ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού για τα Υποθαλάσσια Μουσεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη


Την εμπειρία της εικονικής κατάδυσης είχε την ευκαιρία να ζήσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδωνη επισκεπτόμενη το απόγευμα του Σαββάτου το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στη Χώρα της Αλοννήσου μετά την τελετή εγκαινίων του πρώτου Υποθαλάσσιου Μουσείου στην Ελλάδα στο ναυάγιο της Περιστέρας. Η Υπουργός συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τη σύζυγό του Χριστίνα, το Δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας και Β. Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης Κοινού που έχει βραβευτεί ως ένα καινοτόμο έργο και προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία εικονικής κατάδυσης, σε όσους δεν μπορούν να καταδυθούν, χάρη στα γυαλιά τρισδιάστατης επαυξημένης πραγματικότητας. Παράλληλα ενημερώθηκε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα -μουσειοσκευή- με θέμα την υποβρύχια αρχαιολογία το οποίο αυτές τι μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν παιδιά και ενήλικες. Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου μαθητές από όλη τη Θεσσαλία που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβολής συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργων θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το Κέντρο Ενημέρωσης λειτουργεί καθημερινά για το κοινό με δωρεάν είσοδο.

Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
«Ο πολιτισμός οφείλει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις νέες τεχνολογίες. Οι τεχνολογίες και η πληροφορική είναι το μέλλον και στον πολιτισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποποιούμεθα του ιδίου του φυσικού αντικειμένου του πολιτιστικού αποθέματος ή μια σύγχρονης δημιουργίας. Όμως, ο τρόπος ανάδειξης και προβολής του είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις καινούργιες τεχνολογίες επομένως είναι δεδομένο ότι έτσι πρέπει να πορευτούν τα πράγματα. Αν θέλετε και η βιωσιμότητα των πολιτιστικών οργανισμών εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό πια από τη σύνδεσή του από τις νέες τεχνολογίες. Το συγκεκριμένο Κέντρο είναι το απαραίτητο συστατικό του ευρύτερου προγράμματος. Υπάρχει το ναυάγιο, υπάρχουν αυτοί που μπορούνε να καταδυθούν, υπάρχει, όμως και ένας κόσμος που δεν μπορεί ή δεν θέλει να καταδυθεί. Δια του συγκεκριμένου το οποίο φιλοξενείται στο Πληροφοριακό Κέντρο Ενημέρωσης κάνει την εικονική του κατάδυση. Αυτό εκ των πραγμάτων είναι το δεύτερο συστατικό. Δεν μπορεί να υπάρχει μόνο το ένα πρέπει να υπάρχει και το άλλο. Ο πολιτισμός, η πληροφόρηση και η πρόσβαση πρέπει να αφορά την κοινωνία των 3/3. Δι’ αυτού του τρόπου, μέσα από την εικονική περιήγηση, μέσα από το πληροφοριακό υλικό το οποίο παρέχεται δίνεται η πρόσβαση σε όλους ».
[ads-post] 
Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
«Στο Κέντρο Ενημέρωσης υπάρχει η δυνατότητα κατάδυσης χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Δίνεται η δυνατότητα εκπαιδευτικών παιχνιδιών μέσω της μουσειοσκευής, όπου τα παιδιά μπορούν να υποδυθούν το δύτη, τον αρχαιολόγο, τον περιβαλλοντολόγο κλπ. Είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι το οποίο είναι διαμορφωμένο για το ναυάγιο. Παράλληλα ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τα ναυάγια και να τα περιεργαστεί. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που συμπληρώνει την κατάδυση. Ο «Παρθενώνας των Υποθαλάσσιων Μουσείων» είναι ένα ολοκληρωμένο σύνολο ενεργειών για αυτό έχει αποσπάσει τέσσερα βραβεία. Πρόκειται για ένα έργο καινοτομίας που δίνει τη δυνατότητα στους δύτες να χρησιμοποιούν ταμπλέτα εξοπλισμένη με όλο το πληροφοριακό υλικό του ναυαγίου ενώ στον επισκέπτη δίνεται η δυνατότητα της κατάδυσης, χάρη στα γυαλιά τρισδιάστατης επαυξημένης πραγματικότητας και της ενημέρωσης για όλα τα στοιχεία του ναυαγίου. Μπορείς από μικρό παιδί να μάθεις τί είναι ένα υποβρύχιο μουσείο και ένα ναυάγιο. Ευχαριστώ την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την άριστη συνεργασία. Είναι μια Υπουργός η οποία βλέπει, ακούει, συνεργάζεται και φτάνει στο αποτέλεσμα. Η συνεργασία και η συνέργεια φέρνουν απτά, μετρίσιμα και χρήσιμα αποτελέσματα για την κοινωνία και τον πολιτισμό. Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Κάποτε το έργο αυτό ήταν ένα όνειρο απατηλό για τους κατοίκους του νησιού. Δεν γινόταν, όμως, τίποτα. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων της Αλοννήσου και της παγκόσμιας καταδυτικής κοινότητας. Συζητούσαν, γράφανε, μιλούσανε αλλά όλα μένανε στο ίδιο επίπεδο. Δεν υπήρχε ένα νομοθετικό πλαίσιο, δεν υπήρχαν άνθρωποι να το τρέξουν. Το τρέξαμε, το νομοθετικό πλαίσιο είναι πλέον γεγονός και το έργο αυτό ανοίγει προοπτικές για όλη την Ελλάδα. Η Θεσσαλία και η Αλόννησος είναι πιλότος για όλη την Ελλάδα».« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια