ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Απεργία 26 Νοέμβρη: Κοινή Πανελλαδική Ανακοίνωση Σωματείων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης


Στις 26 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! Lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματά μας! Κοινή ανακοίνωση πρωτοβάθμιων σωματείων στην ιδιωτική εκπαίδευση

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας όχι μόνο δεν δίνουν καμία  λύση στα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει, αλλά προσθέτουν και άλλα την ώρα που η πανδημία σαρώνει το σύστημα υγείας και οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει χώροι υπερμετάδοσης του ιού.

Έτσι έχουμε την Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση να λειτουργεί με τεράστια προβλήματα των μαθητών και των συναδέλφων στους χώρους εργασίας. Παρόλο που οι Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, τα σωματεία τους, αλλά και η επιστημονική κοινότητα πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα για τους χώρους εκπαίδευσης στην κυβέρνηση, όπως τη μείωση των μαθητών στην τάξη, την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αιθουσών, τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας κ.α., δεν εφαρμόστηκε απολύτως τίποτα. Με διαρκή επίκληση στην περιβόητη «ατομική ευθύνη», η κυβέρνηση έμεινε και αυτήν τη φορά μόνο στην αναγγελία περιοριστικών μέτρων, χωρίς να τα συνδυάζει ακόμα και τώρα με οποιοδήποτε μέτρο για την ουσιαστική προστασία του λαού.

Με τις πρόσφατες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που προωθεί η κυβέρνηση για την οργάνωση της εργασίας και το νέο συνδικαλιστικό νόμο, αποδεικνύεται η πανδημία ως τη μεγάλη ευκαιρία να ξελασπώσουν το κεφάλαιο από τη νέα οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην ψήφιση μέτρων που τσακίζουν μισθούς και συντάξεις. Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Νομοθετούν για πρώτη φορά στη χώρα μας τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα. Προχωρούν στην αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, στην καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, στο σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Στην Ιδιωτική εκπαίδευση έρχεται να προστεθεί η επίθεση που δεχόμαστε από την εργοδοσία που σχετίζεται με το εργασιακό πλαίσιο και τα εργασιακά μας δικαιώματα, επίθεση που ξεκίνησε ήδη από την περίοδο του πρώτου lockdown και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από καταγγελίες καταγράφονται περιπτώσεις όπου οι εργοδότες σπεύδουν την τελευταία στιγμή να μεταβάλουν συμβάσεις μειώνοντας μισθούς, χρησιμοποιώντας την τηλεκπαίδευση, καθαρά ως εργαλείο εντατικοποίησης της εργασίας  και καταπάτησης των δικαιωμάτων. Μέσα σε αυτήν την αβεβαιότητα  αυξάνεται και ο κίνδυνος συνάδελφοι να μείνουν εκτός χώρου εργασίας.

Σε αυτήν την επικίνδυνη συγκυρία δεν είναι καθόλου τυχαία η στάση της πλειοψηφούσας παράταξης στην ΟΙΕΛΕ. Με ενέργειες πυροτεχνήματα, παίρνει επί της ουσίας θέση αντίθετη στην προκήρυξη απεργίας, ενώ πληθαίνουν οι αποφάσεις σωματείων και ομοσπονδιών ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα που αυξάνει τον εργάσιμο χρόνο, τον απλήρωτο χρόνο εργασίας και καθιερώνει ελάχιστο μισθό στα 200ευρώ. Παίρνει θέση ξεκάθαρα απέναντι στους εργαζόμενους. Αυτό φαίνεται καλύτερα αν αναλογιστεί κανείς πως φώναζε για απεργιακή απάντηση ενάντια στο νόμο Κεραμέως το καλοκαίρι, από τον Σεπτέμβρη κωλυσιεργεί και τώρα αποκαλύπτεται. Η αντιπολίτευση που κάνει στην κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αφορά τους εργαζόμενους.

Για να αναχαιτιστούν οι όποιες διεκδικήσεις για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις νομοθετούν διατάξεις που δένουν το εργατικό κίνημα χειροπόδαρα. Το χτύπημα στην απεργία, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Με την καθιέρωση γενικευμένου «προσωπικού ασφαλείας», την κατάργηση των Γενικών Συνελεύσεων, διευρύνουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, καταχώρηση συνδικάτων στο μητρώο του υπουργείο εργασίας, που είναι τόσο ανοιχτό τους εργοδότες.

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η στάση του κρατικού μηχανισμού, μπροστά στον αγωνιστικό εορτασμό της 17ης Νοέμβρη, με το απαράδεκτο όργιο καταστολής των συμβολικών κινητοποιήσεων, που τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα. Οι αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές των ημερών θυμίζουν άλλες εποχές. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Άμεση λήψη και τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής με ευθύνη της εργοδοσίας και του Υπουργείου.

  • Να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. Παροχή ειδικής άδειας σε όλους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους συναδέλφους που έχουν σοβαρές ασθένειες, αλλά δεν εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες. Άδεια απουσίας από την εργασία σε γονείς εκπαιδευτικούς με μικρότερα παιδιά, που δεν πηγαίνουν σχολείο.

  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας μας και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με νέες ΜΕΘ και όλο το απαραίτητο προσωπικό ιατρικό και μη.

  • Συχνά και ασφαλή δρομολόγια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων.

  • Κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Να αποσυρθεί το νέο συνδικαλιστικό νομοθετικό τερατούργημα.

Παράλληλα, για τους εργαζόμενους απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Τήρηση των συμβάσεων χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή. Καμία μεταβολή στα ωρολόγια προγράμματα, καμία σύμπτυξη τμημάτων, καμία μετακίνηση εργαζομένων εντός των ομίλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

  • Καμία αλλαγή στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών! Εδώ και τώρα μισθολογική ρύθμιση για τις επιπλέον ώρες προετοιμασίας της τηλεκπαίδευσης και διορθώσεων στο σπίτι.

  • Καμία απόλυση. Κανένας εργαζόμενος χωρίς μισθό, κανένας άνεργος χωρίς εισόδημα. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Άμεση καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών προς τους εργαζομένους χωρίς καμία καθυστέρηση.

  • Αυξήσεις ωρομισθίων και πρόσθετα επίδομα οθόνης για τους συναδέλφους που κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως. Καθορισμός πρόσθετης αμοιβής σε περίπτωση που ο εργαζόμενος χρησιμοποιεί δικό του εξοπλισμό ή δουλεύει από το σπίτι του.

  • Εδώ και τώρα υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης σε ΦΜΕ, ΚΞΓ, ΙΙΕΚ και Κέντρα Μελέτης.

[ads-post] 

Στις 26 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Μένουμε δυνατοί- Μένουμε αλληλέγγυοι- Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας

Τα σωματεία που συνυπογράφουμε,

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων»
vyrwnasedu@gmail.com

ΣΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης

sefiesalonica@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Χανίων
 idekp.chania@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Ιωαννίνων «Ρόζα Ιμβριώτη»
id.ekpaidefsi.ioannina@gmail.com

Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θεσσαλίας

swmatio.id.ekpaid@gmail.com



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια