ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Εργατικό Κέντρο Λάρισας: "Αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας"


Συλλαλητήριο πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ο πρόεδρος του ΕΚΛ, κ. Γιώργος Σκόκας, επισήμανε:

«Δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από το ξέσπασμα του λαού και της νεολαίας για την καταδίκη του φασισμού, της ναζιστικής φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Είναι μία ακόμα απόδειξη για την τεράστια δύναμη των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας. Αυτό το ξέσπασμα με τη μεγαλειώδη συμμετοχή είναι η πραγματική ετυμηγορία για να μπουν ο φασισμός και οι νεοναζί στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Ναι, μπορούμε να πιστέψουμε στη δύναμη του οργανωμένου μαζικού αγώνα, στο δίκαιο των αιτημάτων μας.

Αυτή η μεγάλη αλήθεια φανερώνεται κάθε φορά που ο λαός μας αποφασίζει να βγει στο προσκήνιο.

Η επικύρωση της λαϊκής ετυμηγορίας από το δικαστήριο δεν μπορεί να οδηγήσει στη λήθη και τον εφησυχασμό. Να μην ξεχάσουμε ότι οι φασίστες είναι τα μαντρόσκυλα των αφεντικών. Ο φασισμός τσακίζεται από την πάλη του λαού. Γι΄αυτό ήταν τεράστια συμβολή από την πρώτη στιγμή το κάλεσμά του ταξικού κινήματος για καμιά ανοχή απέναντί τους και η κάθε μορφής δράση όπου εμφανίζονταν να χύσουν το δηλητήριό τους ,ώστε σήμερα να είναι καταδικασμένοι στο μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων και του λαού.

Οι παράγοντες που τους άφηναν ανενόχλητους τα προηγούμενα χρόνια για να τρομοκρατούν είναι εδώ και ετοιμάζουν να εξαπολύσουν ξανά την επίθεσή τους απέναντι σε όποια δικαιώματα είχαν απομείνει μετά από τρία μνημόνια και 10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης.

Είναι οι μεγιστάνες του πλούτου, εφοπλιστές και εργολάβοι, βιομήχανοι και τραπεζίτες.

Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουμε σε μια κυβέρνηση που έχει εξαπολύσει για λογαριασμό όλων αυτών νέα επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Με έναν μακρύ κατάλογο από νέα αντιλαϊκά μέτρα που περιέχει το περίφημο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, το σχέδιο Πισαρρίδη. Είναι μέτρα για να επωμιστεί ξανά ο λαός τα βάρη της νέας κρίσης και να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Τους απαντάμε : Δεν ήμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το μάρμαρο για άλλη μια φορά.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την δουλειά ήλιο με ήλιο που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση βάζοντας στον στόχαστρο το σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνος , ανοίγοντας ακόμη παραπέρα  τον δρόμο  την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Και διευθέτηση σημαίνει πως  το ημερήσιο ωράριο απασχόλησης θα διαμορφώνεται όπως βολεύει τον εργοδότη. Όταν υπάρχουν φούριες θα επιβάλει δουλειά μέχρι τελική πτώσεως και η πληρωμή θα είναι δήθεν το ρεπό.  Κι όλα αυτά είναι προκλητική κοροϊδία αν σκεφτεί κανείς πώς ήδη, σήμερα υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ώρες απλήρωτων υπερωριών, υπόλοιπα κανονικών αδειών από παρελθόντα έτη, ρεπό μηνών που συσσωρεύονται και δεν δίνονται.

Αφού λοιπόν έφτασαν τους μισθούς και τα μεροκάματα στα τάρταρα , αφού έχουν προσθέσει δεκάδες μορφές ευέλικτων εργασιακών σχέσεων   θέλουν  να εντείνουν παραπέρα την εκμετάλλευση, το ξεζούμισμα  με το να απαλείψουν κάθε εμπόδιο για να αυξομειώνουν τον ημερήσιο χρόνο απασχόλησης χωρίς κανένα κόστος.  Ο εργαζόμενος θα γνωρίζει μόνο πότε θα αρχίζει η δουλειά  του και δεν θα ξέρει πότε θα τελειώνει.

Θέλουν να στραγγίξουν και την τελευταία σταγόνα από τον ιδρώτα των εργαζομένων ετοιμάζοντας νέα ληστεία ,με άλλο ένα χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση, με την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της. Ρίχνοντας στον τζόγο του χρηματιστηρίου την επικουρική ασφάλιση. Αυτό που θα οδηγήσει σε ακόμη ποιο άσχημη κατάσταση τα ασφαλιστικά ταμεία και τις παροχές των εργαζομένων-συνταξιούχων.

Με κάθε τρόπο δεν αφήνουν πέτρα πάνω στην πέτρα προκειμένου όλο και μεγαλύτερο μέρος του μισθού μας να καταλήγει στα θησαυροφυλάκια των αστών. Αυτό σημαίνει η μείωση των ασφαλιστικών που έκανε ήδη, αυτό σημαίνει ακόμη κι αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας να δίνεται ως επιδότηση στους επιχειρηματίες για την δημιουργία θέσεων εργασίας υποτίθεται.

Στο ίδιο «ντορό» είναι και νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός για το 2021 , με πακτωλό χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης που μοιράζει αφειδώς  στους μεγαλοεπιχειρηματίες και την ένταση της φοροληστίας για τον λαό. Γιατί αυτός είναι το μόνιμο που υποζύγιο που καταβάλει σχεδόν το 97% των φόρων που εισπράττει το κράτος.

Και το επιστέγασμα είναι το νέο πογκρόμ που πρόκειται να ξεκινήσει  με νόμο, απέναντι στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών , καταργώντας κάθε ίχνος προστασίας της λαϊκής κατοικίας, καταδικάζοντας τις οικογένειες σε μόνιμη πτώχευση.

Όλα αυτά αλλά και  η πείρα που έχουμε συγκεντρώσει τους τελευταίους μήνες δείχνουν πως καμία ασφάλεια δεν μπορούμε να αισθανόμαστε από την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν μπορεί ούτε θέλει να προστατέψει την ζωή και τα δικαιώματα μας. Γιατί είναι μια πολιτική αντιλαϊκή, ταξική που το βασικό κριτήριο που έχει είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Που οδηγεί στο να ικανοποιούνται οι ανάγκες μόνο εάν μπορούν να αποτελέσουν πεδίο κερδοφορίας  γιατί αλλιώς θεωρείται κόστος.

Γι΄ αυτό  έκανε τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία μας και των οικογενειών μας για χάρη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Γι΄αυτό δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε με την συμβολή του λαού, για πάρει αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης για το δημόσιο σύστημα υγείας.   Γι΄αυτό αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας στην παιδεία ως κόστος με αποτέλεσμα τα σχολεία να μετατρέπονται κυριολεκτικά σε υγειονομικές βόμβες.

Γι΄αυτό και εμείς σήμερα, το 2020 δηλώνουμε πως:

Δεν συμβιβαζόμαστε με την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης μας και της χώρας όπου ασφυκτιούν από την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, υλικών και χρηματοδότησης. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού όπως το κέντρο υγείας στο Μουζάκι Καρδίτσας, έτοιμο να το παρασύρει ολοκληρωτικά ο ποταμός.

Γιατί με  «φιέστες», επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ψέματα δεν θωρακίζεται η υγεία του λαού. Το αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Γι΄αυτό είμαστε μαζί με τους υγιεινομικούς , στηρίζουμε τα αιτήματά τους.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μη ασφαλή λειτουργία των σχολείων . Με τους μαθητές στοιβαγμένους σε πολυάριθμά  τμήματα  σε σχολικές  μονάδες όπου έχουν φορτωθεί τεράστιες ελλείψεις όλα τα προηγούμενα χρόνια ( καθηγητών, υλικοτεχνικής υποδομής, καθαριστριών)  που σήμερα έχουν βγει  στην επιφάνεια ,  διαμορφώνοντας εάν επικίνδυνο τοπίο . Κι αυτά βέβαια δεν κρύβονται πίσω από τις μάσκες αερόστατα και παγουρίνο που μοίρασε το υπουργείο παιδείας. Γι αυτό ήμαστε δίπλα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, οι διεκδικήσεις τους είναι και δικές μας.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς  γιατί αυτά είναι  κόστος για τους εργοδότες . Είναι χαρακτηριστικό πως εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία ενημέρωση για κρούσματα σε χώρους δουλειάς. Τα τέστ που γίνονται είναι ελάχιστα ενώ  σε πολλές περιπτώσεις το κόστος τους φορτώνεται στους ιδίους τους εργαζόμενους . Δυναμώνουμε την απαίτηση, την διεκδίκηση για να προστατευτεί η υγεία μας

Το ίδιο συμπέρασμα επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή μας (Καρδίτσα, Φάρσαλα) που έδειξαν πως ήμαστε κυριολεκτικά ανοχύρωτοι απέναντι σε τέτοια ενδεχόμενα. Η αιτία των καταστροφών που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και οι οικογένειές τους δεν έχει σχέση ούτε με ακραία ούτε με σπάνια καιρικά φαινόμενα. Αιτία είναι η παντελής έλλειψη υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας γιατί δεν θεωρούνται «επιλέξιμες δαπάνες» γιατί δεν είναι κερδοφόρες επενδύσεις. Η καραμέλα των «ακραίων ή σπάνιων» καιρικών φαινομένων χρησιμοποιείται για να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της πολιτικής που ακολουθούν με αποτέλεσμα να μένει απροστάτευτη η ζωή των εργατικών λαϊκών στρωμάτων με την πρώτη ψιχάλα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από αυτό βήμα Σωματεία, φορείς , απλούς ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΚ για να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στου πλημμυροπαθείς της περιοχής μας σε Καρδίτσα, στα Φάρσαλα. Είναι ανάγκη αυτή η προσπάθεια να είναι συνεχής κι αδιάλειπτη απέναντι σε κάθε άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Αυτή όμως η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί και με την στήριξη στα δίκαια αιτήματα για αποζημιωθούν άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις στο 100% και στηριχτεί το εισόδημά τους.

Συνάδελφοι

Με αυτούς τους όρους χτίζεται στις πλάτες των εργαζομένων το «σταθερό έδαφος» για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι το ίδιο έδαφος που καλλιεργεί και η διαρκώς όλο και ποιο βαθιά εμπλοκή της  χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα πλαίσια των ανταγωνισμών για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή,  βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο  τον λαό μας, που καλείται να πληρώσει το τίμημα. Κι από αυτούς τους κινδύνους δεν μας διασφαλίζουν οι όποιες συμφωνίες που επισφραγίζουν μια αλλιώς άνιση μοιρασιά της λίας  γιατί  πάντα θα πυροδοτούν ένα νέο γύρο ανταγωνισμών.

Επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει «κοινό μέλλον της ευημερίας, της ασφάλειας» για τους εργαζόμενους και τα μονοπώλια όπως θέλουν να μας πείσουν η κυβέρνηση και τα κόμματά τους . Άρα να βάλουμε πλάτη ξανά με νέες θυσίες.

Αυτή η βαρβαρότητα δεν είναι μονόδρομος . Οι εργαζόμενοι έχουν κι άλλη επιλογή. Να απαντήσουν μόνο με μαζικό, μαχητικό, αγώνα . Δυναμώνοντας την οργάνωση παντού. Δυναμώνοντας το ταξικό εργατικό κίνημα . Αυτό μόνο μπορεί να δώσει αυτοπεποίθηση . Είναι επιλογή δύσκολη όμως η μόνη αποτελεσματική. Αυτό έχει δείξει η ιστορία. Αυτό είναι δείχνει και ο φόβος της κυβέρνησης, του ΣΕΒ , της ΕΕ απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Γι΄αυτό ψηφίζουν νόμους ενάντια στις διαδηλώσεις κι απεργίες παρεμβαίνοντας ακόμη και στην λειτουργία των Σωματείων, προσπαθώντας να βάλουν το κίνημα στο γύψο, να προλάβουν κάθε διάθεση για αγώνα. Το όργιο καταστολής που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες το αποδεικνύουν. Φανερώνουν τον πραγματικό στόχο που έχουν όλα αυτά. Είναι τέτοια η ανησυχία τους που έφτασαν χτυπάνε 14χρονα και 15χρονα παιδιά. Ξυλοφόρτωσαν ακόμη και τους ήρωες με την πράσινη μπλούζα που καθημερινά δίνουν την μάχη στα νοσοκομεία για να προστατέψουν την υγεία μας.  Αυτό τον χαρακτήρα έχει ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την επιβολή ηλεκτρονικών μητρώων, ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
[ads-post] 
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Δεν οδηγεί πουθενά η σιωπηρή απεμπόληση των δικαιωμάτων μας. Είναι αδιέξοδη η διαρκής μείωση των απαιτήσεων από τη ζωή μας. Η δίψα για κέρδη που έχουν οι πλουτοκράτες είναι ακόρεστη. Οι θυσίες για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων δεν πιάνουν ποτέ τόπο. Τόπο πιάνουν μόνο οι μαζικοί, οργανωμένοι, αποφασισμένοι για τη νίκη αγώνες!

Είναι η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή. Δεν πάει άλλο! Έως εδώ! Να δυναμώσουμε την πίεση για ανάκτηση όσων μας αφαίρεσαν τα τελευταία χρόνια, να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες.

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μίζερη ζωή χωρίς εισόδημα, με δουλειά χωρίς δικαιώματα. Προετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες . Το μέλλον των παιδιών μας δε βρίσκεται στα σύγχρονα  σκλαβοπάζαρα, στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, σε μισθούς πείνας, στη μετανάστευση. Τέρμα πια τα ψέματα και οι αυταπάτες!

Αρκετά πληρώσαμε. Να πληρώσει η μεγαλοεργοδοσία και το κράτος».


« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια