ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Προχωρά η συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας

Προχωρά η συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας


«Η συγκρότηση και λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας μπορεί να αναχαιτίσει και αναστρέψει σε τοπικό επίπεδο την γενικευμένη αποστροφή των νέων για τα κοινά και την πολιτική.» 

Η παραπάνω φράση του φοιτητή κ. Βαγγέλη Γιαννακού, ο οποίος μετέχει στην οργανωτική επιτροπή για την συγκρότηση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας στην Λάρισας, αποτελεί και την ουσία της παρέμβασης που έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στα κοινά. 

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη τύπου για τη συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, παρουσία του Δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη. 

Οι διεργασίες για τη συγκρότηση του Δ.Σ. Νεολαίας, συνεχίζονται με ένταση, με στόχο να δοθεί βήμα στις νέες και τους νέους της Λάρισας, να εκφράσουν την φωνή και τις αγωνίες τους, αλλά και να συνδιαμορφώσουν τη τοπική στρατηγική για τη νέα γενιά του τόπου μας. 

Στην σύντομη τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, επεσήμανε την αναγκαιότητα να δοθεί η δυνατότητα συγκροτημένης έκφρασης για τους νέους και τις της Λάρισας, υπογραμμίζοντας τα εξής: 

«Θέλουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας να αποτελέσει κύτταρο δημοκρατίας για τη κοινωνία της πόλης μας. Να βοηθήσει στην εξοικείωση των νέων με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο και να ικανοποιήσει την ανάγκη που νιώθουν για κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, καθώς και εντός αυτών. Με ένα και μόνο συγκεκριμένο στόχο. Την επόμενη μέρα οι νέοι και οι νέες, μέσω της κινητοποίησης τους και της δράσης τους, να συνδιαμορφώσουν μαζί με την δημοτική αρχή το πλαίσιο της τοπικής στρατηγικής για τη νέα γενιά του τόπου μας.» 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Δεληγιάννης, παρουσία του αντιπροέδρου του Δ.Σ. κ. Αντ. Πράπα και του γραμματέα κ. Ακ. Νασιώκα, αναφέρθηκε σε διαδικασίες που εξελίσσονται για την συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. 

Ειδικότερα σημείωσε πως ο Δήμος απευθύνει κάλεσμα σε φορείς, συλλογικότητες και νέους/νέες ηλικίας 17 έως 30 χρονών για τη συμμετοχή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας. 

Σημειώνεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας αποτελεί μία δράση που συμβάλει στη διαμόρφωση ενεργών και δημοκρατικών πολιτών (Citizenship Education), στο πλαίσιο της Λάρισας ως Πόλη που Μαθαίνει (Learning City) και μάλιστα με το ρόλο της παγκόσμιας συντονίστριας πόλης του δικτύου της UNESCO. 

Ως γνωστόν, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων με την απόφαση 48/2020 προχωρά στην συγκρότηση Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας . Στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας συμμετέχουν εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως μαθητικά συμβούλια, σύλλογοι, επιστημονικοί φορείς, εθελοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, νέοι και νέες της πόλης μας ηλικίας 17-30 χρονών . 


Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας μπορούν να είναι: 

α) εκπρόσωποι φορέων, συλλογικοτήτων και ομάδων νέων της πόλης που δραστηριοποιούνται σε τοπικά ζητήματα, να έχουν θεσμική υπόσταση και/ή να δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο τους τουλάχιστον 15 νέοι ή νέες ηλικίας 17-30 χρονών. Οι φορείς συμμετέχουν με έναν εκπρόσωπο τους, δηλώνοντας παράλληλα και έναν αναπληρωματικό. 

β) νέοι πολίτες της πόλης. Η επιλογή των νέων θα γίνεται για θητεία ενός έτους με κλήρωση που θα πραγματοποιείται μέσα από το “Μητρώο Νέων Πολιτών”.Ο αριθμός των πολιτών θα ισούται κάθε φορά με το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των φορέων που θα συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας. Για τη συμμετοχή στην κλήρωση απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν α) η εγγραφή στο “Μητρώο Νέων Πολιτών” και β) η παρακολούθηση των εκπαιδευτικών εργαστηρίων (Workshops) που θα πραγματοποιηθούν πριν τη συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας και έχουν ως στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με το ρόλο και τις αρμοδιότητες ενός Δημοτικού Συμβουλίου. 

Επίσης, ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου για θέματα νεολαίας κ. Απ. Πέκας, υποστήριξε πως το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας στοχεύει: 
  • Στην εξοικείωση των νέων με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο. 
  • Στη συμβολή τους για τη διαμόρφωση τοπικού στρατηγικού σχεδίου για τη νέα γενιά. 
  • Στην ικανοποίηση της ανάγκης για διεκδίκηση μία κοινωνίας με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, καθώς και εντός αυτών. 
  • Στην οργάνωση και την υποστήριξη δράσεων που αφορούν σε σημαντικούς τομείς της κοινωνικής ζωής της πόλης. 

Επίσης,όπως τόνισε η συμμετοχή των νέων στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας καλλιεργεί ανάμεσα σε άλλα: 
  • τον παραγωγικό διάλογο, την κριτική σκέψη και την λογική της διαβούλευσης και των συνεργειών, 
  • την στάση του ενεργού δημοκρατικού πολίτη σε μία περίοδο κρίσης και την ενεργό παρουσία των νέων στα δρώμενα. 
  • Την ανάπτυξη του πολιτισμού και αθλητισμού, 
  • Την οικολογική συνείδηση των νέων και την ευαισθητοποίηση τους στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας θα συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προεδρείου του, υποχρεωτικά μια φορά κάθε μήνα, έχοντας ως αντικείμενο ζητήματα σχετικά με τους σκοπούς λειτουργίας του, θέματα που εξυπηρετούν την τοπική στρατηγική για τη νεολαία και τις προτεραιότητες του Δήμου, καθώς και γενικότερα θέματα νεολαίας καθώς και άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση από τους Δημοτικούς Συμβούλους του. 

[ads-post]

Που υποβάλλονται αιτήσεις ενδιαφέροντος 

Οι νέες και οι νέοι που ενδιαφέρονται μπορούν μέχρι 21/6/2020 να υποβάλλουν την αίτηση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή του, συμπληρώνοντας τη φόρμα που βρίσκεται στις σελίδες 

α) για τους φορείς: 

β) για τους πολίτες: 


Πληροφορίες: 

Πέκας Απόστολος, Ειδ. Συνεργάτης Δημάρχου Λαρισαίων τηλ. 2413500214, 
email: apekas@larissa-dimos.gr 

Τέλος, στο πλαίσιο της συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα ενδεικτικής έρευνας με τίτλο «οι νέοι ρωτούν τους νέους» η οποία σχεδιάστηκε και διεξήχθη από την νεανική ομάδα «MAKE USE» που δραστηριοποιείται στην Λάρισα. Η παρουσίαση των βασικών αποτελεσμάτων έγινε από τον κ. Αν. Αλμπάνη.













« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια