ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Με την παρακαταθήκη του Δ. Τρικκαίων η συνεργασία ΚΕΔΕ - Ελληνογερμανικής Συνέλευσης


Με ευχαριστίες για την αναφορά της Ανγκέλα Μέρκελ στα Τρίκαλα, υποδέχθηκε τον Γερμανό Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένο Σύμβουλο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Νόρμπερτ Μπάρτλε (Norbert Barthle), ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου. Η κ. Μέρκελ είχε αναφερθεί σε επιτεύγματα του Δήμου Τρικκαίων σε ζητήματα smart cities στις 9 Μαρτίου 2020, παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τότε, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ είχε αναφερεί στην εμεπιρία του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό, στιθς δράσεις για τη δικτύωση των δημοτικών υπηρεσιών, σε εφαρμογές για την ύδρευση, τη στάθμευση, τα απορριμματοφόρα. Ολοκλήρωσε, δε, την τοποθέτησή της λέγοντας ότι «το Βερολίνο μπορεί να μάθει κάτι από αυτά».

Ο κ. Παπαστεργίου, συναντώμενος με τον κ. Μπάρτλε στην ΚΕΔΕ, στις 16 Ιουλίου 2020, είπε πως «θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί νομίζω ότι αυτός ήταν πίσω από την Γερμανίδα Καγκελάριο που, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στην πόλη μου, τα Τρίκαλα». Ο κ. Μπάρτλε είχε επισκεφθεί τον Δήμο Τρικκαίων τον Ιανουάριο του 2020 και είχε ενημερωθεί για τις δράσεις του Δήμου Τρικκαίων σε ζητήματα ηλεκτρονικών εφαρμογών, αναπτύσσοντας πλαίσι διαλόγου με τον κ. Παπαστεργίου.


Η συνάντηση

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου υποδέχτηκε στα γραφεία της ΚΕΔΕ τον Γερμανό Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένο Σύμβουλο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Νόρμπερτ Μπάρτλε (Norbert Barthle).
Ο Γερμανός αξιωματούχος, όπως τονίζει η ΚΕΔΕ, αποδέχτηκε την πρόταση του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ για κοινές δράσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ και της έκθεσης τεχνολογίας “Beyond” που θα γίνει μαζί με το ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα της θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων, που πλέον αποτελεί κομμάτι του εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα, συζητήθηκε και τονίσθηκε ότι η Γερμανική πλευρά έχει να προσφέρει πολλά σε τεχνογνωσία. Αντιστοίχως η ελληνική εμπειρία στις «έξυπνες πόλεις» είναι ένα πεδίο που η Ελλάδα μπορεί να δώσει ιδέες και λύσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:

Καλωσορίζω έναν φίλο της Ελλάδας και της Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι η πρώτη φορά που τον συναντώ. Μετά από μια πρωτόγνωρη κρίση, οι δύο χώρες και οι Αυτοδιοικήσεις των δύο χωρών πλέον πρέπει να επανεκκινήσουν τις διαδικασίες που είχαν μπει σε ρότα και να αρχίσουν αποδίδουν καρπούς. Η προετοιμασία που έχει γίνει από τον Δήμαρχο Δράμας θα αποκτήσει ουσία.

Πρώτος μας σταθμός θα είναι η ΔΕΘ που η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα με ισχυρή παρουσία. Προτείνω να συνδυάσουμε δράσεις μαζί με το περίπτερο της Γερμανίας με την Έκθεση που θα διαδεχθεί της ΔΕΘ, την έκθεση Beyond και το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Οι συνέργειες μέσω της ΚΕΔΕ και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θα βοηθήσουν την Ελληνική Αυτοδιοίκηση να πάρει νέες ιδέες αλλά και εμείς, από την μεριά μας έχουμε να δείξουμε τεχνολογικές εξελίξεις στο κομμάτι των smart cities και να συμβάλλουμε σε έναν γόνιμο διάλογο για καλύτερες πόλεις.

Η Ελληνική Αυτοδιοίκηση στην παρούσα συγκυρία βρίσκεται σε ένα ενδιαφέρον σημείο γιατί με την εφαρμογή του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης θα βρούμε τις λύσεις σε θέματα που μας ενδιαφέρουν όπως είναι το περιβάλλον, η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες, τα θέματα δηλαδή που μας ενδιαφέρουν από κοινού.

Θέλω να σημειώσω ότι σήμερα μόλις παρουσιάστηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο Εθνικός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα  που προβλέπεται  και η θερμική επεξεργασία, κάτι που στο παρελθόν αποτελούσε ταμπού για την Ελλάδα. Εκεί η δική σας εμπειρία θα μας βοηθήσει πολύ.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Μπάρτλε γιατί νομίζω ότι αυτός ήταν πίσω από την Γερμανίδα Καγκελάριο που, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στην πόλη μου, τα Τρίκαλα.

Ο Γερμανός Υφυπουργός, Νόρμπερτ Μπάρτλε (Norbert Barthle) δήλωσε:

Χαίρομαι που σας συναντώ δια ζώσης σήμερα μετά από τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις τον καιρό της καραντίνας. Έχετε δίκιο όταν λέτε ότι η Τ.Α. έχει επηρεαστεί έντονα από την πανδημία. Χαίρομαι που η Ελληνογερμανική Συνέλευση κατά τη διάρκεια της κρίσης μπόρεσε να συνεχίσει τις συνεργασίες που είχε με Δήμους όπως της Ξάνθης και της Δράμας. Έγινε πολλή δουλειά και δόθηκε βοήθεια όπου ήταν δυνατόν.
Η ΔΕΘ είναι και για μας ένας πολύ σημαντικός σταθμός και πρόκριμα για το πώς μπορούν να γίνουν μεγάλες διοργανώσεις στην μετά κορωνοϊό εποχή. Την πατρίδα μου θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός των Οικονομικών.

Για τις smart cities έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς μπορεί να γίνει η παράλληλη διοργάνωση.

Ενημερώθηκα για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» πού όντως είναι πολύ σημαντικό για την Αυτοδιοίκηση. Ελπίζω μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να βρεθούν κι άλλοι πόροι για την υλοποίησή του.

Για την Ελληνογερμανική Συνέλευση έχουμε πλέον τρείς συντονιστές για τις διαφορετικές περιοχές της Γερμανίας με εξειδίκευση στα αυτοδιοικητικά ώστε να συντονίζουν τους δήμους και στις δύο χώρες.
Χαίρομαι πού η ΚΕΔΕ συνεχίζει την προώθηση των συνεργασιών αυτών.
Η καραντίνα μας έδειξε πόσο σημαντική είναι η ψηφιοποίηση του κράτους και των διαδικασιών.

Είναι το πρώτο μου ταξίδι μετά την καραντίνα και πλέον είδα με τις συνομιλίες μου και με τον Υπουργό Εσωτερικών ότι έχουμε κοινά οράματα στα θέματα της ανακύκλωσης, του διαχωρισμού και της θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων.

[ads-post] 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της ΚΕΔΕ και υπεύθυνος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χριστοδουλος Μαμσάκος, αναφέρθηκε στην αλλαγή νοοτροπίας και στο φιλικό περιβάλλον που υπάρχει πλέον για την θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων και ότι με τα φρέσκα μυαλά ανοίγονται νέοι δρόμοι συνεργασίας που θα καλυτερέψουν τους Δήμους και στις δύο χώρες.

Τον Γερμανό αξιωματούχο συνόδευσαν οι : Dr. Josef Karl Pelikan, Διευθυντής του Γραφείου Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Βερολίνο και ο Κωνσταντίνος Γεράκης, Γραφείο Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, Βερολίνο.

Από την ΚΕΔΕ, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, Δημοτικός Σύμβουλος Πύλου-Νέστορος, ο Χριστόδουλος Μαμσάκος, Πρόεδρος Επιτροπής Τουρισμού ΚΕΔΕ, υπεύθυνος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Δήμαρχος Δράμας και ο Γιάννης Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ.



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια