Ομιλία ΕΚΝΛ στην κινητοποίηση 5ης Ιούνη - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΙΜΟΥΛΗ, αναπληρωτή Γραμματέα του ΔΣ του ΕΚΝΛ

Για την 5 Ιούνη-Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Η σημερινή μας κινητοποίηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιούνη δεν αποτελεί μια επετειακή εκδήλωση αλλά μια κραυγή αγωνίας για όλες τις πλευρές που αφορούν αυτό το τόσο καθοριστικό ζήτημα  για την ποιότητα της ζωή των εργαζομένων και του λαού μας. Είναι επίσης ευκαιρία η σημερινή ημέρα για να βγάλουμε  πολύτιμα συμπεράσματα. Τα λέμε αυτά γιατί όπως έχουμε δεί σε ανάλογες περιπτώσεις με τέτοιου είδους αφορμές την υποκρισία να περισσεύει για την δήθεν περιβαλλοντική ευαισθησία.  Ειδικά όταν όλα αυτά εκφράζονται από εκπροσώπους μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, κυβερνήσεων, της ΕΕ.

Θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο για να καταγράψει κανείς τις περιβαλλοντικές «επιδόσεις» των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους , τον κατάλογο των περιβαλλοντικών εγκλημάτων του σύγχρονου καπιταλισμού σε βάρος του πλανήτη και των λαών που τον κατοικούν.

Φυσικές καταστροφές, εξάντληση φυσικών πόρων, καταστροφή δασών, επικίνδυνοι για την ανθρωπότητα γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, πυρηνικά και τοξικά απόβλητα, επικίνδυνα διατροφικά προϊόντα, καταστροφή οικοσυστημάτων και ρύπανση φυσικών αποθεμάτων και ακόμη στρατιωτικές επεμβάσεις, πόλεμοι, θαλάσσια ρύπανση και καταστροφή θαλάσσιων οικοσυστημάτων, διασυνοριακή μεταφορά αέριων τοξικών ρύπων, απερήμωση και διάβρωση, τα φονικά μικροσωματίδια, η ηχορύπανση, οι ραδιενεργές και ηλεκτρομαγνητικές (κεραίες, υποσταθμοί, γραμμές υπερύψηλης τάσης) ακτινοβολίες, η ρύπανση και υφαλμύρωση των υπόγειων νερών, η νιτροποίηση εδαφών και νερών, οι τεράστιες φυσικές καταστροφές, τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης, μαζί και το εργασιακό περιβάλλον , είναι μερικά από τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Για αυτό είναι προκλητική υποκρισία διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις, οργανισμοί, συμμαχίες να "οδύρονται" για τις περιβαλλοντικές καταστροφές και κινδύνους της βιοποικιλότητας, της άγριας πανίδας και χλωρίδας, της ληστρικής εκμετάλλευσης των τροπικών κυρίως δασών, της ερημοποίησης των πλημμυρών, των ρύπων, των απορριμμάτων, για τις αλλαγές στις χρήσεις γης κ.λπ., ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν τον αποκλειστικό παράγοντα καταστροφής του περιβάλλοντος και αξιοποιούν τις περιβαλλοντικές καταστροφές για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί και στην χώρα μας τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές όπως φονικές πυρκαγιές , πλημμύρες (Μάτι, Μάνδρα κα) με εκατοντάδες θύματα που επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά πως το περιβάλλον βρίσκεται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων, είτε ως δεξαμενή ανεξέλεγκτης άντλησης πρώτων υλών, απόρριψης των αποβλήτων τους, είτε ως ένας ακόμη κερδοφόρος τομέας επενδύσεων. Οι εκάστοτε  κυβερνήσεις και τα μονοπώλια σε ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζουν την προστασία από τις περιβαλλοντικές επιδράσεις αποκλειστικά ως αντικείμενο κερδοφορίας, άλλοτε ως "δαπάνη" που μπορεί να περιοριστεί, άλλοτε ως νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τα παραδείγματα στην περιοχή μας αλλά και γενικότερα , είναι δεκάδες και αποκαλυπτικά μιας οικονομίας που έχει κριτήριο το κέρδος . Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει ήδη στον γειτονικό μας Βόλο με την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, ενώ δεν έχει περάσει καιρός από τότε που το εργοστάσιο της ΒΙΟΚΕΡΑΛ στη Λάρισα (περιοχή Συκουρίου) έκαιγε υλικό καρκινογόνο(ΠΕΤ ΚΟΚ), ώστε να έχει μείωση του κόστους ενέργειας. Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να επιβαρύνεται η γύρω περιοχή παρότι το εργοστάσιο είναι κλειστό. Δεκάδες τόνοι αυτού του καύσιμου υλικού παραμένουν αποθηκευμένοι και κατά περιόδους αυτοαναφλέγεται, παράγοντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή . 

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί γιατί  οι σχεδιασμοί αυτοί θα κλιμακωθούν καθώς το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας προβλέπει τη δυνατότητα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας χιλιάδων τόνων αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων-Καρδίτσας, την παραγωγή SRF/RDF ως καύσιμη ύλη για βιομηχανίες. Που σημαίνει πολύ περισσότερες βιομηχανίες θα καίνε αυτό τα ακρώς επικύνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον υλικά.

Για τους ίδιους λόγους παρακολουθούμε κάθε τρεις και λίγο την ρύπανση στον Πηνειό ποταμό σε όλη την διαδρομή που διατρέχει τον Θεσσαλικό κάμπο να μεγαλώνει. Αποτελεί ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα, που συντελείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με την ευθύνη να βαρύνει- κυρίως- κάποιες βιομηχανίες οι οποίες με τα λύματά τους καταστρέφουν κάθε πηγή ζωής σ’ αυτόν και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού, πατώντας πάνω στην προκλητική αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης. Ανάλογα περιστατικά βγαίνουν συχνά και για άλλους μικρότερους ποταμούς της περιοχής μας όπως ο Τιτταρήσιος, Ο Ελασσόνίτης  κα.

Την ίδια στιγμή η ανάγκη της αντιμετώπισης της καταστροφής του περιβάλλοντος που προκαλεί η ασύδοτη και εγκληματική δράση των μονοπωλίων, ανοίγει νέους επενδυτικούς ορίζοντες. Οι «πράσινες» τεχνολογίες και η λεγόμενη «πράσινη οικονομία», που προωθούνται στο όνομα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αποσκοπούν στο να ανοίξουν νέα επενδυτικά πεδία στα μονοπώλια με μεγάλα και γρήγορα κέρδη.

Στην κατεύθυνση προχωρά και στην περιοχή μας με γοργούς ρυθμούς η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο όνομα της «καθαρής ενέργειας» , της απολιγνιτοποίησης . Με την παράδοση των βουνοκορφών και περιοχών απείρου κάλους όπως των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου . Και βέβαια δεν χρειάζεται να πάμε παρά μόνο λίγα χρόνια πρίν για να θυμηθούμε τα σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών τον Κίσσαβο. 

Ποιο είναι όμως το όφελος για τον λαό της περιοχής μας για τέτοιες επενδύσεις που μάλιστα διαφημίζονταν ως «πολύφερνη νύφη» εκείνη την εποχή ; Η αλήθεια πως όλες αυτές τις επενδύσεις τις ακροβοπληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες με την επιβάρυνση που έχουν στα τιμολόγια του ρεύματος με το τέλος για της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΕΤΜΕΑΡ). Για να δημιουργηθεί επενδυτικός χώρος για αυτά κλείνουν σύγχρονες μονάδες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με χαμηλό μάλιστα περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τι ίδια στιγμή έχουμε αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση ακόμη και στην έκπτωση συνέπειας ενώ την ίδια στιγμή κόβουν το ρεύμα σε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που δεν έχουν εισόδημα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα στοιχειώδη καταδικάζοντας τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

Αποδεικνύεται πως η «πράσινη οικονομία», το «Πράσινο New Deal», οι «πράσινες επενδύσεις»  που προωθούν  αποτελεί την νέα κερδοφόρα διέξοδο για τους για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο στόχος τους είναι η με κάθε τρόπο ώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η επιτάχυνση των επενδύσεων, η ραγδαία ανάπτυξη των μονοπωλιακών ομίλων στις ΑΠΕ, στον τουρισμό, στις κατασκευές υποδομών και κατοικίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον, στα δάση. 

Αυτό τον προσανατολισμό υπηρετεί η διαχρονικά ασκούμενη πολιτική όλων των κυβερνήσεων και τα κόμματα που όλοι μαζί πίνουν νερό στο όνομα των ευρωενωσιακών Οδηγιών και "αρχών" που συναποφασίζουν, νομοθετούν και υλοποιούν. Αυτό ζητάει ο ΣΕΒ που «υποδεικνύει» στην κυβέρνηση την «ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση για περισσότερες επενδύσεις».

Έτσι με τον νέο περιβαλλοντοκτόνο νόμο που  πρόσφατα έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ στην βουλή, δημιουργούνται νέα πεδία κερδοφορίας που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων , της μικρομεσαίας αγροτιάς. Παραδίδει βουνά λίμνες και θάλασσες βορά στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους μπροστά στην νέα καπιταλιστική κρίση. Νομιμοποιεί αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις, διατηρεί καταπατήσεις ακόμη και μέσα σε ρέματα, γι΄αυτό και δίκαια αποκαλείται «νόμος πυρομανής». Ακυρώνει το όποιο καθεστώς Natura και μάλιστα με απέραντο θράσος βαφτίζει «περιβαλλοντική προστασία» τις εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους, που ανατίθενται σε ιδιώτες , τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορφή και τα χιλιάδες φωτοβολταϊκά πάρκα που γεμίζει η χώρα

Μέσα σε αυτό το διαχρονικά αντιδραστικό πλαίσιο αντιμετωπίζονται άλλωστε σημαντικά προβλήματα όπως η έλλειψη υδάτινων πόρων και ο μεγάλος κίνδυνος της ερημοποίηση του Θεσσαλικού κάμπου, με την χρόνια καθυστέρηση υλοποίησης έργων ζωτικής σημασίας όπως η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου κα η υποβάθμιση συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.

Η αδυναμία να προστατευτεί ολοκληρωμένα με ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων έχει φέρει την λεγόμενη περιβαλλοντική αλλαγή, που βιώνουμε όλοι. Νέα προβλήματα που δημιουργούνται στην διατροφή μας, στα προϊόντα που τρώμε μέχρι και τον αέρα που εισπνέουμε.

[ads-post] 

Είναι ξεκάθαρο και το ζούμε χρόνια, η παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο των βουνών,του φυσικού περιβάλλοντος για νέες επενδύσεις το καταστρέφει και το βάζει σε νέους κινδύνους. Το περιβάλλον δεν είναι απλά μία πηγή ζωής, η διασφάλιση της προστασίας του είναι καθήκον μας, για τις νεότερες γενιές για την ποιότητα ζωής μας. Είναι αδύνατο να μπορούμε να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον που βάζει μπροστά την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων.

Γι αυτό απαιτούμε :

 • Να σταματήσει τώρα η καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων.

 • Να σταματήσει τώρα η παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια.

 • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους  .  

 • Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

 • Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.

 • Μείωση 50% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και αφορολόγητο πετρέλαιο.

 • Ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου με τα αντίστοιχα έργα υποδομής, για την κάλυψη των αρδευτικών, περιβαλλοντικών αναγκών της περιοχής, με παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή φτηνού ρεύματος για το λαό. 

 • Ολοκλήρωση των έργων στην Κάρλα και δημιουργία φράγματος στην Σκοπιά Φαρσάλων.

 • Αποκλειστικά κρατικός, ενιαίος φορέας για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία, θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. 

 • Να σταματήσει η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών σε βιομηχανίες. Να σταματήσουν τα σχέδια για δημιουργία μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων-Καρδίτσας, την παραγωγή SRF/RDF ως καύσιμη ύλη για βιομηχανίες


Συνάδελφοι

Απέναντι σε αυτή επίθεση στο περιβάλλον , την ζωή , τα δικαιώματά μας για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων οργανώνουμε την δική μας απάντηση. Να υψώσουμε τείχος αντίστασης, σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την δράση μας . Γεια σας.