ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

«Το Μουσικο Αλφαφητο της Πανσεληνου» στην Καλλιπεύκη


«ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ»

Οι νότες και οι λέξεις στην αλφαβήτα της ζωής μας


Ντυμένη στα πιο φωτεινά της χρώματα και γεμάτη από ανυπομονησία και περιέργεια, η φετινή πανσέληνος του Αυγούστου, (τη Δευτέρα 3 του μηνός) αφού διέσχισε τις τελευταίες στιγμές της ημέρας και κινώντας απ’ τη θάλασσα, έπιασε ψηλά στην κορυφή του βουνού το έναστρο στασίδι, να παρακολουθήσει από εκεί το Μουσικό της Αλφάβητο, που προς τιμή της διοργάνωσε ο Μ.Ε.Σ.Α.Κ.- «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ» στον προαύλιο χώρο του σχολείου της Καλλιπεύκης. 


Η νύχτα, τ’ αστέρια, το φεγγάρι υπήρξαν ανέκαθεν πηγές έμπνευσης για τους δημιουργούς όλων των τεχνών, όλων των εποχών. Παράλληλα όμως με την παραπάνω παραδοχή, στις μέρες μας, το φεγγάρι και η πανσέληνος εν σχέσει με την τέχνη έχουν συνδεθεί με μια αποκρυσταλλωμένη οπτική εξιδανικευμένης, ελιτίστικης εικόνας. Μιας εικόνας που θέλει τη σχέση φεγγαριού-τέχνης για τους λίγους και εκλεκτούς και που μόνο μέσα σε κύκλους και σουαρέ καλλιτεχνικά μπορεί να βρει τόπο και ύπαρξη. Μιας εικόνας, που πλέον, εύκολα κανείς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει παρωχημένη και μπανάλ. 


Αυτή ακριβώς την εικόνα η παράσταση «Το Μουσικό Αλφάβητο της Πανσελήνου» είχε ως κύριο στόχο ν’ αποδομήσει. Μία παράσταση, σαν μία ζεστή κουβέντα ανάμεσα στους συντελεστές και το κοινό, με λόγια απλά αλλά όχι απλοϊκά για την τέχνη της ποίησης και παραδείγματα μέσα από ποιητικά και μουσικά έργα. Η μαγεία και το δέος που προκαλεί η εμφάνιση του γεμάτου αυγουστιάτικου φεγγαριού ιδωμένη ως το αλφαβητάρι του κόσμου και όχι ως μια στεγνή αποτύπωση παλαιορομαντικών εκδηλώσεων. Η ποίηση είναι για όλους όσοι θελήσουν να την προσεγγίσουν. Κοιμάται στις βιβλιοθήκες και ξυπνάει μπροστά στα βλέμματα των αναγνωστών, όπως βεβαίως και ντυμένη από μουσικές νότες ξυπνάει τις καρδιές, τις μνήμες και τα συναισθήματα των ακροατών.   


Με την παράσταση που εκτυλίχτηκε στον αύλειο χώρο του σχολείου της Καλλιπεύκης βιώσαμε το εφικτό της δημιουργίας της ποίησης και πόσο κοντά μπορεί να βρίσκεται η τέχνη στις απλές καθημερινές στιγμές του ανθρώπου. Πώς η μελοποιημένη ποίηση μπορεί να γίνει χαραμάδα όασης μες στην ημέρα της  fast track καθημερινότητας της σύγχρονης εποχής. Πώς η ποίηση και εν γένει η τέχνη μέσα από τον δρόμο της δημιουργίας θ’ αποτελέσουν μικρές εστίες αναγέννησης του εσωτερικού μας κόσμου και κατ’ επέκταση του συλλογικού θυμικού.


Η αυγουστιάτικη πανσέληνος παρακολούθησε μαγεμένη το μουσικό αλφαβητάρι και με το μάγουλο ακουμπισμένο στην παλάμη της και συγκινημένη από το τραγούδι που κεντήσανε στ’ όνομά της οι λέξεις και οι νότες, συνέχισε το ταξίδι της στο βυθό της νύχτας. 

Κείμενο: Χρήστος Μπέλλος


Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η Πατωμένη» ευχαριστεί θερμά τους συντελεστές της παράστασης:

Χρήστος Μπέλλος: Συντονισμός-επιμέλεια κειμένων,

Στέλιος Παπαδόντας: Κιθάρα-φωνή 

Στέλιος Βαλδούμας: Πιάνο-συνθέσεις 

Ρούλα Πασχάλη, Ματίνα Γκαραφλή : Απαγγελία.

Παπαιωάννου Αποστόλης: Μπουζούκι-φωνή

Παπαιωάννου Δημήτρης: Μπουζούκι – φωνή

Παπαϊωάννου Ορφέας: Μπουζούκι.

[ads-post] 

Ευχαριστούμε επίσης  τους: Παπαϊωάννου Αποστόλη, για την προσφορά του ήχου, Παπαδόντα Δημήτρη, για τον φωτισμό της αυλής, Μπαντή Θανάση, για την προσφορά ροδάκινων, τη Χριστίνα Παπαϊωάννου, για τον σχεδιασμό της αφίσας, τη Βιλλυ Χρυσού – Παπαϊωάννου για τη συγγραφή ποιήματος για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Το κρασί της βραδιάς ήταν μια προσφορά του «Οινοποιείου Ραψάνης Χρυσοχόου». Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και σε όλους όσοι – μικροί, μεγάλοι – βοήθησαν στον καθαρισμό  στο στήσιμο και στη διακόσμηση του χώρου.


Τέλος, ευχαριστούμε όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και βοήθησαν στην τήρηση των μέτρων λόγω της πανδημίας covid 19.




« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια