ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Ολική καταστροφή στα πρώιμα κεράσια της Αγιάς

Ολική καταστροφή στα πρώιμα κεράσια της Αγιάς


80% η καταστροφή στις πρώιμες ποικιλίες – 50% στις μεσαίες – Διαμαρτύρονται οι αγρότες καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τη παραγωγή – Ελπίδες για καλές τιμές από την συγκομιδή των τελευταίων ποικιλιών – «Τσουχτερή» η τιμή για τους καταναλωτές


Στην απόγνωση βυθίστηκαν οι καλλιεργητές κερασιών στην περιοχή της Αγιάς, που βλέπουν τα αποτελέσματα που έφερε ο παγετός τους προηγούμενους μήνες. Φαίνεται ότι όλη η επαρχία Αγιάς χτυπήθηκε απανωτά από τον παγετό κυρίως μέσα στον Απρίλιο με αποτέλεσμα όλα τα πρώιμα κεράσια να έχουν καταστραφεί. Αυτές τις ημέρες περίμεναν να μπουν οι εργάτες στα χωράφια αλλά σε πολλές των περιπτώσεων μάλλον δεν αξίζει να πληρώσουν μεροκάματα για να μαζέψουν τον λιγοστό καρπό που κατάφερε να επιβιώσει από τις καιρικές συνθήκες.


Η καταστροφή άγγιξε ακόμη και το 100%

Οι αγρότες βλέπουν σχεδόν χωρίς κεράσια τα δέντρα τους, ενώ τα έξοδα για την φετινή χρονιά έχουν γίνει. Η καταστροφή κατά μέσο όρο στις περισσότερες περιοχές αγγίζει το 80% όμως όπως λένε οι παραγωγοί «υπάρχουν και περιβόλια που έφτασαν να έχουν ολοκληρωτική καταστροφή». Μιλάμε για καταστροφή που έχει συντελεστεί σε εκατοντάδες στρέμματα. Από την άλλη ο ΕΛΓΑ δεν αναμένεται να αποζημιώσει την μεγάλη ζημιά καθώς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό, την ίδια ώρα που οι αγρότες πληρώνουν στον οργανισμό διπλάσιες εισφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι οι Νερόμυλοι, το Μεταξοχώρι και η Αγιά. Η καταστροφή σε κάθε περιβόλι εξαρτάται από το στάδιο ανθοφορίας που βρισκόταν τα δέντρα όταν τα χτύπησε ο παγετός.

[ads-post]

Καλύτερη η τιμή αλλά δεν καλύπτει τα έξοδα

Η τιμή που δίνουν οι έμποροι φέτος στον παραγωγό είναι από 3,5 – 4 ευρώ το κιλό για τα πρώιμα κεράσια. Όμως οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν – λόγω της μεγάλης καταστροφής- να μαζέψουν την παραγωγή από τα δέντρα. «Φανταστείτε ότι από τα 80 κιλά που είχε ένα δέντρο μπορεί να έχει μόλις τρία. Καταλαβαίνεται ότι δεν βγαίνει ούτε το μεροκάματο του εργάτη», λένε στη Larissanet. Την ίδια ώρα έχουν γίνει πολλά έξοδα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν.

Την ίδια ώρα λόγω της μικρής ποσότητας των πρώιμων ποικιλιών που θα διατεθεί αναμένεται η τιμή να είναι τσουχτερή για τους καταναλωτές που θέλουν να τα αγοράσουν.


Καταστροφή και στις μεσαίες ποικιλίες

Από τον παγετό έχουν χτυπηθεί όμως και οι μεσαίες ποικιλίες κερασιών. Είναι αυτές που αναμένεται να μαζευτούν το επόμενο 15ήμερο όταν θα είναι έτοιμες για συγκομιδή. Η καταστροφή εδώ είναι κατά μέσο όρο 50% και εντοπίζεται ουσιαστικά στις ίδιες περιοχές. Και εδώ αναμένουμε να είναι καλή η τιμή αλλά η μεγάλη απώλεια της παραγωγής δυσκολεύει τους αγρότες.

Καλύτερη είναι η κατάσταση στις τελευταίες ποικιλίες των κερασιών που θα μαζευτούν περί τα τέλη του μήνα. Εκεί η κατάσταση μέχρι στιγμής δείχνει να είναι καλή καθώς δεν φαίνεται να έχει χτυπηθεί η παραγωγή και είναι μια καλή ευκαιρία οι αγρότες να εξασφαλίσουν καλές τιμές πώλησης καθώς το προϊόν θα είναι αναβαθμισμένο.




Πηγή: ENTΥΠΗ LARISSANET (Πάνος Γαρουφαλιάς)





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια