν την υποχρέωση του εργοδότη να παράσχει εγγράφως στον εργαζόμενο το σύνολο των πληροφοριών που αναφέρονται στην εκτέλεση της εργασίας του, (όπως τον τρόπο μέτρησης του χρόνου εργασίας), την ανάληψη από τον εργοδότη του συνολικού κόστους μετάβασης στο καθεστώς της τηλεργασίας (που περιλαμβάνει το κόστος της τεχνικής υποστήριξης, δαπάνες επισκευής ή και αντικατάστασης των συσκευών που χρησιμοποιούνται κ.λπ.), ακόμη και «χρηματική αποκατάσταση» από τον εργοδότη «της χρησιμοποίησης του οικιακού χώρου εργασίας του μισθωτού.

Σήμερα χιλιάδες υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, κυρίως από κεντρικές Μονάδες, χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να εργάζονται από απόσταση. Δυστυχώς υπάρχουν καθημερινές αναφορές για παραβίαση του ωραρίου με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να διαταράσσεται η προσωπική και η οικογενειακή ζωή.

[ads-post]

Υπάρχει άμεσα η ανάγκη για συνδικαλιστική κάλυψη και υποστήριξη όλων αυτών των εργαζομένων που θα εργάζονται από το σπίτι.

Ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. με τη επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε το καλακαίρι που μας πέρασε (2019) "είδε μπροστά" και υπέγραψε με τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ειδικό άρθρο στη ΣΣΕ που αφορά στην αποσύνδεση του ελεύθερου χρόνου από την εργασία. 

Τέτοιου είδους διατάξεις αποτελούν κατακτήσεις τεράστιας θεσμικής αξίας, υποχρεώνουν τον εργοδότη στην εφαρμογή τους και "δείχνουν το δρόμο" και στα άλλα σωματεία, σε μία περίδο τεκτονικών αλλαγών στην οικονομία και στην εργασία. Παρακάτω παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα της τριετούς επιχειρησιακής σύμβασης του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. (υπάρχει και στο site: www.syete.gr στο.πεδίο Συμβάσεις):




« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια