ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Ιατρικός Σύλλογος και οι παιδίατροι Λάρισας για τη χρήση μάσκας στα σχολεία


Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ν. Λάρισας (Ε.Ε.Π.Λ.) και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με αφορμή τα πολλαπλά ερωτήματα και την ανησυχία γονέων για τον covid-19 και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς επισημαίνουν τα ακόλουθα:

"Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο νέος κορωνοϊός είναι εδώ και προσβάλλει όλες τις ηλικίες, από τη νεογνική μέχρι και τους υπερήλικες.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία ο τρόπος μετάδοσης της νόσου covid-19 είναι κυρίως αερογενώς με σταγονίδια ή και αερόπλυμα. Οι επιφάνειες παίζουν ρόλο στην μετάδοση της νόσου, αλλά δεν είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης.

Στοιχεία από άλλες χώρες δείχνουν ότι τα περισσότερα κρούσματα σε παιδιά είναι αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής μόλυνσης από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, συνήθως από ενήλικα.

Τα παιδιά που είναι ηλικίας κάτω των 10 ετών στο μεγαλύτερο ποσοστό τους νοσούν σπάνια, και αν νοσήσουν είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Η έλλειψη σοβαρών συμπτωμάτων, π.χ. βήχας, είναι ίσως η αιτία που μεταδίδουν σε μικρότερο βαθμό τη νόσο.

Πρόσφατες μελέτες από Σουηδία και Φινλανδία έδειξαν ότι στα παιδιά μέχρι 16 ετών είτε πήγαιναν κανονικά στο σχολείο (Σουηδία) είτε ήταν σε lockdown στο σπίτι (Φινλανδία) ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν πολύ χαμηλός και ο αριθμός των θανάτων μηδενικός. Παρόμοια αποτελέσματα έδειξαν αναδρομικές μελέτες από την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Αν και η πλειονότητα των παιδιών που θα νοσήσουν θα έχουν ήπια κλινική εικόνα και καλή πρόγνωση, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι κάποια παιδιά μπορεί να αναπτύξουν σοβαρή νόσο, ιδιαίτερα αυτά που εμφανίζουν υποκείμενα νοσήματα ή κάνουν μακροχρόνια χρήση ανοσοκατασταλτικών.

Τα μέτρα πρόληψης είναι γνωστά! Πλύσιμο και απολύμανση χεριών, τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας:

1.    Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Τόσο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής όσο και το CDC και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών.

2.    Η χρήση της μάσκας στα παιδιά δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης φυσικής άσκησης ή της ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος με χαμηλό κορεσμό οξυγόνου.

3.    Η μάσκα δεν παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων.

4.    Η μάσκα δεν εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

5.    Η χρήση μάσκας προστατεύει από τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του ιού covid-19.

6.    Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στη χρήση μάσκας.

7.    Η μάσκα του κάθε παιδιού θα πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος και να γίνεται εκπαίδευση στην ορθή της χρήση.

[ads-post] 

Οφείλουμε για μία ακόμη φορά να επισημάνουμε ότι η σωστή πληροφόρηση για ιατρικά ζητήματα θα πρέπει να γίνεται από έγκυρες επιστημονικές  πηγές, και βέβαια για τα παιδιά από τον θεράποντα παιδίατρό τους, που αποτελεί πολύτιμο συμπαραστάτη της ελληνικής οικογένειας!

Τέλος, με το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, θέλουμε να ευχηθούμε σε όλα τα παιδιά να έχουν μια καλή σχολική χρονιά, ιδιαίτερα με την  φετινή συγκυρία όπου η πανδημία έχει αφήσει ήδη το αποτύπωμά της σε όλους μας και να διαβεβαιώσουμε τους γονείς ότι είμαστε κοντά τους για να συζητήσουμε και να λύσουμε κάθε απορία τους γύρω από τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του covid-19."



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια