ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για το συλλαλητήριο της 13ης Οκτώβρη


Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας όπως προχωρά στην οργάνωση του Συλλαλητηρίου την Τρίτη 13 Οκτώβρη , στις 7:00μμ στην Κ.Πλατεία. όπως αντίστοιχα άλλα ΕΚ , Ομοσπονδίες και Σωματεία σε όλη την  χώρα  θέλοντας να δώσουμε ένα μήνυμα : 

 Δεν ήμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το μάρμαρο για άλλη μια φορά. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Με την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, τη μη ασφαλή λειτουργία των σχολείων. 

Η μεγάλη πείρα που έχουμε συγκεντρώσει τους τελευταίους μήνες δείχνει πως καμία ασφάλεια δεν μπορούμε να αισθανόμαστε από την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν μπορεί ούτε θέλει να προστατέψει την ζωή και τα δικαιώματα μας. Γιατί είναι μια πολιτική αντιλαϊκή, ταξική πολιτική που το βασικό κριτήριο που έχει είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Που οδηγεί στο να ικανοποιούνται οι ανάγκες μόνο εάν μπορούν να αποτελέσουν πεδίο κερδοφορίας  γιατί αλλιώς θεωρείται κόστος.

Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει όταν :

  • Από την μια έκανε τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία την δική μας και των οικογενειών μας για χάρη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο τουρισμό, επισιτισμό, στις μεταφορές. 

  • Δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε με την συμβολή του λαού, για πάρει αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης για το δημόσιο σύστημα υγείας.   Αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας στην υγεία και την παιδεία ως κόστος με αποτέλεσμα να εξακολουθούμε να ήμαστε απροστάτευτοι μπροστά στην πανδημία με νοσοκομεία , δημόσιο σύστημα υγείας ανεπαρκή χωρίς τον αναγκαίο προσωπικό, εξοπλισμό και σχολεία να μετατρέπονται κυριολεκτικά σε υγειονομικές βόμβες.

Το ίδιο συμπέρασμα επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή μας (Καρδίτσα, Φάρσαλα) που έδειξαν πως ήμαστε κυριολεκτικά ανοχύρωτοι απέναντι σε τέτοια φυσικά φαινόμενα αφού τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν θεωρούνται «επιλέξιμες δαπάνες» γιατί δεν είναι κερδοφόρες επενδύσεις.

Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουμε σε μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν προστατεύει τα εργατικά δικαιώματα αλλά έχει εξαπολύσει για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας νέα επίθεση σε αυτά.

  • Μπαίνει στον στόχαστρο ο σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος , ανοίγοντας ακόμη παραπέρα  τον δρόμο  την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυτό μεθοδεύεται με τι απλήρωτες υπερωρίες που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση που δήθεν θα δίνονται σε ρεπό. Διευθέτηση σημαίνει πως θα δίνει την δυνατότητα στον εργοδότη να διαμορφώνει το ημερήσιο ωράριο απασχόληση όπως τον βολεύει. Όταν υπάρχουν φούριες θα επιβάλει δουλειά μέχρι τελική πτώσεως και η πληρωμή θα είναι ρεπό. Όταν υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν υπόλοιπα κανονικών αδειών από παρελθόντα έτη, ρεπό μηνών που συσσωρεύονται και δεν δίνονται. Ο εργαζόμενος θα γνωρίζει μόνο πότε θα αρχίζει η απασχόλησή του και δεν θα ξέρει πότε θα τελειώνει. Η δουλειά ήλιο με ήλιο θα είναι επιεικής χαρακτηρισμός.

Αφού έφτασαν τους μισθούς και τα μεροκάματα στα τάρταρα , θέλουν  να εντείνουν την εκμετάλλευση, το ξεζούμισμα  με το να απαλείψουν κάθε εμπόδιο για να αυξάνουν τον ημερήσιο χρόνο απασχόλησης χωρίς κανένα κόστος. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και το χτύπημα ης κυριακάτικης αργίας , την αποδυνάμωση των όποιων ελεγκτικών μηχανισμών (πχ ΣΕΠΕ) και άλλα τέτοιου είδους μέτρα.

  • Θέλουν να στραγγίξουν και την τελευταία σταγόνα από τον ιδρώτα των εργαζομένων ετοιμάζοντας νέα ληστεία με άλλο ένα χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση με την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, με το να ριχτεί στον τζόγο του χρηματιστηρίου η επικουρική ασφάλιση. Αυτό που θα οδηγήσει σε ακόμη ποιο άσχημη κατάσταση τα ασφαλιστικά ταμεία και τις παροχές των εργαζομένων-συνταξιούχων.

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ο μακρύς κατάλογος από το περίφημο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, το σχέδιο Πισαρρίδη. Είναι μέτρα για να επωμιστεί ξανά ο λαός τα βάρη της νέας κρίσης και να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Στο ίδιο «ντορό» είναι και νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός για το 2021 , με πακτωλό χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης στους μεγαλοεπιχειρηματίες και ένταση της φοροληστίας για τον λαό.

Με αυτούς τους όρους χτίζεται στις πλάτες των εργαζομένων το «σταθερό έδαφος» για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει «κοινό μέλλον της ευημερίας, της ασφάλειας» για τους εργαζόμενους και τα μονοπώλια. Την ίδια στιγμή που εμπλέκει όλο και πιο βαθιά την χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα πλαίσια των ανταγωνισμών για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή,  βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο  τον λαό μας, που καλείται να πληρώσει το τίμημα.

Αυτή η βαρβαρότητα δεν είναι μονόδρομος . Οι εργαζόμενοι έχουν κι άλλη επιλογή. Να απαντήσουν μόνο με μαζικό, μαχητικό, αγώνα . Δυναμώνοντας το ταξικό εργατικό κίνημα . Είναι επιλογή δύσκολη όμως η μόνη αποτελεσματική. Αυτό έχει δείξει η ιστορία. Αυτό είναι δείχνει και φόβος της κυβέρνησης, του ΣΕΒ , της ΕΕ απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.  

Γι΄αυτό ψηφίζουν νόμους ενάντια στις διαδηλώσεις κι απεργίες παρεμβαίνοντας ακόμη και στην λειτουργία των Σωματείων, προσπαθώντας να βάλουν το κίνημα στο γύψο, να προλάβουν κάθε διάθεση για αγώνα. Αυτό τον χαρακτήρα έχει ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την επιβολή ηλεκτρονικών μητρώων, ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

[ads-post] 

Αυτοπεποίθηση οι εργαζόμενοι θα νοιώσουν μόνο γνωρίζοντας την δύναμή τους, μέσα από το δυνάμωμα της οργάνωσης τους σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή στην πάλη για την διεκδίκηση της ικανοποίησης των δικών τους σύγχρονων αναγκών. Εδώ και τώρα να απαιτήσουμε :

  • Μέτρα υγειάς και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

  • Καμία απόλυση. Καμία δυσμενή  μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας.

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών διατάξεων των ΠΝΠ.

  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

  • Να αποζημιωθούν στο 100% για τις καταστροφές που υπέστησαν από τι πλημμύρες οι λαϊκές οικογένειες. Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και δάνεια προς τις τράπεζες. Μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών.

  • Αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Έκτακτα κονδύλια για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων για την αναβάθμιση υποδομών, καθαριότητα, μέτρα υγιεινής και ατομικά μέσα προστασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. 

  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό.

  • Πύκνωση δρομολογίων, ειδικά στις ώρες αιχμής, σε όλα τα μέσα μεταφοράς. Όχι στην ιδιωτικοποίηση.

  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια