ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Παρέμβαση του ΕΚΝΛ σε ελεγκτικούς μηχανισμούς


Άμεση ένταση των ελέγχων για την πανδημία στους χώρους δουλειάς 

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας με αφορμή την όξυνση της πανδημίας πραγματοποίησε παρέμβαση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Νομού για τα ζητήματα υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς (Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Θεσσαλίας ) για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και πως το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας.  

Η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία μας έκανε γνωστό αυτό που ήδη φυσικά γνωρίζαμε. Ότι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δεν επαρκούν για τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων και ότι από μέρα σε μέρα θα τελειώσουν και τα όποια αποθέματα υπάρχουν. Συγχρόνως δεν γίνονται τεστ για covid – 19, με αποτέλεσμα από την μία να μην είναι προστατευμένοι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και από την άλλη να δίνεται πάτημα στους εργοδότες για να μην τους επιτρέπουν την είσοδο στους χώρους εργασίας με την «δικαιολογία» ότι δεν είναι ελεγμένοι. Συγχρόνως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανέφερε ότι το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει είναι «προβληματικό» και ως εκ τούτου θέτει περιορισμούς στην δυνατότητα παρέμβασης . Παράλληλα σοβαρό εμπόδιο είναι και ο συντονισμός όλων αυτών των μηχανισμών.  Το βασικό όμως είναι πως δεν προβλέπεται παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων στην πλειονότητα των περιπτώσεων των ελέγχων άρα και δυνατότητα άμεσης ενημέρωσή τους και παρέμβασης για την προστασία της ζωής τους.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας έχει απαιτήσει πολλές φορές από τους αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα, που όσο περνάει ο καιρός οξύνεται και διογκώνεται, δηλαδή να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες που υπάρχουν στην υπηρεσία. Η μοναδική απάντηση που έχουμε πάρει σε όλα τα παραπάνω είναι ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Εργαζόμενοι που συνεχώς δουλεύουν όλο και περισσότερο για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της εργασίας τους και κανένα μέσο προστασίας επί της ουσίας. 

[ads-post] 

Απαιτούμε άμεσα :

  • Απαιτούμε τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών, ανά εταιρεία , στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.

  • Άμεση εντατικοποίηση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. 

  • ‘Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Μαζικές προσλήψεις με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία και υπηρεσίες υγειάς-πρόνοιας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας. Να ανοίξουν όσες δομές έχουν κλείσει.

  • Άμεση επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.

  • Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια