ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Κόκκαλης σε Βορίδη: "Οι αγρότες υποφέρουν, προχωρήστε άμεσα στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ"

Να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται ασφαλιστικά περισσότεροι κίνδυνοι, κάλεσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Από το βήμα της βουλής και στο πλαίσιο του σχετικού νομοσχεδίου, ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε σε μία σειρά ζητημάτων όπως η δυνατότητα το υπουργείο να αυξήσει τα κονδύλια μέσω του de minimis, η ανάπτυξη της δυναμικής καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης, η οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων λόγω της πανδημίας, αλλά και η βελτίωση της πρότασης νόμου για τη νοθεία στα τρόφιμα.

Μεταξύ άλλων ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε: «Με χαρά και με ικανοποίηση ακούσαμε χτες τον Υπουργό να κάνει δεκτή την πρόταση για τη νοθεία στα τρόφιμα. Με χαρά και ικανοποίηση δέχτηκε ότι η διάταξη για τη νοθεία στα τρόφιμα, όπως είχε κατατεθεί, ήταν κατά τι επιεικέστερη. Διότι υπάρχει και η παραπλάνηση του καταναλωτή, αλλά υπάρχει και η νοθεία στα τρόφιμα. Περιμένουμε εγγράφως την νομοτεχνική βελτίωση. Σκοπίμως υπέβαλα χθες το ερώτημα αν η νοθεία οδηγεί σε επιβλαβή προϊόντα, για να λάβω την απάντηση από τον κ. Υπουργό –και έτσι είναι- ότι δεν είναι ανάγκη να οδηγεί σε επιβλαβή. Το σίγουρο όμως είναι ότι οδηγεί σε παραπλάνηση. Σωστό; Και ερωτώ, ερωτά η Αξιωματική Αντιπολίτευση: Γιατί αυτή τη διάταξη της νοθείας δεν την κάνετε κι αυτήν πιο αυστηρή; Διορθώσατε, κατόπιν υποδείξεώς μας, το επιεικέστερο και είπατε ότι θα βάλετε μαζί με τους τρεις μήνες και τη χρηματική ποινή. Και καλά θα κάνετε, αν και η πρότασή μας είναι να γίνει αυστηρή και η διάταξη περί της νοθείας. Μόνο η αυστηρή ποινική διάταξη των δύο ετών δεν φτάνει, κύριε Υπουργέ».


«ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ»

Για τη βιομηχανική κάνναβη, ο κ. Κόκκαλης ρώτησε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Τι θέλετε; Πείτε μας ποιο όριο θέλετε να βάλουμε στη βιομηχανική κάνναβη; Αυτό είναι τουλάχιστον αφελές. Γιατί; Διότι το όριο ανοχής ψηφίστηκε το 2013. Το βρήκαμε. Το εφαρμόσαμε. Κάποιοι επιστήμονες γεωπόνοι –εμείς δεν ξέρουμε- θεωρούν ότι σε αυτήν την καλλιέργεια πρέπει να υφίσταται όριο ανοχής. Ασχολήθηκαν οι πολιτικές ηγεσίες το 2013, ασχολήθηκαν και μετέπειτα. Άρα, εσείς να μας πείτε τι ακριβώς θέλετε.


Επιπρόσθετα, υπενθύμισε στον κ. Βορίδη πως ορισμένοι Υπουργοί ης κυβέρνησης «φωτογραφίζονται –και καλά κάνουν- και πηγαίνουν στα εγκαίνια επιχειρήσεων φαρμακευτικής κάνναβης, επενδύσεων που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και εσείς πριν από τρία χρόνια από τούτο εδώ το Βήμα λέγατε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί ανεξέλεγκτα την καλλιέργεια χασίς. Ποιο ισχύει από τα δυο; Δεν είναι κακό να έχετε προκαταλήψεις ως άτομο. Δεν είναι καθόλου κακό. Το είπατε κιόλας προχθές. Αφήστε τι λέει ο καθένας ξεχωριστά. Τυγχάνει, όμως, να είστε ο αρμόδιος Υπουργός για την εφαρμογή της πολιτικής».

[ads-post] 

«ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΓΑ;»

Μεταφέροντας την αγωνία χιλιάδων πληγέντων αγροτών, ο κ. Κόκκαλης απευθυνόμενος και πάλι στον κ. Βορίδη, είπε μεταξύ άλλων: «Αναφέρατε χθες ότι είναι λαϊκισμός να θέλω να βάλω κι άλλες ζημιές να αποζημιωθούν στον ΕΛΓΑ. Οφείλετε να ενημερώσετε. Αυτή τη στιγμή αναδεικνύεται το θέμα των ζημιών που ίσως είναι ένα από τα σοβαρότερα στον πρωτογενή τομέα. Οφείλετε να ενημερώσετε την Εθνική Αντιπροσωπεία  πρώτον, για την κατάσταση στον ΕΛΓΑ, δεύτερον πώς σκέφτεστε να κινηθείτε με την αλλαγή του κανονισμού γιατί από εδώ εξάγονται διαφορετικά συμπεράσματα. Λέτε ότι είναι λαϊκισμός το να ζητούμε κι άλλες ζημιές. Σας έχουν δει και σας έχουν ακούσει οι αγρότες οι οποίοι αυτό περιμένουν, την αλλαγή του κανονισμού και όχι γενικά και αόριστα «περιμένετε αυτό το πόρισμα». Οφείλετε και μάλιστα άμεσα αν όχι σήμερα, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου να πείτε την αλήθεια, τι σκέφτεστε να κάνετε».


«ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ…»

Επίσης, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ επανάφερε το ζήτημα της οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, υπενθυμίζοντας στο κυβερνητικό στέλεχος πως είχε δεσμευτεί για ανακοινώσεις την Πρωτομαγιά. «Νομίζω, συνέχισε, ότι είναι αναπόδεικτη η ζημιά για τους κτηνοτρόφους και αυτό που ανακοινώθηκε μάλλον μέσω διαρροής, τα 4 ευρώ, είναι πολύ λίγη βοήθεια που αναμένουν οι κτηνοτρόφοι είτε παράγουν γάλα είτε κρέας.


«ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΑ DE MINIMIS»

«Σχεδιάστε, αξιοποιήστε» είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Λαρισαίος βουλευτής, εξηγώντας απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «σε αυτό το νομοσχέδιο οφείλατε να έχετε το Εθνικό Μητρώο Κοινοτικών Ενισχύσεων. Προβλέπεται από τον κανονισμό 13 του 2019, ώστε αν όχι σήμερα, όταν θα ψηφιστεί, να έχετε 28 εκατομμύρια plus «de minimis». Αυτό οφείλετε να το κάνετε άμεσα και να κάνετε ένα σχεδιασμό. Μακάρι να πέσω έξω, γιατί πιθανότατα και άλλα προϊόντα θα έχουν από Σεπτέμβριο πρόβλημα, όπως το βαμβάκι. Δεν μπορώ τώρα να αποδείξω την αιτιώδη συνάφεια ζημιάς και αποτελέσματος. Να αξιοποιήσετε όλες τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.


(φωτ. EUROKINISSI ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Πηγη: larissanet.gr« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια