ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Με λίζινγκ τα απορριμματοφόρα - Δεν πέρασε το δάνειο λόγω υπαναχώρησης Γούλα


Σφοδρή σύγκρουση υπήρξε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, με το δάνειο να μην εγκρίνεται και παρά την προθεσμία 24 ωρών που δόθηκε από τον Απόστολο Καλογιάννη για να συζητηθoύν ξανά στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο κάποιοι όροι, δεν υπήρξε το 50% στην ονομαστική ψηφοφορία κι έτσι η δημοτική αρχή πάει στο… ψηφισμένο λίζινγκ. Η ανατροπή οφείλεται στην υπαναχώρηση της παράταξης Γούλα.

Τα 23, από τα 25 ναι που ζητούσε η δημοτική αρχή, δεν ήταν αρκετά και μοιραία ήρθε η «ήττα» με το αποτέλεσμα να δείχνει αναλυτικά 17 όχι και 2 παρών και τις παρατάξεις να μπαίνουν σε μία κόντρα για την σημερινή εικόνα του δημοτικού συμβουλίου.

Στην διαδικασία υπήρξε συμφωνία από όλες τις παρατάξεις για ανανέωση του στόλου στην καθαριότητα, αλλά το πώς ήταν αυτό που έφερε κι εντάσεις. Η δημοτική αρχή εξηγούσε πως η σύναψη του δανείου είναι η καλύτερη και πιο οικονομική επιλογή, με την αντιπολίτευση να «χτυπάει» στα οικονομικά διαθέσιμα του Δήμου, αλλά και την έλλειψη σχεδιασμού τα προηγούμενα χρόνια.

Κι αν ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, έδωσε μία παράταση 24ωρών έτσι ώστε να συζητηθεί το ζήτημα και κάποιες προτάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης μετά το αυριανό δημοτικό συμβούλιο για τη Νέα Σμύρνη, τελικά δεν έγινε δεκτό και πάρθηκε αυτή η απόφαση.


Σκληρή μάχη 

Η διαδικασία ξεκίνησε με τη Δημοτική Αρχή και τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, να καταθέτει τις προσφορές που δέχθηκαν και την πρόταση για την ανανέωση του στόλου.

Συγκεκριμένα οι προσφορές είναι τριών πιστωτικών ιδρυμάτων και προτάθηκε δάνειο ύψους 3.968.620,00 €, με διάρκεια αποπληρωμής 10 χρόνια, το επιτόκιο είναι για:

α) ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ, κυμαινόμενο 3,70% + Euribor εξαμήνου (σήμερα αρνητικό) ή σταθερό 4,95%, με τραπεζικά έξοδα 10.000,00 €.

β) ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK κυμαινόμενο Euribor μηνός (σήμερα αρνητικό) + περιθώριο 2,8% + εισφορά Ν.128/75 (σήμερα 0,6%), ήτοι συνολικό 3,40% + Euribor μηνός, με συνολικά τραπεζικά έξοδα 1500+[300Χ10 χρόνια]=4.500,00 €.

γ) ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, σύμφωνα με την προσφορά τους σταθερό 3,92 + εισφορά Ν.128/75 (σήμερα 0,6%), ήτοι συνολικό 4,52%.

Ενώ εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συνεργασία με την ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK, για τη λήψη δανείου ύψους 3.968.620,00, με διάρκεια αποπληρωμής 10 χρόνια και το μικρότερο τελικό κόστος τοκοχρεολυσίων και τραπεζικών εξόδων, ύψους 4.653.407,61 € διότι σήμερα προσφέρει το χαμηλότερο κυμαινόμενο επιτόκιο (Euribor μηνός + περιθώριο 2,8% + 0,6% εισφορά Ν.128/75), συνολικό 3,40% + Euribor μηνός, με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:


Τα «παλαιά» δάνεια στο τραπέζι…

Παράλληλα, ο Απόστολος Καλογιάννης, υπενθύμισε τις θέσεις του ακόμα μια φορά εξηγώντας πως είναι ένα επενδυτικό δάνειο για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες και θα πληρωθεί από τα ανταποδοτικά τέλη, όπως ορίζεται και από τη νομοθεσία.

Ενώ συμπλήρωσε: «Ο Δήμος όσο είμαι σ’ αυτή τη θέση δεν έχει πάρει κάποιο δάνειο κι έχω βρει μόνο ένα που δεν επιβαρύνει το Δήμο, αλλά είναι στο Ταμείο Παρακαταθηκών για τα Led. Εγώ έψαξα όλα τα δάνεια του παρελθόντος γιατί ακούστηκαν πολλά πράγματα που δεν ισχύουν. Ήταν συνολικά 14 δάνεια συνόλου 17 εκατ. ευρώ.

Επικαλούμαι τη σοβαρότητα όλων των παρατάξεων να προσεγγίσουν το θέμα με στοιχεία κι όχι με πολιτικά χαρακτηριστικά αυτή την υπόθεση».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θανάσης Αδαμόπουλος, εξήγησε για ακόμα μία φορά τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στην επιλογή του δανείου. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη να ανανεωθεί ο στόλος στην καθαριότητα, καθώς τα ήδη υπάρχοντας κοστίζουν περισσότερο.

Ενώ εξήγησε πως, «ο Δήμος πρέπει να διατηρήσει τη ρευστότητά του, ειδικά σε με περίοδο που αναμένεται μεγάλη ύφεση, άρα το δάνειο είναι μία καλή λύση. Κανείς δήμος στην Ελλάδα άλλωστε δεν έχει προχωρήσει σε εξόφληση με μετρητά για τέτοιες αγορές».

Ενώ αναφέρθηκε και στις κινήσεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών δίνοντας αριθμούς. «17 δάνεια είχαν παρθεί και τα 14 αφορούν την τεχνική και την πολεοδομία και 3 λειτουργικές δαπάνες», τονίζοντας πως «αφορούσαν μισθοδοσίες με 7.8% επιτόκιο, όταν εμείς σήμερα έχουμε 3.4%».

Τέλος, έκλεισε την εισήγησή του λέγοντας, «Είναι ένα επενδυτικό δάνειο που θα πληρωθεί μόνο από τα ανταποδοτικά τέλη. Είναι το πιο το πιο συμφέρον δάνειο που έχει συνάψει ο Δήμος Λαρισαίων και προτείνουμε ένα δάνειο με το μικρότερο χρόνο αποπληρωμής. Αν δεν περάσει η πρόταση, τότε έχουμε και πρόταση με λίσινγκ που ζητάνε πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, που δυστυχώς θα είναι με μεγαλύτερο κόστος και λιγότερα οχήματα».


«Υπάρχει πρόβλημα στα οικονομικά του Δήμου»;

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ρένα Καραλαριώτου, έθεσε ένα βασικό ερώτημα προς στον δήμαρχο και ήταν το εξής, «υπάρχει οικονομική αδυναμία του Δήμου»; με την ίδια να αναρωτιέται για ενδεχόμενο πρόβλημα στο μέλλον και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Ενώ προβληματισμένη από τα λόγια του Απόστολου Καλογιάννη ανέφερε, «εμείς ακούγαμε πριν από λίγους μήνες για έναν Δήμο που είχε ένα ταμείο με 19 εκατ. ευρώ και έφτασε πολύ σύντομα να ζητάει δάνειο. Εμείς ακούγαμε για έναν Δήμο που είναι δυνατός. Εσείς που δεν ψηφίζατε τα δάνεια, ζητάτε τώρα από εμάς αυτό. Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Γιατί βιαζόμαστε; Ενημερωθήκαμε πριν από λίγες μέρες στην Περιφέρεια και τον κ. Γραφάκο πως θα δοθούν χρήματα για τα απορρίμματα. Εμείς λέμε όχι και στο δάνειο, όχι και σε λίσινγκ.

Με τον δήμαρχο Λαρισαίων, να απαντά άμεσα, «πατάτε σε δύο βάρκες, ενώ ο κ. Γραφάκος είπε πως δεν υπάρχουν πόροι σε ζήτημα που έθεσα εγώ».


«Κανένα σχέδιο εδώ κι έξι χρόνια»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι επικεφαλής. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Πέτρος Κρίκης, ανέφερε, «από πού θα κοπούν όμως δεν λέτε για να πληρωθεί το δάνειο. Δεν είχατε σχέδιο για την καθαριότητα έξι χρόνια και δόθηκαν εκατομμύρια για άλλα έργα».

Ενώ το ίδιο τόνισε και ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αξιών, Παναγιώτης Γούλας, «στην αρχική θητεία σας, ενώ υπήρχαν οι πόροι, δόθηκαν σε έργα μάλλον για προεκλογικό σχεδιασμό της τελευταίας χρονιάς. Το 2018 άγγιζαν οι καταθέσεις τα 23 εκατ. και στο τέλος του 2019 τα 14.

Επίσης φαίνεται πως τελικά τα πραγματικά διαθέσιμα από τις υποχρεώσεις του Δήμου δεν ξεπερνούν τα 2.5 εκατ. ευρώ». Ζητώντας πλήρη ενημέρωση των οικονομικών και η απόφαση για το δάνειο ή όχι να μεταφερθεί αργότερα έτσι ώστε να έρθουν και προτάσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Ο επικεφαλής της Ορμής Ανανέωσης, Νίκος Γαμβρούλας, εξήγησε από τη δική του πλευρά πως όλο το θέμα φαίνεται αρκετά πρόχειρο. «Το λίσινγκ που είχατε φέρει ήταν μία κακή προσφορά και την είχατε ψηφίσει και τώρα έρχεται ένα δάνειο αρκετά πρόχειρα. Έξι χρόνια τώρα φαίνεται πως η καθαριότητα ήταν αρκετά χαμηλά στη λίστα». Με τον επικεφαλής της Λαρισαίων Κοινόν, Κωνσταντίνο Βαϊούλη, να αναφέρει: «το ερώτημα που βγαίνει είναι ή θα ψηφίσετε το δάνειο ή θα καταστραφούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε κανένα δάνειο».


«Να κονταροχτυπηθούν οι απόψεις στο Δημόσιο Χώρο»

Μετά από τις εξελίξεις, ο Απόστολος Καλογιάννης, εξήγησε πως από τη στιγμή που δεν προχωρήσει το δάνειο, η επόμενη επιλογή είναι το λίσινγκ, δίνοντας παράταση μίας ημέρας έτσι ώστε να συζητηθούν οι όροι για 8 αντί για 10 χρόνια, δίχως όμως να μπορεί να περιμένει μέχρι το Σεπτέμβριο.

Πάντως με αρκετή ένταση ανέφερε, «Το στοιχείο που βλέπω μετά από αυτή τη συζήτηση είναι το πως θα δυσκολέψουμε το έργο της δημοτικής αρχής. Και θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να το καταδείξω στους πολίτες.

Όλοι γνωρίζουν, ότι και στην καθαριότητα έχουν γίνει επενδύσεις. Εμείς εργαστήκαμε σταθερά για να την στηρίξουμε και να την πάμε κι ένα βήμα παραπέρα. Η υπηρεσία θα μείνει δημοτική και οι υπάλληλοι δεν χρειάζεται να φοβούνται. Απλά θα πάει πιο σιγά, αφού αυτό ζητάτε, αλλά επενδύσεις θα γίνουν. Θα προχωρήσουμε με το λίσινγκ. Αλλά δεν μπορώ να περιμένω παραπάνω.

Η ονομαστική ψηφοφορία έλειψε με 23 ναι, ενώ χρειαζόντουσαν 25, 17 όχι και 2 παρών.

[ads-post] 

Κτηνοτροφικό πάρκο και… κατσαρίδες!

Σε ερώτηση για το κτηνοτροφικό πάρκο, ο Απόστολος Καλογιάννης, ανέφερε ότι θα, «είναι ένα αποτύπωμα που θα αφήσει ο Δήμος σε ότι αφορά ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Από τον σταβλισμό των ζώων, αλλά και τα πρότυπα και τις υποδομές σε ένα άλλο επίπεδο. Είμαστε μπροστά στη δημιουργία μιας ομάδας έργου.

Θα υπάρξουν και διαβουλεύσεις καθώς εμάς δεν μας ενδιαφέρει απλά να το στήσουμε, αλλά να δημιουργήσουμε ένα άλλο είδος οργάνωσης και να στείλουμε ένα νέο μήνυμα όπου κοντά θα βρίσκονται κι επιστήμονες και θα συγκροτηθεί από τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο».

Ενώ σε ερώτηση για τις πολλές κατσαρίδες στην πόλη, ζητήθηκε από τους πολίτες να καθαριστούν τα στεγανά στις οικίες. Μάλιστα πρόσθεσε, «ό,τι και να κάνει ο Δήμος και η ΔΕΥΑΛ το πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν οι πολίτες δεν αντιληφθούν πως τα στεγανά που έχουν πρέπει να καθαρίζονται κάθε δύο χρόνια και να απολυμαίνονται.

Αν μπούμε μαζικά και απολυμάνουμε τους υπονόμους, κάτι που είναι και παράνομο, οι κατσαρίδες δυστυχώς θα βγούνε και θα κάνουν βόλτες στα σπίτια. Ας μη διαμαρτύρονται μόνο οι συμπολίτες μας, αλλά να δούνε και οι ίδιοι τι έχουν κάνει προς την κατεύθυνση αυτή».


Πηγη: tinealarissa.gr



« Προηγουμενο
Επομενο »

1 σχόλιο

  1. Αντί να πάρω ένα δάνειο, πήρα την ήδη προγραμματισμένη κενή κάρτα ΑΤΜ για ανάληψη έως και 5.000 $ ημερησίως για 30 ημέρες. Είμαι τόσο χαρούμενος για αυτό γιατί πήρα το δικό μου την περασμένη εβδομάδα και το χρησιμοποίησα για να πάρω 50.000 $. Ο κύριος Mike δίνει την κάρτα μόνο για να βοηθήσει τους φτωχούς και τους άπορους, αν και είναι παράνομο, αλλά είναι κάτι ωραίο και δεν είναι σαν τους άλλους ανθρώπους που προσποιούνται ότι έχουν τις κενές κάρτες ATM. Και κανείς δεν πιάνεται όταν χρησιμοποιεί την κάρτα. πάρε το δικό σου από αυτόν τον προτείνω ανεπιφύλακτα. Απλώς στείλτε του ένα email στο (blankatm002@gmail.com) whatsapp Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για περισσότερη διαφώτιση +1(765) 705-0044

    ΑπάντησηΔιαγραφή