ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Δήμος Τρικκαίων: Για πρώτη φορά αναπλάθεται και αξιοποιείται ο Αγιαμονιώτης ποταμός (ΦΩΤΟ)


Το καμάρι των κατοίκων της Αγίας Μονής και έναν από τους μεγάλους ποταμούς της πόλης των Τρικάλων αναπλάθει για πρώτη φορά ο Δήμος Τρικκαίων.


Με δεδομένα, τη μεγάλη σημασία του οικοσυστήματος και τη συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, ο Δήμος Τρικκαίων με τη συμβολή δύο τρικαλινών αρχιτεκτόνων, των αδελφών, κ.κ. Λέτας και Θύμιου Σαλιάχη, προχωρά στην ανάπλαση. Πρόκειται για μια έκταση 45 στρεμμάτων, από τη μικρή γέφυρα στο Γαρδικάκι, μέχρι το σημείο μετά τον «ελιγμό» του ποταμού, ανατολικά της γέφυρας Αγίας Μονής.


Η μελέτη παρουσιάστηκε αρχικώς, αλλά μετά από αίτημα δημοτικών συμβούλων , θα συζητηθεί εκτενέστερα και διά ζώσης σε επόμενη συνεδρίαση, λόγω των υπαρχόντων μέτρων για τον κορονοϊό.
Η μελέτη, όπως τόνισε η κ. Σαλιάχη, ουσιαστικά ισορροπεί την ανάγκη να αναδειχθεί το πλούσιο οικοσύστημα, με την ισχνή αξιοποίησή του μέχρι τώρα. Επομένως, τόνισε, δίνεται μεγάλη σημασία στην ανάδειξη του ίδιου του ποταμού. 


Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι προτάχθηκε η μελέτη για την ανάπλαση του Αγιαμονιώτη και του συνόλου της περιοχής, λόγω της σημασίας του. Τόνισε το ότι ουσιαστικά ο ποταμός συνδέεται με τον Μύλο Ματσόπουλου, ενώ αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά των μελετητών και στη σύνδεση του υγρού στοιχείου με τη δημιουργία νέου πόλου έλξης, σε συνδυασμό με τον Μύλο των Ξωτικών. Υπενθύμισε ότι στην περιοχή ο Δήμος συνεχώς δρομολογεί έργα στην περιοχή όπως την ανάπλαση που ήδη έγινε στο «νησάκι». Σημείωσε, δε, την αισιοδοξία του ότι θα πρόκειται για ένα μοναδικό αξιοθέατο αναφέροντας τη σημασία της πολλής δουλειάς που πρέπει να γίνει στο εξής, για να προωθηθεί το έργο.

Θεωρητική βάση

Οπως τονίζουν οι μελετητές:
- Βασικός σκοπός της μελέτης, είναι η «βιώσιμη ανάπλαση» για περιβαλλοντική ποιότητα και υγεία, κοινωνική ισότητα, οικονομική ανάπτυξη και οικολογική βιωσιμότητα. - Ζητούμενο είναι η δημιουργία «ταυτότητας» για την πόλη και η περιοχή μελέτης αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό (πολιτισμικό) τοπίο, αποτύπωμα (αποτέλεσμα) της δράσης και αλληλεπίδρασης του ανθρώπινου παράγοντα και της φύσης στο πέρασμα του χρόνου και ζωντανό μέσο μεταβίβασης της γνώσης σχετικά με την τοπική ιστορία και γεωγραφία.

- Ο Αγιαμονιώτης ποταμός, σε συνδυασμό με τον κυλινδρόμυλο Ματσόπουλου και το πράσινο που τον συνοδεύει, αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο στη διαμόρφωση του τοπίου και η περιοχή εμφανίζει «χαρακτήρα» διαφορετικό από άλλους ελεύθερους χώρους της πόλης, καθότι διαθέτει στοιχεία τοπίου διαφορετικά, εξέχοντα και ιδιαιτέρως διακριτά (τοπόσημα).

- Η μοναδικότητα του τοπίου, η αναγνωρισιμότητα, το αισθητικό και φυσικό κάλλος αλλά και μια πιθανή λειτουργία του ως φυσικός πόρος προσδίδουν στην περιοχή μια αξία που δεν μπορεί να εκτιμηθεί λόγω της χαμηλής ποιότητας του τοπίου από οπτικής, λειτουργικής και οικολογικής σκοπιάς.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η περιοχή περιγράφεται ως η μία κορυφή του τριγώνου των σημείων ενδιαφέροντος της πόλης, μαζί με τις υπό διαμόρφωση αποθήκες πολιτισμού έναντι ΟΣΕ και την ΚΟΜΔΕ (τα άλλα δύο είναι, το Βαρούσι – Προφήτης Ηλίας – Φρούριο και η περιοχή του Μουσείου Τσιτσάνη)

[ads-post] 

Βασικά στοιχεία

Οι παρεμβάσεις εκατέρωθεν του Αγιαμονιώτη ποταμού στο συγκεκριμένο τμήμα του συνοψίζονται σε:

  1. Απόδοση «χώρου στο ποτάμι» με:

α) χάραξη των οδικών αξόνων σε επαφή με τις ρυμοτομικές γραμμές που ενοποιεί όλες τις νησίδες πρασίνου εκατέρωθεν της κοίτης και δημιουργεί τμήματα που μπορεί να δέχονται πλημμυρικές παροχές και να λειτουργούν ως προσωρινές δεξαμενές για αποφυγή μεγάλων καταστροφών στις υποδομές 

β) διεύρυνση της κοίτης του ποταμού κατάντι του Μύλου και δημιουργία της «λίμνης», για μικρές βαρκάδες, ιστιοπλοΐα, καγιάκ κ.λπ.

  1. Οχήματα

Κίνηση των τροχοφόρων σε όλο το μήκος των οχθών. Χώροι στάθμευσης ποικίλου μεγέθους για τους επισκέπτες.

  1. Ποδήλατο - περίπατος

Δημιουργία ζωνών περιπάτου και ποδηλατοδρόμων σχεδόν σε όλο το μήκος των οχθών του ποταμού, σύνδεση μεταξύ αυτών αλλά και με την ευρύτερη περιοχή.

  1. Κυλινδρόμυλος - θέα

Αξιοποίηση της θέσης της αυλής του κυλινδρόμυλου ως μοναδικής θέσης θέας για όλη σχεδόν την περιοχή με αποκατάσταση του ανάγλυφου του εδάφους σε τμήμα της (πρανές) και δημιουργία κερκίδων.

  1. Αμφιθέατρο στο πάρκο

Διαμόρφωση του φυσικού πρανούς σε υπαίθριο αμφιθέατρο με ταυτόχρονη διατήρηση της φυσιογνωμίας του (φυσικό έδαφος).

  1. Εκθεσιακός χώρος τοπικών προϊόντων

Πρόβλεψη για λειτουργία εκθεσιακού χώρου - αγοράς σε επαφή με τον οδικό άξονα Τρικάλων - Πύλης για την προβολή και πώληση τοπικών προϊόντων (εποχιακά φρούτα και κηπευτικά), οργάνωση εκθέσεων παραδοσιακών προϊόντων (ζυμαρικά, μέλι, κρασί και τσίπουρο), ειδών οικοτεχνίας και χειροτεχνίας, αρωματικών φυτών κ.λπ.


  1. Αθληση - παιχνίδια

Χωροθέτηση αθλοπαιδιών και χώρου παιχνιδιού (γήπεδα μπάσκετ, βόλλεϋ, ξέφωτο κ.ά).

  1. Φυσικό κάλλος

Αξιοποίηση της πλούσιας ποικιλίας φυτικών ειδών - δένδρα και θάμνοι, υδροχαρή, αρωματικά φυτά και βότανα - που αποτελούν τη χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής για ενίσχυση της βιοποικιλότητας φυτών, εντόμων, πουλιών της περιοχής.

  1. Ανακύκλωση

Χωροθέτηση σε κομβικά σημεία και περιμετρικά της περιοχής με τους παρόχθιους οικισμούς, των διαφορετικών ροών ανακύκλωσης  για εντατικοποίησή της.



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια