ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Ενισχύονται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με 2,5 εκατ. ευρώ οι Ένοπλες Δυνάμεις για την προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων και εξοπλισμού

Ενισχύονται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με 2,5 εκατ. ευρώ οι Ένοπλες Δυνάμεις για την προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων και εξοπλισμού


Στόλο μηχανημάτων δημιουργεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την προστασία του πολίτη και της περιουσίας του


Ομπρέλα προστασίας για την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία του πολίτη, ανοίγει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αξιοποιώντας του πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η Περιφέρεια ενισχύει με 2,5 εκατομμύρια ευρώ τις Ένοπλες Δυνάμεις της Θεσσαλίας, προκειμένου να προμηθευτούν σύγχρονα μηχανήματα και εξοπλισμό που θα χρησιμοποιείται και για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου «Ενίσχυση Φορέων Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κινδύνων από Φυσικές Καταστροφές», προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας / Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Το έργο αφορά στην προμήθεια μηχανημάτων κυρίως γεωτεχνικών έργων, που θα φυλάσσονται σε στρατιωτικές Μονάδες της Θεσσαλίας ώστε να μπορούν να επέμβουν άμεσα, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης καθώς και για αποκατάσταση ζημιών.

«Ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, προστατεύουμε την περιουσία του, εκσυγχρονίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις με νέα μηχανήματα και εξοπλισμό και βοηθάμε την Πολιτική Προστασία να ανταποκρίνεται καλύτερα στο έργο της» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Με στρατηγικό σχέδιο, ενισχύουμε τη συνεργασία των ενεργών δυνάμεων του κράτους, ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στις δύσκολες περιπτώσεις που καλούμαστε κατά καιρούς να αντιμετωπίσουμε. Περιφέρεια, Στρατός, Αεροπορία, Αστυνομία, Πυροσβεστική, δημιουργούν με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ένα στόλο μηχανημάτων που προστατεύουν τον πολίτη και την περιουσία του από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

[ads-post]

Τα μηχανήματα

Τα μηχανήματα αποτελούνται από διαφορετικούς τύπους, με σκοπό την πλήρη κάλυψη απαιτήσεων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Συγκεκριμένα, ανά τύπο μηχανήματος υφίστανται τα εξής βασικά, τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά:
  • Εκσκαφέας Ταφρών: Αποτελεί το πλέον κατάλληλο μέσο για τον καθαρισμό ρεμάτων και τη δημιουργία ταφρών για τη διοχέτευση υδάτων. Εκτελεί εργασίες εκσκαφής και φόρτωσης αδρανών υλικών για τη μεταφορά τους προς χρήση σε άλλη περιοχή. Δύναται να κατεδαφίσει κατεστραμμένα κτίρια και με κατάλληλο εξάρτημα να θραύσει πλάκες και οδούς σκυροδέματος, επιτρέποντας εν συνεχεία την απομάκρυνσή τους.
  • Ανατρεπόμενο Όχημα: Παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς αδρανών υλικών από και προς το σημείο εκτέλεσης του έργου καθώς και την απομάκρυνση φερτών υλικών μετά από πλημμύρες ή ερειπίων και λοιπών αδρανών υλικών, μετά από κάθε τύπου καταστροφή. Δύναται επίσης να μεταφέρει υλικό παντός τύπου.
  • Ρυμουλκό Όχημα Μεταφοράς Μηχανημάτων: Αποτελεί το όχημα το οποίο μεταφέρει με ασφάλεια και ταχύτητα όλα τα προαναφερόμενα μηχανήματα έργου. Επιπλέον δύναται να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά υλικών για παροχή βοήθειας σε πληγέντες (κοντέινερ για στέγαση, σκηνικό υλικό κτλ).
  • Πολυμηχάνημα μικρού μεγέθους τύπου bobcat: Έχουν κατασκευαστεί για χρήση σε αστικό περιβάλλον, όπου λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους, επιτρέπουν την
  • επέμβαση σε ιδιαίτερα δύσκολα σημεία, όπου ο διαθέσιμος χώρος εργασίας ή η πρόσβαση σε αυτόν είναι πολύ περιορισμένη.
  • Φορτωτής Γαιών: Χρησιμοποιείται για τη φόρτωση κάθε είδους υλικού σε κατάλληλα προς τούτο οχήματα για τη μεταφορά ή την απομάκρυνσή τους. Έχει δυνατότητες κατασκευής-συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμού ρεμάτων και οδών και εκτέλεσης αποχιονίσεων. Επιπρόσθετα, δύναται να συνδράμει σε εργασίες καθαρισμού και κατεδαφίσεων μετά από σεισμούς ή άλλη φυσική καταστροφή.
  • Εκσκαφέας-Φορτωτής: Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των δύο προαναφερόμενων μηχανημάτων, με μικρότερες όμως δυνατότητες λόγω του μεγέθους του. Ο συνδυασμός εκσκαφέα και φορτωτή, η ευελιξία του και εκ του γεγονότος ότι είναι τροχοφόρος του επιτρέπει να ενεργεί αποτελεσματικά σε αστικό-ημιαστικό περιβάλλον.
  • Ισοπεδωτής Γαιών: Δύναται να χρησιμοποιηθεί για συντήρηση-αποκατάσταση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό-συντήρηση αγροτικών δρόμων, κατασκευή υδατοφρακτών και αναχωμάτων, απομάκρυνση φερτών υλικών και αποχιονίσεις.
  • Φορτωτής Γαιών Αρθρωτός 2.5 m3: Χρησιμοποιείται για τη φόρτωση κάθε είδους υλικού σε κατάλληλα προς τούτο οχήματα για τη μεταφορά ή την απομάκρυνσή τους. Έχει δυνατότητες κατασκευής-συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμού ρεμάτων και οδών και εκτέλεσης αποχιονίσεων.
  • Εκσκαφέας-Φορτωτής (90hp): Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των δύο προαναφερόμενων μηχανημάτων, με μικρότερες όμως δυνατότητες λόγω του μεγέθους του. Ο συνδυασμός εκσκαφέα και φορτωτή, η ευελιξία του και εκ του γεγονότος ότι είναι τροχοφόρος του επιτρέπει να ενεργεί αποτελεσματικά σε αστικό-ημιαστικό περιβάλλον.
  • Τροχοφόρος Εκσκαφέας Τάφρων (με συμπληρωματική εξάρτηση σφύρας): Εκτελεί εργασίες εκσκαφής και φόρτωσης αδρανών υλικών για τη μεταφορά τους προς χρήση σε άλλη περιοχή. Δύναται να κατεδαφίσει κατεστραμμένα κτίρια.
  • Οδοστρωτήρας αρθρωτός δονητικός: Συντήρηση-αποκατάσταση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός-συντήρηση αγροτικών δρόμων.

Σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις πέρα από το κύριο έργο τους για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας και της εδαφικής της ακεραιότητας, συνδράμουν τις ομάδες Πολιτικής Προστασίας της χώρας τόσο με τη διάθεση εξειδικευμένου ή όχι προσωπικού καθώς και μέσων, στο πλαίσιο και του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ. Η προμήθεια των μηχανημάτων θα έχει σαν άμεσο επακόλουθο τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων για την αποτροπή και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών, καθώς και την εξασφάλιση δυνατότητας άμεσης αντίδρασης, στο πλαίσιο του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ. Επιπρόσθετα, θα συμβάλλει σε δραστηριότητες κοινωνικής αρωγής και υποστήριξης των κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Πιο συγκεκριμένα, η προμήθεια των οχημάτων και του εξοπλισμού που προβλέπεται από τη συγκεκριμένη δράση, θα έχει σαν φυσική συνέπεια την επαύξηση της συνεισφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων:
  • στην υλοποίηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με παράλληλες δυνατότητες διάσωσης και αποκατάσταση ζημιών
  • στη δυνατότητα κατασκευής έργων και αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές και εγκαταστάσεις
  • στη συντήρηση και διατήρηση ανοικτών οδικών αξόνων
  • σε εργασίες πρόληψης φυσικών καταστροφών όπως αντιπυρικές ζώνες και αντιπλημμυρικά έργα.





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια