ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για το Συλλαλητήριο στις 12 Ιούνη

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για το Συλλαλητήριο στις 12 Ιούνη


ΟΛΟΙ στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 
Παρασκευή 12 Ιούνη, 7:00μμ-Κεντρική Πλατεία

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι 

Η περίοδος της πανδημίας του κορωνοϊού έδωσε την αφορμή σε κυβέρνηση, ΣΕΒ να εξαπολύσουν μια νέα επίθεσης στην ζωή και τα δικαιώματά μας. Από τις πρώτες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου(ΠΝΠ) η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε «σινιάλο» στους μεγαλοεργοδότες για την πλήρη απελευθέρωση της ασύδοτης δράσης τους σε βάρος μας. Δίνοντάς τους την δυνατότητα να μεταβάλλουν διαρκώς το ωράριο , τους μισθούς, όρους εργασίας σε άπειρους συνδυασμούς αντεργατικών μεθοδεύσεων επίσημους κι ανεπίσημους. 

Επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την περίοδο της πανδημίας ως «ευκαιρία» για να μονιμοποιήσουν και να επεκτείνουν όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις όπως απαίτησε κι ΣΕΒ («Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην κρίση θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο πολιτικής απασχόλησης» και «Άμεση υιοθέτηση μιας προληπτικής, ευέλικτης και ολοκληρωμένης στρατηγικής απασχόλησης).   

Ο στόχος είναι να ξεμπερδεύουν και με το τελευταίο ίχνος εργατικών κατακτήσεων, από κάθε πλαίσιο προστασίας από την εργοδοτική μανία, την εκμετάλλευση. Για να έχουν λυμένα τα χέρια και να μπορούν ανενόχλητοι να φορτώσουν τα βάρη της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού. 

Σε αυτά ζητούν την συναίνεση των εργαζομένων . Η κυβέρνηση και τα διάφορα επιτελεία προσπαθούν να μας πείσουν πως η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους και πως θα υπάρχει «δίκαιη κατανομή βαρών». Γι΄αυτό μα καλεί «να δείξουμε κατανόηση», να βάλουμε στην άκρη τις διεκδικήσεις μας, να παραδοθούμε εκ των προτέρων μέσα από ένα «νέο συμβόλαιο μεταξύ κράτους και πολιτών». Δηλαδή η εργατική τάξη να αποδεχτεί όλες τις βάρβαρες επιλογές, ότι δεν γίνεται διαφορετικά, είναι για το καλό μας. Τελικά να εμπεδώνεται στη συνείδηση των εργαζομένων ότι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού που ζούμε είναι μονόδρομος. 

Σε αυτή την προσπάθεια έχουνε πολύτιμο σύμμαχο την πλειοψηφία ης ΓΣΕΕ που από την πρώτη ημέρα τόνισε πως «ο ιός δεν έχει ταξικό πρόσημο» άρα εργάτες κι καπιταλιστές ήμαστε όλοι ίσοι στην πανδημία. Σε αυτή την γραμμή και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δικές του προτάσεις –αντίστοιχα μέτρα διαγωνίζεται με την κυβέρνηση ποιανού τα μέτρα θα αποδώσουν ακόμα φθηνότερους εργαζόμενους. 

[ads-post]

Συνάδελφοι έχουμε πείρα . 

Το 2020 δεν είναι 2010.Ποτέ δεν ήμασταν μαζί εργαζόμενοι και μεγαλοεπιχειρηματίες. Είτε στην κρίση είτε στην ανάπτυξη οι εργαζόμενοι κι λαός είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Για παράδειγμα στον τουρισμό, την «βαριά βιομηχανία» της οικονομίας, που τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρηματίες του κλάδου αποκόμισαν 120 δις κέρδη πόσο κερδισμένοι ήταν οι εργαζόμενοι και σήμερα καλούνται να δουλέψουν με μειωμένους μισθούς ; Όταν στον κλάδο δεν υπάρχει κάν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όταν καλούνταν να δουλέψουν με μία από τις 14 ελαστικές μορφές απασχόλησης ; 

Πόσο τυχεροί είναι οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπως τα τρόφιμα που και μέσα στην περίοδο της πανδημίας οι βιομήχανοι έκαναν τρελές δουλειές, άδειασαν τις αποθήκες όμως οι ίδιοι εξακολουθούν να δουλεύουν με 24,5 ευρώ την ημέρα , με τον βασικό μισθό ; Δεν ήμασταν λοιπόν «μια γροθιά στην πανδημία» ! Αυτή την αλήθεια δεν μπορεί να την κρύψουν, επειδή ορισμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες δώρισαν στα νοσοκομεία ορισμένα ψίχουλα από τον ιδρώτα που μας κλέβουν δεκαετίες ολόκληρες! Τα οποία την «επόμενη ημέρα» βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο τραγικό σημείο με πριν καθώς η υποχρηματοδότηση - υποστελέχωση συνεχίζεται ακάθεκτη. 

Κανείς να μην εφησυχάζει βλέποντα; τους πανηγυρισμούς για τον νέο πακτωλό χρημάτων που πως δίνει η ΕΕ δήθεν χωρίς μνημόνια, δημιουργώντας μια αίσθηση πως θα μοιραστεί αθρόα χρήμα. Ξεχνούν όλοι αυτοί να αναφέρουν τους μόνιμους μηχανισμούς ελέγχου κι αξιολόγησης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει να υλοποιήσουν ως αντάλλαγμα . Ξεχνούν να πουν πως όλα αυτά είναι χρήματα από δάνεια με εγγύηση τον κρατικό κουρβανά στο οποίο συνεισφέρουν μέσα από την σταθερή φοροληστεία κατά 95% τα λαϊκά στρώματα. Κρύβουν πως όλα αυτά κατευθύνονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που τελικά είναι αυτοί που παρασιτούν σε βάρος του εργαζόμενου λαού απαιτώντας κάθε λίγο και λιγάκι εγγυήσεις για τα κέρδη τους . 

Με θράσος μάλιστα ,κουνώντας το δάχτυλό απέναντι σε χιλιάδες ανέργους που οι εργοδότες πέταξαν στον δρόμο , μας λένε πως επιδοτούν την εργασία κι όχι την ανεργία για να κρύψουν πως δίνουν προίκα στους μεγαλοεπιχειρηματίες κι αυτά τα χρήματα ακόμη που είναι λεφτά από την δουλειά των εργαζομένων . Το θράσος μάλιστα δεν έχει όριο όταν την ίδια στιγμή προβάλλουν ως αναπτυξιακό μέτρο την νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ(ανεργία κλπ). 

Συνάδελφοι 

Οι λαοί κυριολεκτικά «δεν μπορούν να αναπνεύσουν» από αυτή την βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Αυτό δείχνουν οι πρωτόγνωρες εικόνες στις ΗΠΑ στην μητρόπολή του. Αυτό φανέρωσαν οι ομαδικοί τάφοι των 100000 και πλέον νεκρών από τον κορωνοϊό, τα 40 εκ νέοι άνεργοι, τα 54 εκ που δεν θα μπορούν να έχουν ούτε τα βασικά. Είναι δικαιολογημένη οργή για όλα αυτά που βιώνει ο Αμερικάνικος λαός και εκφράζει διαδηλώνοντας μαζικά στους δρόμους με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. 

Είναι η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή. Δεν πάει άλλο! Έως εδώ! Δεν θα πληρώσουμε ξανά !Να δυναμώσουμε την πίεση για ανάκτηση όσων μας αφαίρεσαν τα τελευταία χρόνια, να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες. 

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μίζερη ζωή χωρίς εισόδημα, με δουλειά χωρίς δικαιώματα. Προετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες . Το μέλλον των παιδιών μας δε βρίσκεται στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, σε μισθούς πείνας, στη μετανάστευση. Τέρμα πια τα ψέματα και οι αυταπάτες! 

Αρκετά πληρώσαμε. Να πληρώσει η μεγαλοεργοδοσία και το κράτος. 

Απαιτούμε : 

  • Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλες οι αντεργατικές διατάξεις. 
  • Εισόδημα για όλους. 
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
  • Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις. 
  • Χρηματοδότηση κρατική του Δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων . Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια