Οι ειδικοί απαντούν.

Η περίοδος της καραντίνας ήταν δύσκολη και στο ερωτικό κομμάτι για τα ζευγάρια που δεν πέρασαν μαζί αυτές τις μέρες. Φυσικά, αυτό ισχύει και για τους αδέσμευτους που δεν μπορούσαν να βγουν για να κάνουν νέες γνωριμίες. Μετά την άρση των μέτρων γεννήθηκε μια αισιοδοξία ότι τα διαδικτυακά ραντεβού μπορούν να μεταφερθούν σε πραγματικό χρόνο και χώρο. Ο φόβος όμως δεν εξαφανίστηκε καθώς ο κορωνοϊός υπάρχει ακόμα εκεί έξω. Όταν είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους, τι σημαίνει αυτό για τη σεξουαλική δραστηριότητα; Είναι ασφαλές το στοματικό σεξ; Η απάντηση είναι λίγο περίπλοκη αλλά οι ειδικοί φρόντισαν να λύσουν την απορία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Ασθενειών, ο Covid-19 μεταδίδεται ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν στενή επαφή με απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων ανάμεσά τους. Το στοματικό σεξ απαιτεί στενή επαφή. Για αυτό και ο Δρ Vincent R. Racaniello, Ph.D., καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Columbia University υποστηρίζει ότι το στοματικό σεξ ανάμεσα σε παρτενέρ που δεν είναι σε αυστηρή καραντίνα μαζί μπορεί να είναι επικίνδυνο.

[ads-post] 

“Αν δεν μένουν στο σπίτι και δεν κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις ή κάνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες, τότε ρισκάρουν σε καθημερινή βάση να κολλήσουν” αναφέρει στο Elite Daily. “Θα μπορούσες να κολλήσεις σε μια καθημερινή και να αποφασίσεις να κάνεις σεξ το σαββατοκύριακο και να κολλήσεις τον σύντροφό σου.”

Η εξάπλωση του κορωνοϊού συμβαίνει όταν ένα κρούσμα βήχει, φτερνίζεται ή ακόμα κι όταν μιλάει και σταγονίδια από το στόμα ή τη μύτη του εκσφενδονίζονται στον αέρα και καταλήγουν στο πρόσωπο κάποιου άλλου. Είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί μια δραστηριότητα τόσο στενής επαφής όσο είναι το στοματικό σεξ μπορεί να διευκολύνει τη μετάδοση.

“Μπορεί το στοματικό σεξ να μην σχετίζεται πρωτίστως με την επαφή σε περιοχές που κρύβεται ο ιός (κυρίως με το αναπνευστικό) αλλά δεν παύεις να είσαι πολύ κοντά στον παρτενέρ σου και εύκολα μπορείς να έρθεις κοντά με τα σταγονίδιά του” λέει ο Racaniello. Επίσης, αναφέρει ότι οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με σιγουριά αν ο ιός μεταδίδεται μέσω των κοπράνων που είναι κάτι που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ αφού το πρόσωπό σου ακουμπά τα γεννητικά όργανα και την πρωκτική περιοχή του παρτενέρ σου.


Πηγη: marieclaire.gr