ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Να αναδειχθεί το άγαλμα του Ρήγα Φεραίου στο προαύλιο του 4ου Γυμνασίου - Λυκείου προτείνει η δημοτική παράταξη «Ορμή Ανανέωσης»


Πρόταση προς την Δημοτική Αρχή, να συντηρηθεί και να αναδειχθεί το άγαλμα του Ρήγα Φεραίου στον προαύλιο χώρο του 4ου Γυμνασίου – Λυκείου, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης  κατέθεσε η δημοτική παράταξη «Ορμή Ανανέωσης», την οποία συνυπογράφουν ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Γαμβρούλας και ο δημοτικός σύμβουλος Αχιλλέας Λώλος.

[ads-post] 

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν:

Μέσα από την αρθρογραφία ενός συμπολίτη μας1, έγινε ευρύτερα γνωστή η ύπαρξη του ανδριάντα  του Ρήγα Φεραίου στον προαύλιο χώρο του 4ου Γυμνασίου – Λυκείου.

Όπως μας ενημερώνει μέσα από την αρθρογραφία του αναλυτικά ο συμπολίτη μας1: «Ο ανδριάντας του Ρήγα βρίσκεται στον χώρο αυτό από το 1963. Η παρουσία του αγάλματος χρονολογείται από το 1948, χρονιά που σμιλεύτηκε το πρόπλασμα του Ρήγα από τον Μίμη Γεντέκο, ενός γλύπτη εγνωσμένης αξίας. Το 1945 ο γλύπτης Μίμης Γεντέκος διορίστηκε καθηγητής Τεχνικών στο Β’ Γυμνάσιο Λαρίσης και παρέμεινε στην πόλη μας μέχρι το 1958. Έμενε στην οδό Ηπείρου 102, στο χώρο του Γυμναστηρίου του Γυμνασίου, σε ένα μικρό οίκημα που του παραχωρήθηκε. Το Γυμναστήριο βρισκόταν στη δυτική πλευρά του σημερινού σχολείου, περίπου στα όρια του προαυλίου του 4ου Λυκείου και του πεζοδρόμου που χωρίζει τις δύο αυλές, του Λυκείου και του 2ου Δημοτικού. Το πρόπλασμα του ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου, ύψους 2,85 μ. χωρίς τη βάση του, για διάφορους λόγους δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Έστεκε πάντοτε έξω από τους χώρους του εργαστηρίου του, όπου διατηρήθηκε και μετά τη μετάθεσή του στην Αθήνα το 1958, απλώς μετά την κατασκευή του «Κουτσίνειου» τοποθετήθηκε στη νοτιοανατολική γωνία του πρώην σχολικού Γυμναστηρίου. Από το 1963 έως σήμερα έχουν μεσολαβήσει 57 χρόνια. Δυστυχώς οι φθορές στο άγαλμα είναι εμφανείς εδώ και πολλά χρόνια.»

Μετά και από την ενημέρωση που έλαβε η παράταξη μας για την ιστορική διαδρομή του αγάλματος και καθώς αναμένονται έργα διαμόρφωσης στον προαύλιο χώρου του σχολείου από το Δήμο Λαρισαίων, θεωρούμε πως ήρθε η ώρα το συγκεκριμένο άγαλμα να αποκατασταθεί και να εκπληρώσει το σκοπό της δημιουργίας του από τον Γεντέκο. Προτείνουμε ο Δήμος Λαρισαίων να αναλάβει τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης του και στην συνέχεια να υψωθεί πάνω σε βάθρο, όπως ήταν και ο αρχικός προορισμός του.

Είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί αυτή η σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής επανάστασης με αφορμή και τους εορτασμούς που προγραμματίζονται για τα 200 χρόνια από την έναρξη της.


1 Ο συμπολίτης μας ονομάζεται Θωμάς Κυριάκος και είναι μέλος της Φωτοθήκης Λάρισας



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια