ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Ολοκληρωμένο Σχέδιο σε 4 άξονες για την επόμενη μέρα στην Καρδίτσα από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό και το Δήμαρχο Β. Τσιάκο


Ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη, καλύτερη μέρα στην Καρδίτσα μετά το χαοτικού χαρακτήρα καιρικό φαινόμενο που οι ειδικοί επιστήμονες χαρακτήρισαν ως «πλημμύρα του αιώνα» επεξεργάζονται η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Καρδίτσας. Μετά από συνεργασία που είχε στη Λάρισα με το Δήμαρχο Βασίλη Τσιάκο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Σχεδίου, που θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το οποίο εστιάζει σε 4 άξονες:
-Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την αποκατάσταση των υποδομών και την ανάταξη της τοπικής οικονομίας
-Γραφείο Αποκατάστασης Πλημμυροπαθών στην Καρδίτσα για την άμεση και καλύτερη διαχείριση της επικοινωνίας
- Ίδρυση Σχολής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στην Καρδίτσα και τέλος
-Ανάπλαση των ποταμών Γαβρά και Καράμπαλη

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός:
«Μετά την επέλαση του Ιανού, πρώτο μέλημα μας ήταν η προσβασιμότητα. Αποκαταστήσαμε την προσβασιμότητα σε όλα σχεδόν τα χωριά, επισκευάσαμε γέφυρες, καθαρίσαμε ποτάμια, καθαρίσαμε και υψώσαμε αναχώματα και προχωράμε με γρήγορο ρυθμό στην εκτίμηση των ζημιών στις επιχειρήσεις. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις ζημίας σε περισσότερες από 1.600 από τις συνολικά 3.300 επιχειρήσεις που επλήγησαν και με 2 κλιμάκια από την Π.Ε. Λάρισας ενισχύουμε το έργο των εκτιμήσεων σε Ιτέα και Παλαμά. Συναντηθήκαμε στην Αθήνα με όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, τους οποίους και ευχαριστώ και άνοιξε η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της ελληνικής κυβέρνησης www.gov.gr όπου καταθέτουν αιτήσεις αποζημίωσης νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το επίδομα ύψους 5.000 ευρώ και 8.000 ευρώ. Ευχαριστώ τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, τον Υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη, τους Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλο, Υποδομών Γ. Καραγιάννη και Δημοσίων Επενδύσεων Δ. Σκάλκο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Αν. Λυκουρέντζο. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα και θέλουμε στο πλευρό μας τους βουλευτές του νομού.
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή. Η Καρδίτσα χρειάζεται σήμερα ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Οι ζημιές σε υποδομές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά μπορούν και πρέπει να δοθούν. Προωθούμε τη δημιουργία Γραφείου Αποκατάστασης Πλημμυροπαθών, για την καλύτερη πληροφόρηση και διεκπεραίωση των αποζημιώσεων. Διεκδικούμε την ίδρυση Σχολής στην Καρδίτσα για την Αντιμετώπιση και Διαχείριση φυσικών καταστροφών, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα. Ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας για να παρουσιάσουμε την πρόταση μας. Και συμφωνήσαμε με το Δήμαρχο να προχωρήσουμε στην ανάπλαση του Γαβρά και του Καράμπαλη, στη βάση μελέτης η οποία επικαιροποιείται με ταχύτατες διαδικασίες.
Να γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί η Καρδίτσα. Στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους και τις ανάγκες τους με τις δυνάμεις που διαθέτουμε και εργαζόμαστε για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την Καρδίτσα σε ακόμη καλύτερη θέση απ ότι ήταν πριν από την καταστροφή».
[ads-post] 
Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος :
«Η Καρδίτσα χτυπήθηκε με μένος από τον κυκλώνα Ιανός με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς η τοπική της οικονομία, η κτηνοτροφία, η αγροτική παραγωγή, οι υποδομές. Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να επαναφέρουμε την πόλη σε κανονικούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 10 ημέρες, οι υπηρεσίες καθαριότητας περισυνέλλεξαν 16.000 τόνους σκουπίδια, που αντιστοιχούν σε σκουπίδια 10 μηνών. Αυτό που κάνουμε σήμερα, σε στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας είναι να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Να προσπαθήσουμε αυτή την καταστροφή να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία, ώστε η Καρδίτσα να γίνει παράδειγμα ανάταξης πόλης μετά από φυσική καταστροφή. Μέχρι στιγμής οι Υπηρεσίες και τα Υπουργεία έχουν ανταποκριθεί ικανοποιητικά, έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες και πληρώνεται ο κόσμος. Αυτό όμως που χρειάζεται η πόλη είναι Ειδικό Σχέδιο Ανάπτυξης με χρηματοδότηση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για το Δήμο και 200 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια. Είναι η ώρα της ευθύνης και όχι των ευθυνών, ώρα να συνταχθούμε σε μια πλατιά διεκδίκηση ώστε να ισχυροποιήσουμε την διαπραγματευτική μας ικανότητα και ενωμένοι να προσπαθήσουμε να κάνουμε την περιοχή μας μοντέλο ανάπτυξης μετά από πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή».


« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια