ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Σύλλογος Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας: «Πληρώσαμε πολλά! Δε θα πληρώσουμε ξανά!»

Σύλλογος Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας: «Πληρώσαμε πολλά! Δε θα πληρώσουμε ξανά!»


Ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων νομού Λάρισας στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

«Πολύς λόγος τις τελευταίες μέρες για το αν θα ανοίξουν τα καταστήματα στις 15 Μαΐου στη Λάρισα, μέρα που είναι θεσμοθετημένη υποχρεωτική τοπική αργία από το 1931!

Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας, επιβεβαιώνεται για τις ανακοινώσεις που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα και με αφορμή την πανδημία, ότι έρχονται μέτρα ενάντια στα εργασιακά μας δικαιώματα για να μείνουν, ότι ανοίγει ο δρόμος για να περάσουν κι άλλα αντεργατικά μέτρα το επόμενο διάστημα.

Τα λέγαμε και τα λέμε, όχι για να κινδυνολογήσουμε, αλλά για να προετοιμάσουμε τους εργαζόμενους ότι έχουμε να δώσουμε σημαντικές και πολλές μάχες το επόμενο διάστημα, μετά το lockdown, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Με αφορμή λοιπόν την πανδημία και αφού ήταν τόσο καιρό τα μαγαζιά κλειστά, υπάρχουν σκέψεις να ανοίξουν αύριο στη Λάρισα. Με τον Εμπορικό Σύλλογο να ανακοινώνει αρχικά ότι είναι επίσημη αργία και ότι τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, στη συνέχεια να παίρνει τη σκυτάλη ο κος Αγοραστός και να επισημαίνει ότι μόνο για τον Δημόσιο Τομέα είναι αργία η ημέρα του Πολιούχου, άρα όποιος έμπορος θέλει μπορεί να ανοίξει.

Αξίζει να αναρωτηθούμε: τι εξυπηρετεί μία τέτοια δήλωση του κου Περιφερειάρχη; Μας προετοιμάζει άραγε ο κύριος Αγοραστός για αυτά που έρχονται; Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας το ζήτημα της Αργίας της Κυριακής ανοιχτό, ένα θέμα που είναι σε εξέλιξη αφού λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, είχαμε άνοιγμα μεγαλοκαταστημάτων σε περιοχές που είχε πάρει σχετική απόφαση ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης… Μάλιστα να θυμίσουμε ότι οι επόμενες περιοχές που σκόπευε να ανοίξει ο μεγαλοεπιχειρηματίας ήταν η Λάρισα και ο Βόλος…. αλλά τον πρόλαβε ο κορωνοϊός.

Έτσι ανασκεύασε και πάλι την ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος και αφού επισημαίνει ότι όντως η αυριανή αργία είναι μόνο για το δημόσιο τομέα και η λειτουργία της αγοράς είναι προαιρετική, προτείνουν μαζί με την ΟΕΒΕΛ στα μέλη τους να μην ανοίξουν…

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας, καταδικάζει τέτοιου είδους πρακτικές. Για ακόμα μία φορά επισημαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν γίνεται να μαθαίνουν τελευταία στιγμή και στο παρά πέντε αν θα δουλέψουν ή όχι. Ανάλογη συμπεριφορά υπήρχε και με την παράταση του ωραρίου στα σούπερ μάρκετ την Παρασκευή 17 Απρίλη, όπου το ωράριο παρατάθηκε «εν ώρα εργασίας» με μια ανάρτηση στο διαδίκτυο του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση.

Σήμερα λοιπόν και με αφορμή την πανδημία, η κυβέρνηση πραγματοποιεί μέσω των ΠΝΠ τα εξής:
  • Δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λειτουργούν μόνο με το 40% του προσωπικού τους
  • Εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή μισή ζωή, με μισή δουλειά, και μισό μισθό
  • Αδήλωτες ώρες εργασίας, με τη βούλα του κράτους, αφού οι εργοδότες μας δεν χρειάζεται να δηλώνουν πουθενά πότε και πόσο εργαζόμαστε
  • Αναστολή συμβάσεων, δηλαδή ζωή με επιδόματα από τα δικά μας λεφτά, από την φορολογία του λαού, δυσμενείς τροποποιήσεις συμβάσεων, με το μαχαίρι στο λαιμό
  • Άνοιγμα καταστημάτων με ανεπαρκή μέτρα προστασίας, με κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Συν αυτών, καταστήματα αλλάζουν ΚΑΔ όπως τους βολεύει, για να μπορούν να ανοίξουν όποτε οι ίδιοι επιθυμούν, για να εξασφαλίσουν τα «δωράκια» της κυβέρνησης.

Η μόνη προϋπόθεση για να είναι καλυμμένοι, είναι να μην μας απολύσουν… για 45 μέρες!!! Βέβαια, εδώ και 2 μήνες είναι χιλιάδες οι απολύσεις που έγιναν με τη μορφή των εξαναγκαστικών παραιτήσεων, της μη ανανέωσης των συμβάσεων που λήγουν αυτή την περίοδο.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η κουβέντα που γίνεται από τον ΣΕΒ – και όχι μόνο – για το αν θα δοθούν ή αν πρέπει να δοθούν οι κανονικές καλοκαιρινές άδειες, οι άδειες αναψυχής δηλαδή των εργαζομένων. Εξυπηρετούν ακριβώς αυτή τη λογική και αυτήν την πολιτική που θέλει για ακόμα μία φορά τους εργαζόμενους να πληρώσουν το μάρμαρο και μάλιστα πολύ ακριβά!

Φτάνει πια! Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε για ακόμα μια φορά τα σπασμένα. Δεν επιτρέπουμε το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στους εργασιακούς χώρους! Θα μας βρουν μπροστά τους σε όποια προσπάθεια κάνουν να καταπατήσουν αργίες, Κυριακές, ωράρια, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Καλούμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αύριο Παρασκευή 15 Μάη, να πραγματοποιήσει ελέγχους, ώστε να εντοπίσει αυτούς που νομίζουν ότι καταπατώντας, αργίες, ωράρια, εργασιακά δικαιώματα θα φέρουν πίσω την «χασούρα» των προηγούμενων ημερών!

Κανένας εμποροϋπάλληλος μόνος του στην πανδημία και την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Όσο κι αν προσπαθούν οι εργαζόμενοι δε «συνηθίσουν» στη νέα κατάσταση, με ακόμα λιγότερα δικαιώματα, με ευελιξία στο χώρο και στον χρόνο εργασίας, με μειωμένους μισθούς και άδειες.

Τώρα αποφασιστικά οργανώνουμε την πάλη μας για τα εργασιακά μας δικαιώματα, την υγεία και την ασφάλεια μας! Είναι στο χέρι μας να αντισταθούμε και να απαιτήσουμε να εργαζόμαστε και να ζούμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος – Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Να μην υπάρξει καμία δυσμενής αλλαγή στις συμβάσεις.
  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε πλήρους / 40ώρο- 8ώρο- 5ήμερο για όλους
  • Να τηρούνται τα ωράρια εργασίας και να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης.
  • Να καταργηθούν τα σπαστά ωράρια. Να εξασφαλίζεται σταθερό μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης Αργίας
  • Μέτρα προστασίας της υγείας μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Με ευθύνη της εργοδοσίας να παρέχονται σε όλους τους εργαζόμενους τα απαραίτητα (γάντια , μάσκες ,αντισηπτικά).
  • Να γίνεται καθαρισμός των καταστημάτων και των εμπορευμάτων από ειδικά συνεργεία καθαριότητας σε καθημερινή βάση.
  • Να παρθούν έγκαιρα μέτρα στη διαμόρφωση των χώρων στα μεγάλα καταστήματα ώστε να εξασφαλιστεί ο τακτικός φυσικός αερισμός,
  • Να αυξηθούν τα διαλλείματα στους εργαζόμενους.
  • Στην άδεια ειδικού σκοπού που πήραν οι εργαζόμενοι γονείς να μην χρεωθεί καμία μέρα από την κανονική τους άδεια.
  • Να δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους οι καλοκαιρινές άδειες τους κανονικά όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.
  • Να δοθούν σε όλους τους εργαζομένους, το δώρο Πάσχα, όπου δεν έχει δοθεί και το επίδομα αδείας.
  • Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία, δωρεάν προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για τους μαθητές που λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δεν θα πάνε διακοπές
  • Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ».


[ads-post]


« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια