ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Εναρξη διαδικασιών για το μεγάλο πολιτιστικό έργο, το «Σπίτι Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών»


Ένα μεγάλο έργο για τον πολιτισμό ξεκινά στα Τρίκαλα. Αυτή τη φορά πρόκειται για το «Σπίτι Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών», μια πραγματική πολιτιστική δράση και πρόταση στην ιστορική συνοικία της πόλης, το Βαρούσι. 

Ο Δήμος Τρικκαίων δημοσιεύει τη διακήρυθξη για τον διαγωνισμό του πρώτου τμήματος του έργο με την ονομασία «Αποκατάσταση, αναβάθμιση & εκσυγχρονισμός του Ιστορικού Διατηρητέου Μνημείου “Αρχοντικό Κυρνάσιου” στο Βαρούσι Τρικάλων και μετατροπή του σε «”Σπίτι των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών”».


Η σχετική ανακοίνωση είχε γίνει από τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου τον Μάρτιο του 2016, σε ημερίδα για τον Κώστα Βίρβο, που είχε υλοποιηθεί από το 32ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και τον Δήμο Τρικκαίων. 


Έναν χρόνο μετά, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Κώστα Βίρβο (31 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2017), ο κ. Παπαστεργίου ανακοίνωνε την επίσημη χρηματοδότησης του έργου. Οι τρικαλινοί/ες είχαν την ευκαιρία να δουν την πρώτη επίσημη παρουσίαση του έργου, σε μια όμορφη μουσική βραδιά, στις 18 Οκτωβρίου 2017. 


Το έργο έχει προϋπολογισμό 666.300€ εξασφαλισμένα από το  Ταμείο Συνοχής (Ε.Π. «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

[ads-post] 
Το συγκεκριμένο πολιτιστικό έργο έχει τριπλή αξία:
1. Διασώζεται ένα χαρακτηρισμένο ήδη από το 1994 ως ιστορικό, διατηρητέο κτίσμα στην ιστορική συνοικία των Τρικάλων, το «Αρχοντικό Κυρνάσιου»
2. Προωθείται η χρήση της τεχνολογίας, ως μέσου για την ανάδειξη του μουσικού πλούτου
3. Αναδεικνύεται το έργο και η προσφορά κι άλλων τρικαλινών δημιουργών, που μαζί με τον Βασίλη Τσιτσάνη, καθιστούν τα Τρίκαλα ως πρωτεύουσα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Διότι το Σπίτι των Δημιουργών θα έχει εκθέματα και θα είναι αφιερωμένο στους επίσης τρικαλινούς, Απόστολο Καλδάρα, Κώστα Βίρβο, Γιώργο Σαμολαδά, Χρήστο Κολοκοτρώνη, Δημήτρη Μητροπάνο.


Το πρώτο στάδιο του έργου αφορά στην πλήρη αποκατάσταση του κτηρίου. Δηλαδή θα γίνουν εργασίες για:
∙ τη στατική ενίσχυση του κτιρίου
∙ την ανάδειξη των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του
∙ την κατασκευή οικοδομικών εργασιών που σχετίζονται με την επανάχρησή του
∙ εργασίες ηλεκτρομηχανολογικής φύσεως που σχετίζονται με την επανάχρησή του
∙ την ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου και μετατροπή του σε «Πρότυπο Παθητικό Κτήριο»

Ο διαγωνισμός θα λήξει στις 29 Οκτωβρίου 2020, ενώ το επόμενο βήμα αφορά στην προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού που θα πλαισιώσει το νέο αυτό πολιτιστικό κτίσμα.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, το «Σπίτι των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών»,
θα περιλαμβάνει:

  • Συλλογή μουσικού υλικού, ψηφιοποίηση και επεξεργασία του

  • Μουσικό λαβύρινθο

  • Timeline Radio

  • Διαδραστικό JukeBox

  • Ψηφιακή 3D Ανασύνθεση Σκηνής

  • «Πόσο Καλλιτέχνης Είσαι;»

  • Ηχητικό / μουσικό βιβλίο ευχαριστιών

Με τις σημαντικές αυτές πρωτοτυπίες, το πολιτιστικό κτήριο αποκτά πρόσθετη καλλιτεχνική υπεραξία, συνδυάζοντας κατασκευαστικές πρωτοτυπίες (παθητικό κτήριο), τεχνολογικές καινοτομίες και τη λαϊκή μας μουσική.



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια