ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Ομιλία ΕΚΝΛ για 1η Μάη


Ομιλία ΕΚΝΛ για 1η Μάη


ΟΜΙΛΙΑ Γ.ΣΚΟΚΑ-Προέδρου ΕΚΝΛ για 1η Μάη

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Χαιρετίζουμε όλους όσους μέσα σε αυτές τι σύνθετες και δύσκολες συνθήκες βρίσκονται εδώ, σφίγγοντας την γροθιά, υψώνοντας τις σημαίες του αγώνα . Δηλώνοντας πως δεν να ξεχνάμε ότι η 1Η ΜΑΗ είναι απεργία μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.  Γιατί αυτό το περιεχόμενο η κυβέρνηση , οι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν να το αφήσουμε πίσω μας στην προ κορωνοϊού εποχή. Αυτό φοβούνται κι από τα πρώτα που φρόντισαν ήταν η αναστολή της απαγόρευσης της πολιτικής επιστράτευσης σε καιρό απεργίας.
Όμως ήμαστε εδώ. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.
Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων.
Είμαστε σήμερα εδώ για να δηλώσουμε πως δε υποστέλλουμε την σημαία του αγώνα σε κάθε περίπτωση. Από την πρώτη ημέρα  σταθήκαμε δίπλα στους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, στον λαό της περιοχής μας. Ενώσαμε την φωνή μας  με τους υγειονομικούς, με τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκες αλλά και σε κάθε χώρο δουλειάς.
Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή , διεκδικώντας για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού.
Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, σε όσους δίνουνε άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, που οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Πολιτικές που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Πού έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα ακόμα και σε ομαδικούς τάφους όπως στις ΗΠΑ.
 Γι΄αυτό η πανδημία ακόμη και σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη βρήκε τους λαούς και τους εργαζόμενους ανοχύρωτους. Με τραγική συνέπεια τον 21ο αιώνα να γίνεται επιλογή ποιος ασθενής θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει γιατί δεν επαρκούν τα νοσοκομεία και την ίδια στιγμή να υπάρχουν δομές στον ιδιωτικό τομέα που παραμένουν αναξιοποίητες γιατί το κριτήριο είναι το κέρδος.
Είναι η ίδια αιτία που οι εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς παραμένουν απροστάτευτοι χωρίς ουσιαστικά μέτρα  υγιεινής κι ασφάλειας. Διαρκώς εκτεθειμένοι αυτοί κι οι οικογένειες τους στον κίνδυνο . Γιατί εδώ δεν ισχύουν οι αυστηροί περιορισμοί γιατί είναι εμπόδιο στα κέρδη των επιχειρηματιών.
Γι΄αυτό αποτελεί και τεράστια υποκρισία της κυβέρνησης όταν μιλάει για δήθεν κινδύνους με αφορμή τις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις των συνδικάτων κι ότι είναι κρίμα να χαθεί τόση συλλογική προσπάθεια για τον κορωνοϊό. Η αλήθεια είναι πως για την προσπάθεια , για τα όποια αποτελέσματα είναι αποκλειστικά έργο του ίδιου του λαού μας  και της αυτοπειθαρχίας του. Από την άλλη η κυβέρνηση  δείχνει δήθεν ανησυχία για τις συναθροίσεις όταν δεν λέει κουβέντα  που όλες τις προηγούμενες ημέρες οι εργαζόμενοι συνωστίζονται στις ουρές στις τράπεζες, σε καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς και πάνω  απ΄όλα στους χώρους δουλειάς.

Συνάδελφοι
H πείρα μας αυτή την περίοδο που ξεγύμνωσε μπροστά μας τα αδιέξοδα που έχει αυτό το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε . Που σε μια εποχή με τεράστια επιτεύγματα στην επιστήμη και την τεχνολογία δεν μπορεί να προστατέψει την ζωή μας. Γιατί οι ανάγκες μας θεωρούνται για τους καπιταλιστές και το κράτος τους κόστος  ενώ κριτήριο για την ικανοποίηση τους είναι το κέρδος για αυτούς.
Η πανδημία για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσε το σύνθημα ότι: ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ.
Αποδείχτηκε πως είναι τεράστιο ψέμα αυτό που μας λένε, ότι χωρίς την καπιταλιστική οικονομία και τους καπιταλιστές δεν μπορούμε να ζήσουμε.
Η δεκαετής καπιταλιστική κρίση, αλλά και η σημερινή που επιτάχυνε η εξάπλωση του ιού, έδειξε ότι οι μόνοι που είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι είναι μόνο οι εργαζόμενοι και το επιστημονικό δυναμικό που δίχως αυτούς δε λειτουργεί τίποτε. Αυτοί που στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον πάνε για δουλειά, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας τους.
Φάνηκε ξεκάθαρα ποια είναι τα παράσιτα που δεν έχουν καμιά χρησιμότητα, που εγκληματούν σε βάρος μας. Είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτοί που αξιοποιούν τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας, το εργατικό δυναμικό, στην υγεία και στην έρευνα για να κερδίζουν και αυτήν την περίοδο δισεκατομμύρια. Αυτοί που επιλέγουν πόσοι άνθρωποι θα ζήσουν και πόσο με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων τους και μόνο.
Οι κλινικάρχες στην Ελλάδα διαπραγματεύονταν πόσα θα πάρουν από τους φορολογούμενους για να παραχωρήσουν τις ΜΕΘ, δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προστασίας των εργαζόμενων και των ασθενών.  Στις ΗΠΑ χώρα πρότυπο των αντιασφαλιστικών ανατροπών κάθε ασθενής έπρεπε να πληρώσει 40.000 ευρώ για να έχει δικαίωμα στη θεραπεία. Οι καπιταλιστές στην υγεία, πατούσαν πάνω στην αγωνία του λαού και πουλούσαν τα τεστ από 150 μέχρι 300 ευρώ. Οι φαρμακοβιομηχανίες διαγκωνίζονται ποιος θα πουλήσει περισσότερα φάρμακα, ποιος θα αποκτήσει πρώτος την πατέντα για το εμβόλιο. Τα supermarket και οι βιομηχανίες τροφίμων αυξάνουν τα κέρδη τους όσο ποτέ μέχρι σήμερα. Οι «χορηγίες» και οι «φιλανθρωπίες» τους θέλουν να κρύψουν το προφανές: τα ψίχουλα που δίνουν είναι τίποτε μπροστά σε αυτά που παίρνουν από την εργατική τάξη και το λαό. Ζητούν από την κυβέρνησή τους να πληρώνει και να ασφαλίζει τους εργαζόμενους από χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία του λαού.
[ads-post]
Συνάδελφοι
Η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός.
Η περίοδος της πανδημίας έδωσε την αφορμή για να εξαπολυθεί μια νέα αντεργατική επίθεση, να εξαλειφθεί κάθε ίχνος προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων, να απελευθερωθεί πλήρως η εργοδοτική ασυδοσία στους χώρους δουλειάς. Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή της πανδημίας να παραμείνουν. Βρήκαν ευκαιρία να τσαλαπατήσουν ότι απέμεινε όρθιο από τα εργατικά δικαιώματα με τους σκληρούς μας αγώνες μέσα στην προηγούμενη κρίση, να εντείνουν την εκμετάλλευση σε βάρος της εργατικής τάξης.  Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε το σινιάλο από τις πρώτες ημέρες με τις αντεργατικές διατάξεις στις ΠΝΠ , με την ανοχή και την πολιτική συναίνεση των κομμάτων των αντεργατικών πολιτικών της ΕΕ του κεφαλαίου και των μνημονίων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό εννοεί ο ΣΕΒ όταν λέει πως χρειάζονται «ρηξικέλευθες πολιτικές» για την «επανεκκίνηση της οικονομίας». Γι΄αυτό και τώρα που ανακοινώθηκε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων , δεν ανακοινώθηκε η κατάργηση ούτε ενός από αυτά τα αντεργατικά νομοθετήματα. Όλα αυτά ήταν προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη ημέρα, με το τέλος της πανδημίας και μπροστά στην νέα καπιταλιστική κρίση. Για να φορτώσουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Για να «διασωθούν» οι καπιταλιστικοί όμιλοι, να εξασφαλίσουν έναν νέο κύκλο κερδοφορίας.
Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες ετοιμάζουν γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Μαζί με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, για τους εργαζόμενους ετοιμάζεται το καθεστώς της μισής δουλειάς – του μισού μισθού ενώ η ανεργία θα εκτιναχτεί πάλι.
Έχουν συνεργούς την ηγεσία της ΓΣΕΕ και άλλων εργατοπατέρων που ξεπληρώνουν στην κυβέρνηση και το ΣΕΒ τα γραμμάτια της στήριξης που τους παρέχουν για να εξακολουθούν να στέκονται στο σβέρκο της εργατικής τάξης, με την πλήρη συμφωνία τους σε όσα μέτρα έχουν παρθεί και σε όσα ακόμη έρθουν για να τσακίσουν όσα δικαιώματα απέμειναν.
Για το νέο έγκλημα θέλουν την συναίνεση των εργατών. Για να το πετύχουνε αυτό θα εξαπολύσουν πλήθος εκβιαστικών διλημμάτων προκειμένου οι εργαζόμενοι να δείξουν ανοχή απέναντι στην πολιτική πους τους τσακίζει. Να αποδεχτούν και νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, μειώσεις στους μισθούς, απολύσεις κα. Σε αυτό μας καλεί ο πρωθυπουργός λέγοντας με νόημα «πως δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορωνοϊού εποχή».
Πρέπει να θυμηθούμε. Πως η επιλογή του λιγότερου κακού δεν  εξασφάλισε κανέναν από το χειρότερο. Καμία υποχώρηση δεν έσωσε τις θέσεις εργασίας. Όλες οι επιλογές και τα σχέδια σωτηρίας που προτείνουν έχουν ως δεδομένο τις θυσίες για τους εργαζόμενους και στόχο την σωτηρία των βιομηχάνων.
Κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από την προπαγάνδα, τα ψέματα και τους πιθανούς ελιγμούς της κυβέρνησης προκειμένου να νομιμοποιήσει παλιά και να πάρει νέα βάρβαρα μέτρα.
Συνάδελφοι
Τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας και συνεχίζουμε να μένουμε δυνατοί, στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.
Γιατί επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, ότι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ ούτε την κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας εμπόδισε, ούτε τα εκατομμύρια απολύσεις σε όλες τις χώρες, προκειμένου να μη χαθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.
Την ίδια ώρα που μαίνονται οι σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών για το πώς θα μοιραστούν τα νέα δάνεια και οι χρηματοδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και στις τράπεζες, το ΝΑΤΟ αποφάσισε ακόμη πιο βαθιά εμπλοκή σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Το «κοινό σπίτι» των συμμάχων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, δεν είναι παρά το πεδίο των πιο επικίνδυνων εξελίξεων που μυρίζει πολέμους και συγκρούσεις, που δεν σταματούν ούτε οι πανδημίες, ούτε οι κρίσεις. Αντίθετα, τρέφονται από αυτές, γιγαντώνουν, απειλώντας όλους τους λαούς με νέες εκατόμβες, πρόσφυγες και μετανάστες.
Να τιμήσουμε την 1η του Μάη , οργανώνοντας την δική μας απάντηση στην συνεχή επίθεση στην ζωή μας! Μπορούμε να ανατρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις, να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές των εξελίξεων!
Είναι η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή. Δεν πάει άλλο! Έως εδώ! Πληρώσαμε πολλά, Δεν θα πληρώσουμε ξανά ! Να δυναμώσουμε την πίεση για ανάκτηση όσων μας αφαίρεσαν τα τελευταία χρόνια, να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες.
Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μίζερη ζωή, με δουλειά χωρίς δικαιώματα. Προετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες . Το μέλλον των παιδιών μας δε βρίσκεται στα σύγχρονα  σκλαβοπάζαρα, στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, σε μισθούς πείνας, στη μετανάστευση. Τέρμα πια τα ψέματα και οι αυταπάτες!
Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα. Να σπάσουμε τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, τη λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Να κάνουμε βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και χώρο , να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση ων αναγκών μας με κριτήριο όλα όσα σήμερα  μπορούν να μας εξασφαλίσουν οι τεράστιας επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας.
 Αρκετά πληρώσαμε. Να πληρώσει η μεγαλοεργοδοσία και το κράτος.
Παραμένουμε όρθιοι και δυνατοί γιατί ο αγώνας τώρα ξεκινά.
ΑΓΩΝΑΣ ΡΗΞΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ.






« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια