ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Επιστολή Αγοραστού σε Βορίδη για την ακαρπία στις καλλιέργειες αχλαδιών και κερασιών

Επιστολή Αγοραστού σε Βορίδη για την ακαρπία στις καλλιέργειες αχλαδιών και κερασιών


Δίκαιες αποζημιώσεις για τους παραγωγούς σε Τύρναβο και Αγιά ζητά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας


Δίκαιες αποζημιώσεις, για τους παραγωγούς του Τυρνάβου και της Αγιάς που αντιμετωπίζουν ισχυρό οικονομικό πλήγμα, λόγων της ακαρπίας στις καλλιέργειες αχλαδιών και κερασιών ζητά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. Με επιστολή του προς τον Υπουργό, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημερώνει για το πρόβλημα που σύμφωνα με τους επιστήμονες οδηγεί σε απώλεια παραγωγής κατά 70%-80% και προτείνει μεταξύ άλλων εξειδικευμένες εκτιμήσεις, άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτεται η αποζημίωση από απώλεια παραγωγής που οφείλεται και σε άλλα αίτια ή αλλιώς αποζημίωση από το πρόγραμμα De Minimis.Αναλυτικά στην επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αγοραστός αναφέρει:«Θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι, κατά τη φετινή χρονιά, σημειώθηκε έντονο φαινόμενο ακαρπίας στις καλλιέργειες αχλαδιών και κερασιών σε περιοχές της Π.Ε. Λάρισας, με τους καλλιεργητές να αγωνιούν για την επικείμενη μείωση των εισοδημάτων τους. Για το θέμα αυτό επιλήφθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία της να καλέσει τον καθηγητή Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Νάνο, ώστε να αναζητηθούν τα αίτια.

Ο κ. Νάνος ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, πραγματοποιώντας επιτόπιους ελέγχους σε κτήματα με αχλάδια και κεράσια των Δήμων Τυρνάβου και Αγιάς. Κατά τις επισκέψεις αυτές παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Πρωτογενούς Τομέα-Διαχείρισης Υδάτων Λίμνης Κάρλα κ. Γ. Λαδόπουλος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο αρμόδιων γεωπόνων της ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας. Παραβρέθηκαν, επίσης, Δήμαρχοι των αντίστοιχων Δήμων, κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ, πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών καθώς και γεωπόνοι και καλλιεργητές αχλαδιών και κερασιών των περιοχών που επλήγησαν. 

Ο καθηγητής κ. Γ. Νάνος εξέτασε λεπτομερώς τα ευρήματα και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση καρποφορίας των συγκεκριμένων δενδροκαλλιεργειών, σε συνδυασμό με τα μετεωρολογικά στοιχεία που έχουν συλλεχτεί από τις συγκεκριμένες περιοχές, προέβη στη σύνταξη των συνημμένων επιστημονικών πορισμάτων. Σύμφωνα με τα πορίσματα, τα αίτια συνοψίζονται ως εξής:Όσον αφορά στην αχλαδοκαλλιέργεια της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου, σημειώθηκε στις 17 Μαρτίου χαμηλή θερμοκρασία -2.8 °C, που προκάλεσε παγετό ακτινοβολίας. 

[ads-post]

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πρωιμανθείς ποικιλίες αχλαδιάς (κρυστάλια, κοντούλες), που είχαν ήδη ανθίσει και καρποδέσει, να υποστούν ζημία από παγετό και απώλεια της παραγωγής >70%. Στις υπόλοιπες ποικιλίες αχλαδιού (Williams, Sissy, Santa Maria, Abate Fetel, κ.α.) η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 70-80% από την κανονική παραγωγή, εξ" αιτίας των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικράτησαν την περίοδο ανθοφορίας τους. 

Όσον αφορά στην κερασοκαλλιέργεια της ευρύτερης περιοχής Αγιάς, αντίστοιχα οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της παραγωγής.Κατόπιν όλων των παραπάνω, προτείνουμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας τα εξής:Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ λόγω παγετού οι πρωιμανθείς ποικιλίες. 

Η αποζημίωση να πραγματοποιηθεί με δίκαιο τρόπο και εξατομικευμένες εκτιμήσεις.Αντίστοιχη δίκαιη αποζημίωση θα πρέπει να δοθεί και στις υπόλοιπες περιπτώσεις, με άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αν χρειαστεί.Επειδή και σε πολλές άλλες ζημίες δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί για αίτια που δεν συμπεριλαμβάνονται στον κανονισμό αιτούμαστε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για αλλαγή του, συμπεριλαμβάνοντας και την αποζημίωση από απώλεια παραγωγής, που οφείλεται και σε άλλα αίτια.

Αν αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό, να συμπεριληφθούν οι αποζημιώσεις στο πρόγραμμα «De Minimis».Σε έσχατη περίπτωση και μόνο αν ούτε και αυτό είναι εφικτό, να πραγματοποιηθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς μέσω του προγράμματος ΠΣΕΑ.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί άμεσα το εισόδημα των παραγωγών που επλήγησαν από την ακαρπία, καθώς πρόκειται για θέμα ζωτικής σημασίας, ειδικά στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο κρίσης που διανύει η χώρα μας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.




« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια