ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Σύνταξη πριν από τα 62 έτη: Ποιοι και πώς σώζονται από τα νέα όρια ηλικίας


Όσοι ασφαλισμένοι μέχρι τις 31/12/2021 έχουν συγκεντρώσει και τον κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την προβλεπόμενη ηλικία θα μπορούν και μετά την 1/12022 να συνταξιοδοτηθούν με βάση τα σημερινά ευνοϊκά μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδοτησης. Παράλληλα, όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2021 ακόμα και όταν συμπληρώνουν τα μεταβατικό ηλικιακά όρια μετά την 1/1/2022 διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά ευνοϊκά ηλικιακά όρια, όπως αυτά προβλέπονται από τον νόμο. Εάν για παράδειγμα ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει την 40 ετία που απαιτείται για σύνταξη στο 62 ο έτος της ηλικίας του και το έτος 2022 θα είναι 60 ετών, θα πρέπει να περιμένει άλλα δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί το 2024 με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα.

Αντίθετα όσοι ασφαλισμένοι στην περίοδο των μεταβατικών διατάξεων δεν είχαν συμπληρώσει ούτε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1/1/2022. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας θα συνταξιοδοτηθούν στα 67 με τουλάχιστον στα 67 με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης ή στα 62 με μειωμένη σύνταξη ή με πλήρη αν έχουν 40 συντάξιμα έτη.

Οι διευκρινίσεις αυτές παρέχονται από τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης με αφορμή τη σύγχυση που επικρατεί στους ασφαλισμένους εν όψει των αλλαγών από την 1/1/2022 αλλά και την έκρηξη των αιτήσεων συνταξιοδότησης που καταγράφεται με αφορμή αυτές τις αλλαγές.

Επισημαίνεται ότι η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος επέρχεται όταν ο ασφαλισμένος πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:

Α. Έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση

Β. Έχει πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη λήψη του ποσού που αναλογεί. Κατοχυρωμένο δικαίωμα είναι η δυνατότητα των ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν δηλαδή να κλειδώσουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν “, με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης.

[ads-post] 

Ως γνωστόν – με βάση την ισχύουσα νομοθεσία –αρχής γενομένης από κοινωνική ασφάλιση ανατρέπονται καθώς καταργούνται οι ευνοϊκές διατάξεις που αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους , οι οποίοι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν είτε με πλήρη είτε με μειωμένη σύνταξη γήρατος πριν από το 62 έτος της ηλικίας τους. Επι της ουσίας θεσπίζεται ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος το 62 έτος ηλικίας ( με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 67 έτος ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).

Παράλληλα, από την 1/1/2021 (με βάση την ισχύουσα νομοθεσία) θα έρθουν αλλαγές και οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά 6μήνες για σύνταξη με 35ετία από Δημόσιο, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και Τύπου και κατά 11 μήνες για σύνταξη με 37ετία από το Δημόσιο με προϋπόθεση την 25ετία έως το 2010.


*με πληροφορίες από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"


« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια